Ontsnappen uit de ratrace

Gevangen in de ratrace

Ben je iedere dag aan het werk en heb je dit inkomen nodig om in je levensonderhoud te voorzien? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Je zit gevangen in de ratrace. Werken is geen keuze, maar een verplichting. Zolang het werk leuk is, is er niets aan de hand. Maar situaties kunnen wijzigen. Werk kan minder leuk worden. Je kan lichamelijke klachten krijgen die het werken bemoeilijken. Je kan vast komen zitten, maar door de gouden ketting kan of wil je niet veranderen. Of je privé leven gaat mogelijk meer aandacht vergen dan je kan geven. Allemaal redenen waardoor werken kan gaan voelen als een verplichting die je liever kwijt dan rijk bent. Het kan zomaar gaan voelen als gevangen zitten. Ik heb goed nieuws, dit kan je voorkomen, er is ontsnapping uit de ratrace mogelijk. Het is geen snelle oplossing, maar een oplossing waarvoor je een lange adem nodig hebt. Wel eenvoudig en eenmaal compleet eigen gemaakt dan is het een kwestie van volhouden.

Model

Ik heb de ontsnapping vastgelegd in een model dat opgebouwd is uit 2 delen. Het bovenste deel staat voor de ratrace. Zodra je gaat werken kom je, zonder dat je het in de gaten hebt, hier in terecht. Je gaat werken, je ontvangt inkomen en dat geef je uit. Hierdoor moet je weer werken om de boodschappen van de volgende maand te kunnen betalen. Niets mis mee, het is onderdeel van het leven. Maar het neemt niet weg dat het hamsterwiel in werking is gezet. Je uitgavenpatroon zorgt ervoor dat je vast zit in de ratrace. Zomaar stoppen is geen keuze meer. Er is inkomen nodig om je huidige levensstijl te kunnen bekostigen en in stand te houden.

Opbouwen passief inkomen

Het onderste deel van het model is de opbouw naar financiële vrijheid. Deze opbouw gaat niet vanzelf werken, hiervoor moet je gaan sparen. Met sparen wordt hier geld wegzetten bedoeld dat je niet op termijn uitgeeft aan auto’s, huizen of vakanties. Dat is namelijk uitgesteld consumeren en dat hoort in het bovenste deel van het model thuis. Het spaargeld waar ik het hier over heb kan je missen voor de lange termijn. Je gaat dit geld investeren in ETF’s, obligaties, dividend aandelen of vastgoed. Dit zijn bezittingen die geld opleveren: rente-inkomsten, dividend of huuropbrengsten. Je ontvangt dan passief inkomen, inkomen waarvoor je niet hoeft te werken. Het zijn de gouden eieren afkomstig van de gans. De gans staat voor de bezittingen, je vermogen, en deze is belangrijk om in stand te houden. Wil je eieren blijven ontvangen, dan is het slim om de gans niet te slachten.

Ontsnappen uit de ratrace is mogelijk

Zolang je consequent blijft sparen bouw je steeds meer passief inkomen op. Maar ook het passieve inkomen dat je verdient ga je herinvesteren. Op deze manier gaat ook hier een hamsterwiel draaien. Je geld gaat steeds meer geld maken, je gans wordt steeds vetter. Wanneer je passief inkomen voldoende is om je uitgaven te dekken, is het mogelijk om te stoppen met werken en op je lauweren te gaan rusten. Of je ook daadwerkelijk wil ontsnappen uit de ratrace is dan een keuze. Je kan ook blijven werken en ervoor kiezen om het niveau van je levensstandaard te verhogen. Het mooie van dit alles is dat je daadwerkelijk echt kan kiezen, want het moeten verdienen van geld is geen issue meer.

Uitgaven zijn bepalend

Zoals het model duidelijk laat zien zijn je uitgaven een belangrijke factor in het geheel. Ben jij in staat om van minder geld te leven, dan kan je meer geld voor je aan het werk zetten. Dit zorgt ervoor dat je passief inkomen sneller groeit. Daar komt bij dat als je van minder geld kan leven je ook sneller kan ontsnappen. Je hebt minder passief inkomen nodig om je levensstijl te kunnen betalen. Het mes snijdt aan twee kanten.

Het heeft tijd nodig

Volgens mij een duidelijk verhaal, maar dit is niet iets wat je van de één op de andere dag gerealiseerd hebt. Dat is de reden dan ook om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. De tijd gaat voor je werken, zeker als je je passieve inkomsten ook weer herinvesteert. Daarnaast heb je als je jong bent meer grip op je uitgaven. Je bent je leven aan het opbouwen en nog niet gewend aan een bepaalde levensstandaard. Door je uitgaven laag te houden en zeker niet in dezelfde mate te laten stijgen als de groei van je inkomen, kan je meer sparen en heb je ook minder passief inkomen nodig om financieel vrij te worden. Het is moeilijker om ergens afscheid van te nemen, het is makkelijker om er niet aan te beginnen. Je weet niet wat je mist.

Slacht nooit je gans

Gedisciplineerd volhouden en niet in de verleiding komen om de gans te slachten, dat is waar het om draait. Het is een proces van de lange adem en om dit te realiseren is het handig om bij te houden hoe je ervoor staat. Door dit te doen motiveer je jezelf en is het makkelijker vol te houden. Je weet waarvoor je bezig bent en je ziet je doel, het kunnen ontsnappen uit de ratrace, steeds dichter bijkomen.

Financieel vrij voor iedereen

Nu zul je wel denken, leuk verhaal maar niet voor mij. Ik verdien hiervoor te weinig, het is alleen voor degenen met een hoog inkomen. Heb je inderdaad een hoog inkomen en kan je heel zuinig leven dan gaat financieel vrij worden een stuk sneller. Vaak hebben de hoge inkomens ook een hoog uitgavenpatroon en is de uitdaging hetzelfde als bij iemand met een lager inkomen. Neemt niet weg dat financieel vrij worden afhangt van hoe goed je kan sparen. Kan je je volledige inkomen sparen, dan ben je financieel vrij. Heb je al je inkomen nodig om je uitgaven te doen en spaar je niets, dan zul je nooit financieel vrij worden. De vraag is meer hoe graag wil je financieel vrij worden en hoeveel tijd heb je nog?

Samen aan de slag

Wil jij weten hoe vast je zit in de ratrace of hoeveel tijd het nog gaat kosten om financieel vrij te worden? Ik kan je helpen door inzicht te geven in je situatie. Daarbij kan ik je adviseren welke stappen je kan zetten om op termijn ook te kunnen ontsnappen uit de ratrace.

4 antwoorden
  1. Marjan Olyslager
    Marjan Olyslager zegt:

    Mooi, die Petra, steeds lukt het je kleine stapjes in de goede richting te maken. Haal je de gg budgetassistent bovenaan nog weg?
    Ik heb hier in Spanje een palmboom, geen gans, wel een uitgavenpatroon. Hoe nu?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *