Gijs Gans

Gijs Gans

Hoe word je financieel vrij?

Mijn interesse in geld is al vrij vroeg begonnen. Tijdens één van de vele vakanties die ik met mijn partner, broer en zijn vriendin op de zeilboot van mijn ouders heb doorgebracht ben ik begonnen in het boek van Bodo Schäfer “Bereik uw eerste miljoen. Daar zijn me altijd 2 belangrijke punten van bij gebleven. Het eerste is: ga nooit leven naar het salaris dat je verdient. Zorg ervoor dat je een gedeelte van je geld spaart of belegt. En de tweede belangrijke tip is, blijf van dat geld af.

Creëer je gans

Bodo Schäfer praat in zijn boek over het creëren van een gans die gouden eieren legt. De gans is de spaarrekening of beleggersrekening en de gouden eieren zijn de rente, de koerswinst en het dividend. Als je dus het gespaarde geld uitgeeft dan slacht je in wezen de gans met de gouden eieren.

Spaar automatisch

Bij het maandelijks ontvangen van ons salaris hebben we er altijd voor gezorgd dat er automatisch geld op onze gemeenschappelijke rekening gestort werd voor de huishoudkosten. Tevens maakten wij ook gelijk automatisch geld over naar onze spaarrekening. Iedere keer wanneer wij een salarisverhoging ontvingen, hebben wij er altijd voor gezorgd dat de helft van de verhoging weer gespaard werd. Dit doen we nog  steeds en dit zorgt ervoor dat we nooit gaan leven naar het salaris wat we verdienen.

Zie mogelijkheden

Naast het automatisch sparen via ons salaris kreeg mijn partner ook de mogelijkheid om te sparen via het bedrijf waar hij toen werkte, een Amerikaans beursgenoteerd software bedrijf. Ook hieraan deden we voor de volle honderd procent mee. Iedere maand werd er dan geld gespaard en elk half jaar werd er voor het gespaarde geld bedrijfsaandelen met korting gekocht. Daarnaast ontving mijn partner in plaats van bonussen opties. Dit was in de tijd van de internetbubbel dus de aandelenkoersen rezen de pan uit. Met de dag werden we virtueel rijker en daar viel niet tegen aan te werken.

Slacht niet je gans

Het niet uitgeven van het gespaarde geld is toch lastiger dan we dachten. We wilden toch eigenlijk wel graag een bootje voor ons zelf. Wij hebben toen veel  2e hands-boten bekeken maar konden niet slagen. Op ieder bootje viel wel wat aan te merken. Op een bepaald moment werden de aandelenkoersen zo hoog dat we via het aandelenplan van mijn partner een nieuwe boot konden kopen. Niets menselijks is ons vreemd, dus wij hebben toen de aandelen verkocht, oftewel onze gans geslacht. Om toch de gans in ere te houden, hebben we toen besloten om onze boot Gijs Gans te noemen. Hij legt wel geen gouden eieren maar het plezier wat we ervan hebben, is niet in geld uit te drukken.

Niet alles gaat goed

Achteraf is het een goed moment geweest voor het verkopen van de aandelen, want niet veel later spatte de internetbubbel uiteen. De hoeveelheid geld dat we verloren hebben, door het niet verzilveren van de opties, daar proberen we niet meer aan te denken.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] maak ik nog steeds de keuze tussen lol nu en lol later om zo toch mijn gans met de gouden eieren vet te blijven mesten. We zien het niet echt als een pensioenopbouw maar in […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *