Zonder gedoe starten met pensioenbeleggen bij NNEK

NNEK

Verminderen AOW

De Wet Toekomst Pensioenen heeft ervoor gezorgd dat je zelf veel meer kan investeren in je pensioen dan voorheen. Zou het een soort van voorsorteren zijn van de overheid op het mogelijk versoberen van de AOW? De AOW is een omslagstelsel, wat betekent dat degene die nu werken zorgen voor de AOW van de gepensioneerden nu. Bij het ontstaan van de AOW in 1957 waren er 6,5 werkenden ten opzichte van 1 gepensioneerde. Nu zijn dat nog 3,5 werkenden en het wordt de komende jaren nog minder.

Promotie vanuit de overheid

Of het bewust voorsorteren is weet ik niet, maar ik kan het mij zo voorstellen. Versoberen is makkelijker als meer mensen beter voor zichzelf gezorgd hebben. Ik ben voorstander van het opbouwen van eigen vermogen. Het is mooi als dit vanuit de overheid gestimuleerd wordt. Door belastingvoordelen wordt het meer gemeengoed. Blijkbaar is dit nodig om mensen in beweging te krijgen. Je ziet het bij het verduurzamen. Het belastingvoordeel bij de aanschaf van een elektrische auto heeft een boost gegeven aan het elektrisch rijden. Hopelijk werkt het ook bij de verruimde aftrekbaarheid voor pensioen opbouwen en gaan mensen meer geld wegzetten voor de oude dag.

Pensioen in loondienst

De meeste mensen die in loondienst werken bouwen pensioen op via hun werkgever. Met de oude wetgeving was er vaak geen ruimte meer om belastingvrij te sparen voor extra pensioen. Nu is de verruiming zo groot dat ook mensen die al pensioen opbouwen in loondienst heel veel ruimte over hebben.

Pensioen voor de ondernemer

De ondernemer met een BV kon voorheen in zijn bedrijf pensioen opbouwen. Deze regeling, pensioen in eigen beheer, is komen te vervallen. De ZZP’er mocht een gedeelte van zijn winst reserveren voor zijn oudedag. Het was een boekhoudkundige reservering en zorgde voor minder belasting betalen. Het geld hoefde je niet daadwerkelijk te storten in een pensioenvoorziening. Dit was gelijk het zwakke punt van de regeling. Wel de lusten en niet de lasten en geen daadwerkelijke pensioenopbouw. Ook dit behoort tot het verleden.

Voordelen nu

Of je nu ondernemer bent of voor een baas werkt, er is meer ruimte zodat je zelf beter kan zorgen voor later. Maar ook nu heb je er al voordeel van. Het geld dat je nu in je pensioen investeert mag je bij het invullen van de belastingaangifte over dit jaar aftrekken van je inkomen. Dit zorgt er dus voor dat je minder belasting betaalt, wat je in je portemonnee merkt. Daarbij betaal je over jouw pensioenpot geen vermogensrendementsheffing. Je moet wel zorgen dat je geld hebt, het is niet administratief en je moet het daadwerkelijk storten op een geblokkeerde pensioenrekening. Het grootste voordeel hiervan is wel dat het daadwerkelijk voor je aan het werk gaat.  

Pensioensparen of -beleggen

Je kan voor je pensioen gaan sparen of beleggen. Zowel het beleggen als het sparen doe je op de geblokkeerde rekening. Geld eenmaal gestort, dan kan je het niet meer zonder boete ervan afhalen. Het is geld waarover nog belasting betaald moet worden en dit ga je doen zodra je er een uitkering van gaat krijgen. Heb je nog voldoende jaren (minimaal 12 jaar) tot je pensioenleeftijd dan ben ik een voorstander van beleggen. Meer kans op een beter rendement. Als beleggen niet jouw ding is realiseer je dan wel dat de pensioenfondsen ook met jouw geld beleggen.

Starten met pensioenbeleggen is eenvoudig

Gelukkig is het heel makkelijk geworden om pensioen te beleggen. Uitrekenen of je jaarruimte hebt, geblokkeerde rekening openen, geld storten of automatische incasso instellen, vragenlijst invullen voor het bepalen van jouw risicoprofiel en het geld beleggen in een fonds die passend is bij het risico dat jij wilt lopen. Tegen de tijd dat je pensioenleeftijd in zicht komt is het slim om het risico van je portefeuille te gaan verminderen.

Beheerd beleggen met NNEK

Aangezien ik meer mensen wil helpen, heb ik besloten om mij als adviseur aan te sluiten bij NNEK. Op deze manier kan ik mensen helpen die het allemaal niet zelf willen doen. NNEK is een nuchtere no-nonsense vermogensbeheerder die klanten helpt bij het bereiken van hun doelen en wensen. Ze bieden hun diensten via een financieel adviseur aan, ik dus. Ik help je bij bovengenoemde acties en NNEK zorgt ervoor dat het goed belegd wordt. Samen houden we je doelstelling in de gaten.

Zet de stap

Weet je dat het belangrijk is maar weet je niet waar je moet beginnen of blijft je het maar uitstellen? Heb je te weinig tijd, vind je het teveel uitzoekwerk? Wat je reden ook is, laat mij je helpen. Eenmaal in gang gezet gaat je geld voor je aan het werk en hoef je er geen zorgen meer over te maken. Pensioen lijkt misschien nog heel ver weg, maar er vroegtijdig mee aan de slag gaan is belangrijk om je pensioeninkomen daadwerkelijk van betekenis te gaan laten zijn. Ieder jaar later starten is een verloren jaar en een gemiste kans. Zeker als de overheid besluit om de AOW te verminderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *