Welk gedrag is nodig om vermogen op te bouwen?

Foto: Heijblom fotografie

Gedrag van miljonairs

Rijk worden is simpel, er zijn maar 3 stappen voor nodig: geld verdienen, sparen en investeren. Maar waarom is het dan voor veel mensen zo lastig? Dit heeft alles te maken met ons gedrag. Het meeste van ons gedrag, met betrekking tot financiën, draagt niet bij aan het opbouwen van vermogen.

In Amerika is uit onderzoek onder 600 miljonairs gebleken dat er 6 soorten gedragingen zijn die de kans dat je vermogend wordt aanzienlijk vergroten. Volgens het onderzoek voorspelt je gedrag je netto vermogen, ongeacht je salaris of leeftijd.

Ga aan de slag met onderstaande gedragingen en je vermogen zal groeien.

1. Zuinigheid

Goed kunnen sparen betekent zuinig leven. Ben je in staat om een groot deel van je inkomen te sparen dus minder uit te geven dan is de basis om rijk te worden gelegd. Leef volgens een budget en houd je daar aan. Ga niet leven naar het salaris dat je verdient en geef zeker niet meer uit.

Kies voor jezelf en ervaar de vrijheid die je krijgt van onder je stand leven. Waarom zou je aan de buitenwereld willen laten zien, hoeveel jij je kan veroorloven? Neem als voorbeeld Warren Buffet, een van de rijkste beleggers die nog steeds in een eenvoudig huis woont en in een oude auto rijdt.

2. Vertrouwen

Vertrouwen is voor heel veel zaken belangrijk. Zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Voor je financiën is het belangrijk om vertrouwen te hebben in eigen kunnen. Vertrouw erop dat je je financiën goed beheert en dat je investeringen goed doordacht zijn. Maar heb ook vertrouwen in dat anderen dit kunstje al eerder hebben uitgevoerd en het dus haalbaar is. Doe investeringen voor de lange termijn en blijf er vanaf. Vertrouw op de toekomst.

Vertrouwen zorgt er ook voor dat je minder beïnvloedbaar bent voor de mening van anderen. Je kiest ergens voor en dat ga je bereiken. Hierdoor is zuinig leven makkelijker en hoef je ook niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

3. Verantwoordelijkheid

Voel je verantwoordelijk voor de behaalde financiële resultaten. Geloof dat je die op eigen kracht hebt behaald en dat de factor geluk daarin maar een heel beperkte rol speelt. Neem ook verantwoordelijkheid voor zaken die minder goed gaan. Bekijk wat je er aan kan doen en blijf zelf achter het stuur. Als je de verantwoordelijkheid uit handen geeft dan raak je de controle kwijt. Dit geldt voor als het goed gaat, maar ook voor als het slecht gaat.

4. Planning

Stippel de lijnen uit voor de lange termijn en stel doelen voor wat je wilt bereiken. En laat je niet afleiden door tijdelijk korte termijn plezier. Plannen maken helpt en motiveert om betere keuzes te maken. Door het grote doel voor ogen te houden, weet je waarvoor je offers maakt.

Maak je geen financiële planning, dan vind je het blijkbaar niet belangrijk om iets te bereiken. Je gebruik je geld om nu te leven, maar laat de vele andere mogelijkheden onbenut.

5. Focus

Weet wat je wilt bereiken en ga daar ook voor. Laat je niet afleiden onderweg naar je doel. Houdt het in het vizier, de enige manier om er te komen. Een goede planning en het vertrouwen dat je het gaat realiseren ondersteunen de focus.

6. Sociale onverschilligheid

Onverschilligheid is in de meeste gevallen geen kwaliteit. Toch is het belangrijk om een zekere sociale onverschilligheid te hebben. Sterk genoeg zijn om je te verzetten tegen de sociale druk die door onze omgeving wordt opgelegd is waardevol. Altijd maar meedoen met de rest om erbij te horen, maakt je leven onnodig duur.

Je hoeft jezelf niet te vergelijken met anderen, maak je eigen keuzes. Ook hiervoor is vertrouwen nodig. Je hoeft er niet bij te lopen volgens de laatste mode of de nieuwste telefoon te hebben om leuk gevonden te worden. Het maakt jou als persoon niet anders. Daarbij gaan de veranderingen tegenwoordig zo snel. Als je een paar keer met je ogen knippert, dan is wat net nog nieuw was alweer verouderd.

Ga ervoor

Ga niet leven naar je salaris, maar spaar minstens 20% van je inkomen. Doe niet mee met het consumentengedrag van je omgeving. Zorg voor een financiële lange termijnplanning en houd je daaraan. Heb vertrouwen in jezelf en neem verantwoordelijkheid voor je investeringen. Leer van je fouten, maar geniet ook van de resultaten die je behaalt.

Je kan natuurlijk blijven doen wat je altijd al deed, maar sta eens stil bij wat voor jou belangrijk is. Rijk worden is niet het doel, maar op een gestructureerde manier vermogen opbouwen, terwijl je toch een leuk leven leidt is op termijn langer houdbaar. Het is een beetje zoals met afvallen. Iedereen weet dat een crash-dieet op lange termijn niet werkt, omdat je je leef- en eetpatroon niet hebt aangepast, zodat je weer gemakkelijk terugvalt in je oude patroon.

Met vermogensopbouw is het eigenlijk niet anders. Je kunt het niet snel doen en daarna terugvallen in je oude gewoontes. Alleen als je zorgt dat je gedrag, dat zorgt voor opbouw van vermogen, een structureel onderdeel wordt van je leven, dan bouw je gedegen aan je toekomst. Niet alleen nu genieten, maar ook straks.

Welke aanpassingen ga jij doorvoeren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *