Beleggingsadvies

Beleggingsadvies

Mijn eerste product, de opstartkit, is nog niet op de markt, maar de ontwikkeling van het volgende product is al gestart. Ik had de vraag al een aantal keren gekregen om een instructie te maken hoe je kan starten met beleggen in dividendaandelen. Op zich was ik het nog voor me uit aan het schuiven, maar afgelopen weekend kwam het startsignaal. Vanuit een ondernemer kreeg ik concreet de vraag of ik hem kan helpen bij het beginnen van beleggen in dividendaandelen. En ja, natuurlijk kan ik dat.

Beleggen doen wij al vele jaren, maar 3 jaar geleden zijn we bewust met dividendbeleggen begonnen. Een apart account aangevraagd bij internetbroker Lynx en op basis van informatie uitgezocht door Bartho Egberink van www.mijngeldwerkt.com, hebben we dividendaandelen aangekocht. En het gaat goed want het dividendrendement van het afgelopen jaar op het totaal geïnvesteerd vermogen is 5%. Ook is er op dit moment nog een behoorlijke koerswinst, maar daar kan ik niets mee. Het is niet de bedoeling om de aandelen te verkopen, dus de koerswinst is puur een administratieve winst.

Toch houd ik de ontwikkelingen op de beurs wel in de gaten. Er zijn weken dat we slapend rijk worden en er zijn weken dat we veel ‘geld’ verliezen. Dit is wel iets waar je tegen moet kunnen. Het mag je humeur niet beïnvloeden en zeker geen slapeloze nachten bezorgen. De uitdaging is dat je moet durven bijkopen op het moment dat de koers van het aandeel zakt. Erop vertrouwen dat de koers hierna ook weer gaat stijgen en dat het dus wel weer goed komt. En bij een stijgende koers niet in de verleiding komen om de aandelen te verkopen.

Dividendbeleggen doe je echt alleen met geld dat je niet nodig hebt, want moeten verkopen kan behoorlijk nadelig uitpakken. Zelf heb ik vertrouwen in de aandelenmarkt, maar daadwerkelijk iemand anders adviseren om te gaan beleggen voelt ongemakkelijk. Regelmatig spreek ik toch mensen die slechte ervaringen hebben met het kopen van aandelen. Deze ervaringen zijn dan wel op basis van andere uitgangspunten. Het gaat vaak om de koerswinst en dan wordt het juiste moment van aankoop en verkoop belangrijk. Ook het volledig instorten van de aandelenmarkt is iets wat mensen daadwerkelijk voor mogelijk houden. Ze praten alsof het daarna nooit meer goed komt. Ik zelf denk dat als dat zo is we wel meer problemen hebben dan alleen het geld wat we kwijt zijn geraakt door het beleggen in aandelen.

Neemt niet weg dat ik extra druk voel als ik iemand ga helpen om te beginnen met beleggen. Het wel of niet investeren in bepaalde aandelen blijft zijn eigen beslissing, maar ik voel me verantwoordelijk voor het resultaat. Terwijl het niet duidelijk is wat de toekomst ons gaat brengen en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie. En hoeveel last heeft mijn klant van het koersverloop op de aandelenmarkt? Voor mij wordt het dus belangrijk om de zorgplicht goed in te vullen, de klant moet goed snappen waar hij aan begint. Sowieso voor mijn eigen gemoedsrust.

Het beste is het als er wordt begonnen met de opstartkit. Hierbij wordt er gewerkt op basis van het eGG-systeem. Werkend volgens dit systeem wordt het duidelijk hoe groot de buffers moeten zijn om bij problemen het gewone leven door te laten gaan. Het geeft inzicht in hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel er uitgaat en wat er al gespaard is. Op basis hiervan is het vrij te investeren bedrag beter te bepalen. Hoe doe ik dat met iemand die de opstartkit niet heeft aangevraagd, maar die wel de instructie wil voor dividendbeleggen? Misschien moet ik wel net als de bank een vragenlijst laten beantwoorden zoals zij doen als je bijvoorbeeld het product banksparen wilt aanschaffen zonder de adviesservice.

Een andere manier is om de opstartkit verplicht te stellen als je de instructie voor dividendaandelen wilt ontvangen. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar dat ik er wat mee moet doen is duidelijk. Dienstverlening voor beleggen is anders als dienstverlening voor budgetteren. Budgetteren is goed voor iedereen, maar voor sommige mensen is het slimmer om zich alleen bezig te houden met het beleggen van hun boterham.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *