Ontsnappen uit de ratrace

Ontsnappen uit de ratrace

Nieuwe stap

Het afscheid nemen van de GG Budgetassistent kostte wat moeite, maar ik krijg er veel voor terug. Zodra duidelijk is wat je wilt bereiken is het veel makkelijker om te focussen. Het is duidelijk waar je aan moet werken en ik hoef geen energie meer te steken in zaken die ik toch eigenlijk niet zo leuk vindt. Ik ben nu bezig om mijn kennis vast te leggen, zodat ik deze kan gaan gebruiken voor mijn doelgroep.

We zitten vast in de ratrace

Ik wil graag een model hebben aan de hand waarvan ik kan uitleggen waar ik mee bezig ben en wat ik voor elkaar wil krijgen. Zoals je ziet heb ik een eerste versie om te ontsnappen uit de ratrace. Ik denk dat er nog wel verbeteringen gaan komen naarmate ik het meer ga gebruiken. Het model is opgebouwd uit 2 delen. Het bovenste is de ratrace en dat is waar een groot gedeelte van ons zich in bevindt. We gaan iedere dag werken en ontvangen daar maandelijks ons salaris voor. Ons salaris maken we op aan van alles en nog wat en dat zorgt ervoor dat we moeten blijven werken om ons salaris te verdienen.

Opbouwen passief inkomen

Het onderste deel is de opbouw naar financiële vrijheid. Door niet al je geld op te maken, maar een gedeelte hiervan te gaan sparen wordt de opbouw in gang gezet. Bij het sparen wordt hier echt bedoeld sparen zonder dat we dit weer uitgeven aan auto’s, huizen of vakanties. Dat hoort in het bovenste deel van het model thuis. Het spaargeld waar we het hierover hebben wordt geïnvesteerd, zodat het weer geld gaat genereren. Gedacht kan worden aan obligaties, dividend aandelen of vastgoed. De rente-inkomsten, dividenden of huuropbrengsten zijn het passieve inkomen. Dit is het inkomen waarvoor je niet meer hoeft te werken. Deze inkomsten zijn de investeringen die je in stand moet houden. Het zijn de gouden eieren van de gans die je niet moet slachten.

Ontsnappen ratrace is mogelijk

Zolang je dit consequent blijft doen bouw je steeds meer passief inkomen op. Wanneer je passief inkomen voldoende is om je uitgaven te dekken, is het mogelijk om te stoppen met werken en op je lauweren te gaan rusten. Het eventueel ontsnappen uit de ratrace is dan een keuze. Je kan ook blijven werken en ervoor kiezen om het niveau van je levensstandaard te verhogen. Het mooie van dit alles is dat je daadwerkelijk echt kan kiezen, want het moeten verdienen van geld is geen issue meer.

Het heeft tijd nodig

Volgens mij een duidelijk verhaal, maar dit is niet iets wat je van de één op de andere dag gerealiseerd hebt. Dat is de reden dan ook om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. De tijd gaat voor je werken, zeker als je je passieve inkomsten ook weer gebruikt om je gans verder mee vet te mesten. Daarnaast heb je ook meer grip op je uitgaven. Als je jong bent kan je nog keuzes maken over de gewenste levensstandaard en de wens om zelf te kunnen bepalen wanneer je stopt met werken. Door je uitgaven laag te houden en zeker niet in dezelfde mate te laten stijgen als de groei van je inkomen, kan je meer sparen en heb je ook minder passief inkomen nodig om financieel vrij te worden.

Slacht nooit je gans

Gedisciplineerd volhouden en niet in de verleiding komen om de gans te slachten, dat is waar het om draait. Het is een proces van de lange adem en om dit te realiseren is het handig om bij te houden hoe je ervoor staat. Door dit te doen motiveer je jezelf en is het makkelijker vol te houden. Je weet waarvoor je bezig bent en je ziet je doel, het kunnen ontsnappen uit de ratrace, steeds dichter bijkomen.

Samen aan de slag

Ik vind het model leuk en ik ga het gebruiken voor mijn website naarfinancielevrijheid.nl. Via deze website ga ik mensen begeleiden die daadwerkelijk de stap naar financiële vrijheid willen maken. Door in te schrijven op de site ontvang je wekelijks informatie die je helpt om je droom te verwezenlijken. Op deze manier hoop ik een community te creëren van mensen, die net als ik, allemaal onderweg zijn naar financiële vrijheid.

4 antwoorden
  1. Marjan Olyslager
    Marjan Olyslager zegt:

    Mooi, die Petra, steeds lukt het je kleine stapjes in de goede richting te maken. Haal je de gg budgetassistent bovenaan nog weg?
    Ik heb hier in Spanje een palmboom, geen gans, wel een uitgavenpatroon. Hoe nu?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *