Jan Modaal

Jan Modaal 2

Volgens een trouwe lezer van mijn blog houd ik me erg met de uitersten bezig: de rijken en de armen. Volgens hem is er een hele grote groep mensen die een modaal inkomen verdienen, weinig bezit hebben en heel gelukkig zijn. Dit betreft de grote meerderheid in Nederland: ‘Maak eens een beschouwing over deze groep was de vraag’. Voor mijn idee is dat ook de doelgroep die ik probeer aan te spreken. Door weinig vermogen op te bouwen lopen ze risico op financiële problemen, er zit geen vet op de botten. Maar juist deze groep zou in staat moeten zijn om iedere maand geld te sparen. Ongemerkt iedere maand een bedrag kan over de jaren heen resulteren in een klein vermogen. Ik probeer ze te verleiden om rijk te willen worden om daarmee de kans op arm worden te verkleinen.

Wij zijn ook gewoon met niets begonnen. Na onze middelbare school zijn we gaan werken in loondienst en verdienden we het salaris van een schoolverlater. Door het afronden van opleidingen in de avonduren hebben wij hard aan onze carrière gewerkt. Op deze manier hebben wij ons inkomen verhoogd. Maar het direct starten met sparen heeft bij ons voor het grote verschil gezorgd. Al vroeg is ons spaargeld voor ons aan de slag gegaan en daar valt niet tegenaan te werken. Natuurlijk hebben we geluk gehad met de huizenmarkt en ook de aandelenmarkt heeft goed meegewerkt, maar zonder ons spaargeld was dit niet mogelijk geweest.

De meeste Nederlanders hebben hun financiën op orde. Ze werken en verdienen voldoende om goed van te kunnen leven. Het inkomen is in gezinnen ongeveer 2 keer het inkomen van Jan Modaal. Ze sparen wel maar het meeste daarvan wordt gebruikt voor een nieuwe auto, de vakantie, de studie van de kinderen of een verbouwing van het huis. Echt sparen om vermogen op te bouwen voor later zijn ze niet mee bezig, want dat is nog heel ver weg. Het vermogen dat ze opbouwen zit vast in hun huis en pensioen bouwen ze op via de werkgever. Het is altijd mogelijk, als de pensioenleeftijd zich aandient, om het huis te verkopen. Ze zijn gelukkig met het leven dat ze leiden en het dromen over een verre vakantie of een luxe sportauto is voldoende. Misschien kopen ze nog iedere maand een staatslot om een kans te hebben op het kunnen stoppen met werken.

Het leven is goed en zoals vaak gezegd wordt is dat de grootste vijand van een geweldig leven. Er is geen reden om ook maar iets te veranderen. Verandering willen ze eigenlijk ook niet, niets fijner dan te weten waar je aan toe bent en wat er gaat komen. Juist dit is de reden dat je vermogen zou moeten willen opbouwen. Niet alle veranderingen hebben we namelijk zelf in de hand. Reorganisaties, arbeidsongeschiktheid, ziekte, scheiden, overlijden, ontslagen worden en juist voor deze situaties is het zo belangrijk om geld achter de hand te hebben. Dit geld kan ervoor zorgen dat in onverwachte situaties niet je hele leven op zijn kop staat.

Het opbouwen van vermogen is zo simpel, namelijk gewoon niet alles uitgeven en dat is echt niet moeilijk. Bij het ontvangen van je salaris gelijk automatisch een bedrag overschrijven naar je spaarrekening en er verder vanaf blijven. Tegen de tijd dat het bedrag op de spaarrekening volwassen begint te worden kan het beginnen aan een bijbaantje. Consequent de inkomsten van het bijbaantje ook blijven investeren en voor je het weet heb je nog een Jantje Modaal die aan het meewerken is. Met dit inkomen hoef je niets te doen. Het is gewoon prettig om achter de hand te hebben. Mocht de situatie zich voordoen dan kan je het gebruiken, maar anders hobbelt het leven gewoon door. Vooral zo houden, niets aan veranderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *