Mijn eerste ervaringen met de planning tool
Inzicht krijgen is fijn
Ik heb de eerste planningen gemaakt in de planning tool. Ik ben begonnen met die van mezelf. Een goede testcase met gelijk veel onderwerpen die aan bod komen. Een vakantiehuisje, een huis dat we verhuren, mijn stamrecht bv, zzp-er, een eigen huis, een hypotheek met een deel annuïtair en een deel aflossingsvrij, beleggingen, pensioenbeleggen, pensioensparen, lijfrenteverzekeringen, werkgeverspensioenen, spaargeld, schenking op papier. Alleen ontbreekt het aan inkomen vanuit loondienst. Na wat hulp ingeroepen te hebben is het mij gelukt om het vast te leggen en te snappen hoe de planning tool in elkaar zit.
Spelen met variabelen
Wat leuk om op deze manier ons vermogen te zien. Ik weet dat het allemaal goed op orde is, maar het in grafieken te zien groeien en daarmee een bevestiging te krijgen, is leuk. Verder voelt het goed om verschillende scenario’s makkelijk te kunnen bekijken. Verschillende rendementen doorrekenen en kijken hoe rijk we worden als we op deze weg door blijven gaan. Wat doet inflatie met het plaatje en wat als we minder rendement maken op ons vermogen en onze kosten omhoog gaan. Het is allemaal makkelijk aan te passen en de resultaten zijn gelijk zichtbaar. Het is op een andere manier een stuk bewustwording van alles wat je al weet, maar nu zichtbaar in cijfers en in grafieken. Handig voor de visueel ingestelde, als ook voor degene die graag de cijfertjes erbij ziet.
Lage uitgaven is belangrijk
Ik wist het altijd wel, dat financieel vrij worden draait om het controleren van je uitgaven. Of het verhogen van je savings-rate (spaarquote), zoals ze het in de fire-beweging noemen. Ben je in staat om je uitgaven te verminderen, dan kan je meer sparen en genereer je meer passief inkomen. Doordat je minder geld nodig hebt om van te leven, ben je ook eerder financieel vrij. Een van mijn eerste financiële planning klant heeft haar uitgaven heel goed onder controle. De resultaten zijn daardoor ook verbluffend. Ongelofelijk hoe snel financiële vrijheid dan naar je toekomt. Ook zij was onder de indruk over hoe goed ze bezig was.
Het wegnemen van zorgen
Het fijnste is wel dat inzicht in je financiële situatie daadwerkelijk zorgen kan wegnemen. Een andere klant weet dat hij een aantal jaar moet overbruggen. Door een tegenvaller bij een investering maakte hij zich zorgen of hij voldoende spaargeld had. De planning tool rekent het zonder problemen in de meest defensieve versie voor je uit. Hoge uitgaven die jaarlijks geïndexeerd worden, maar je inkomen niet mee laat stijgen. Daarbij ook nog rekenen met een conservatief rendementspercentage. En dan zien dat je spaargeld ruim voldoende is om de tijd te overbruggen, dat geeft lucht. De uitspraak: Ik ga nooit meer werken, het kwam vanuit zijn tenen.
Wel of niet beleggen?
Zodra je financiële situatie eenmaal is vastgelegd, dan kan je er doelen en/of wensen in zetten en deze doorrekenen. Zijn de doelen bereikbaar met alleen sparen of heb je meer rendement nodig? Meer rendement is meer risico. Hoeveel risico is dan nodig en past dit bij jou? Hoe graag wil je de doelen en/of wensen realiseren?
Strategische asset allocatie
Het is mogelijk om een automatische strategische asset allocatie te laten berekenen. Strategische asset allocatie is een duur woord voor de verdeling van je vermogen over meer of minder risicovolle beleggingen en sparen. Heb je je geld nodig om je jaarlijkse uitgaven te betalen, dan wordt het bestempeld als spaargeld. Minder risico, maar ook minder rendement. Het gedeelte van het geld wat je pas over 5 jaar nodig hebt wordt als defensief beleggen meegenomen, iets meer rendement. En geld dat je meer dan 10 jaar weg kan zetten kan volgens de planning tool offensief belegd worden en dus een hoger rendement genereren.
Bereikbaarheid van wensen en doelen
De tool maakt op deze manier een passend beleggingsprofiel. Je kan zien of je wensen en doelen bereikbaar zijn met een volgens de planning tool verwacht gemiddeld rendement over je vermogen. Op deze manier met rendement omgaan maakt de uitkomst van het financieel plan betrouwbaarder. Aan jou dan de keuze om te bepalen welke stappen je wilt nemen. Minder risico lopen en wat later in de tijd je doelen bereiken of meer gaan sparen. Wat je maar wilt wijzigen, de software is geduldig en rekent alles door.
Betere beslissingen
De mooiste berekening die de planning tool heeft is dat hij uitrekent wanneer je financieel vrij bent. Op basis van jouw uitgaven berekenen of je voldoende inkomen hebt met AOW, bedrijfspensioen, lijfrente-uitkeringen en rendement op je vermogen om deze te blijven betalen, totdat je leven volgens de actuariële leeftijd eindigt. Spelen met de variabelen en zien wat de consequenties daarvan zijn geeft echt inzicht. Wat doet iets meer sparen, wat levert 1% meer rendement op. De tool ondersteunt je bij het maken van keuzes op financieel vlak. Is het nu handiger om extra geld voor mijn pensioen opzij te zetten of kan ik dat geld beter zelf gaan sparen of beleggen? Het financieel doorrekenen van bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe auto, brengt een heel nieuwe dimensie in een beslismoment. Wil ik voor deze auto 5 jaar langer doorwerken?
Hoi Petra,
Weer een mooi en helder stuk dat je geschreven hebt. Ik was even benieuwd naar de planning tool. Welke gebruik jij?
Gr. Jordy
Hoi Jordy,
Ik ben fan van de private wealth navigator van Thimo Rietveld. Welke gebruik jij?
Groet,
Petra