Dakloos, ons nomadenbestaan gaat beginnen

nomadenbestaan

Huis verkocht

Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat ons huis verkocht is. Het valt niet mee om weg te gaan uit het huis waar we met zijn drietjes bijna 20 jaar erg prettig gewoond hebben. Ik heb gelukkig even de tijd gehad om er aan te wennen. Het valt allemaal mooi samen. Begin februari leveren we ons huis op aan de nieuwe bewoners. Zoonlief is dan als het goed is naar zijn eigen woning verhuisd en hoeven we alleen nog maar aan ons zelf te denken. Als je het zo wilt plannen dan lukt het je niet.

Waar gaan wij naartoe?

Een nieuwe plek voor ons zelf vinden gaat niet lukken voor februari, maar dit is geen probleem. Onze spullen gaan in de opslag en ons nomadenleven kan gaan beginnen. Waarschijnlijk zullen we een paar maanden bivakkeren bij mijn nichtje in huis en aansluitend vertrekken naar de boot. Tegen die tijd is het coronavirus hopelijk onder controle en kunnen we ook plannen maken om ons nomadenbestaan in het buitenland voort te zetten.

Super opruiming

Ik heb al heel veel opgeruimd, maar verhuizen zorgt toch echt voor de ultieme opruiming. Van alle spullen die ik in huis tegenkom bepaal ik:

 • Is het voor de nieuwe bewoners?
 • Gaat het met zoonlief mee?
 • Nemen wij het mee?
  • Kan ik het digitaliseren?
 • Gaat het in de opslag voor ons nieuwe huis?
 • Kan ik er iemand anders blij meemaken, eventueel de kringloopwinkel?

En anders gaat het naar de afvalinzameling. Alles wordt vastgelegd, we zijn aan het opruimen met behulp van een Excel sheet.

Vrij als een vogel

Veel mensen vinden het idee om geen woning meer te hebben niet fijn maar ik word er steeds blijer van. Geen schulden meer, steeds minder spullen en de vrijheid om overal naar toe te gaan waar ik maar wil. Geen idee waar dat is, maar het zal met de tijd ongetwijfeld duidelijk worden. Het nomadenbestaan zal niet voor altijd zijn. We zoeken ook naar een nieuwe  vaste plek om te gaan wonen, maar we hebben de tijd en weten nog niet precies wat we willen. We staan open voor verschillende mogelijkheden. Zowel qua soort huis, locatie, nieuw bouw of bestaand. Het nomadenbestaan bevalt misschien wel zo goed, dat we een eigen huis voorlopig voor ons uit schuiven.

Vast in het drijfzand

Ik merk dat ik steeds minder waarde hecht aan het hebben van dingen. Sterker nog, ze zitten mij in de weg. Ik heb spullen die ik niet gebruik, maar die ik niet weg kan doen. Ik heb ze ooit gekocht omdat ik ze mooi vind en dat vind ik nog steeds. Wegdoen kan ik daardoor niet, maar handig is het niet. Ik moet ze nu gaan opslaan, maar als ik het nooit gekocht had zou ik het niet missen. Alles wat je koopt zorgt ervoor dat je vaster komt te zitten. Bij de koop heb je het niet in de gaten maar het gaat ongemerkt. Bezit en verplichtingen zijn een soort drijfzand. Hoe meer je ervan krijgt, hoe vaster je komt te zitten en ervan loskomen kost veel moeite.

Locatie-onafhankelijk leven

Na 20 jaar jeugd in Numansdorp heb ik daarna ruim 10 jaar hard geleerd en gewerkt vanuit Capelle aan den IJssel en Bergschenhoek. De afgelopen 20 jaar onze zoon opgevoed en genoten van het leven in Numansdorp en nu staat alles open. We gaan locatie-onafhankelijk leven en werken, een nomadenbestaan. Ik heb nog wel een woonadres nodig voor de Gemeentelijke Basis Administratie. Het bezit van alleen een email-adres is niet voldoende om als Nederlander geregistreerd te staan. Het voelt als klaar zijn na de middelbare school en de wereld ligt aan mijn voeten. Ik vind het spannend en heb er veel zin in. Zou jij ook in mijn schoenen willen staan?

14 antwoorden
 1. Roelf
  Roelf zegt:

  Zo, dat is echt heel stoer Petra, supergaaf! Wij hebben ook het plan om een paar jaar als (digitale) nomaden de wereld te verkennen. Nog een paar jaar werken en sparen, dan is het hopelijk zo ver. Het gehecht raken aan spullen is herkenbaar, zoals JL Collins al schreef: “You own the things you own, and they in turn own you.”
  Heel veel plezier alvast met de laatste loodjes, het komt sowieso goed. Warme groet

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Roelf,
   Dankjewel. Deze laatste loodjes wegen niet zwaar, maar worden steeds lichter. Blijf niet te lang doorwerken, voor steeds meer zekerheden. Je kan altijd nog een beetje bijklussen als het nodig blijkt te zijn.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Leuk om te horen Carl & Yvonne. Voor ons voelt het niet als schepen verbranden, we gaan ons leven gewoon verder uitbreiden. En ik lees dat je na 10 jaar weer je schepen hebt verbrand. Ook een goede keus om weer in Nederland te gaan wonen?
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 2. Cora
  Cora zegt:

  dag Petra, wat geweldig dat jullie je droom gaan leven! Het avontuur tegemoet zonder stip op de horizon. Ik ben zó benieuwd waar en wat het jullie brengt en blijf graag op de hoogte!
  Liefs van Cora

  Beantwoorden
 3. Annemarie
  Annemarie zegt:

  Beste Petra,

  Wat leuk om dit te lezen. Bij ons speelt ook de gedachte om lange reizen te maken. Dit jaar voor het eerst met een camper op vakantie gegaan. Dan blijkt dat je niet veel nodig hebt. Wie weet wat daarna weer volgt. Succes met de laatste opruiming en ik hoop dat je af en toe nog iets schrijft. Ben benieuwd hoe het nomaden bestaan jullie gaat bevallen.
  Groet,
  Annemarie

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Annemarie,
   Inderdaad je hebt niet heel veel nodig. Zeker als je leeft in een camper, of zoals wij doen op een boot, dan kom je daar wel achter. Ik blijf gewoon bloggen, dat kan overal vandaan.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 4. Renate
  Renate zegt:

  Whoow! wat stoer zeg!
  Ik zou daar nog niet aan toe zijn en ik krijg al een onrustig gevoel bij het lezen van je stuk.
  Maar voor jullie vind ik het fantastisch omdat het volgens mij echt bij jullie past en jullie een stel met ballen zijn ;).
  Ik ben nu al nieuwsgierig naar je volgende blog!
  Heel veel succes!
  Groetjes, Renate

  Beantwoorden
 5. Ylva
  Ylva zegt:

  Dankjewel Petra voor weer een inspirerende blog!
  Ik lees al je blogs en vind het allemaal erg inspirerend.. dividendbeleggen, overvloed aan spullen wegdoen en nu je aanstaande nomadenbestaan. Leuk, ik kijk uit naar je komende verhalen!
  Warme groet, Ylva

  Beantwoorden
 6. Antsje
  Antsje zegt:

  Goedemiddag,

  Gescheiden na 35 jaar, mijn net aangekochte appartement verkocht. En nu wachten totdat ik weg kan. Afspraak bij de Indonesische ambassade staat voor begin januari. Hoop dat ik halverwege januari weg kan naar Indonesië. Heerlijk een andere weg inslaan. Geen moment getwijfeld. Financieel niet onafhankelijk, ik ga gewoon…en dat nu 59 jaar. Jammer dat corona mij laat wachten. Het is zoals het is….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *