Durf jij echt in de spiegel te kijken?

Jezelf voor de gek houden

Financiën blijven toch bijzondere zaken. We weten allemaal wel wat goed voor ons is, maar ondertussen houden we onszelf toch wel een beetje voor de gek. De terugkoppeling die ik pas mocht ontvangen van een klant gaf mij weer een leuk inzicht. Ze vond dat ze zelf een goed inkomen verdiende en dat ze eigenlijk best rijk was. Maar na alles eens op een rijtje gezet te hebben kwam daar toch een ander beeld uit naar voren. Wel eens goed om je door een ander een spiegel te laten voorhouden.

Gedeelte van je inkomen reserveren voor pensioen

Als zelfstandige krijg je natuurlijk iedere maand best veel geld op je rekening gestort. Maar ja, dit is niet allemaal eigen geld. Een gedeelte hiervan is voor de belastingdienst, zowel de BTW als de inkomstenbelasting moet nog afgedragen worden en bij elkaar is dat een behoorlijk bedrag. Maar de belastingdienst is niet de enige die hiervan betaald moet worden. Voor je pensioen moet je ook een gedeelte van je inkomen reserveren. En ja, als je dit niet doet dan houd je best veel geld over om te besteden.

Invloed door inzicht

Door haar uitgaven op een rijtje te zetten en haar financiële gegevens in het Online Financieel Plan te vullen werd er een pensioengat zichtbaar. Dat het uitgavenpatroon behoorlijk aangepast moet worden om niet in de financiële problemen te komen was toch wel confronterend. Het eigenlijk wel weten dat je op te grote voet leeft is één, maar actie ondernemen om het op te pakken is weer een heel ander verhaal. Je neemt je voor om een dezer dagen er toch eens tijd voor te maken, maar daar blijft het dan bij. Het uitstellen en gewoon verder blijven spenderen maak het gat steeds groter en hoe langer het duurt des te lastiger is het te repareren.

Veel geld uitgeven voelt rijk

Het lijkt wel of het rijke gevoel bepaald wordt door wat je uitgeeft en niet aan wat er binnenkomt. Het inkomen van mijn klant verandert niet, er komt nog steeds evenveel binnen en ze is dus nog steeds even rijk. Maar door geld weg te zetten voor later, ervaart ze dat ze minder te besteden heeft en vindt ze zichzelf hierdoor minder rijk. Wel jammer dat dat zo ervaren wordt. Want juist het wegzetten voor later zorgt voor het opbouwen van vermogen. Het maakt je uiteindelijk rijker en dat is beter dan veel geld spenderen en je rijk te voelen terwijl je het niet bent.

Orde op zaken stellen

Door een extra rekening te openen voor haar privé huishoudzaken houdt ze meer grip op haar uitgaven. Niet alles op de grote hoop, maar inzicht in waar ze geld aan uitgeeft zorgt ervoor dat ze heel makkelijk geld bespaart. Bewust bezig zijn met waar je je geld aan uitgeeft en een keer extra nadenken kan geen kwaad. Ik had haar goed geholpen, maar volgens haar wist ze het eigenlijk allemaal wel. Een duwtje in de rug kon ze blijkbaar goed gebruiken. Haar investering in mij heeft ze er al lang en breed uit. Het geruststellende gevoel dat ze goed bezig is voor haar pensioen is een bonus.

De manier om in actie te komen

Heel lang heeft ze het opbouwen van pensioen voor zich uitgeschoven, want ze had zelfs twijfels of ze haar pensioen wel zou halen. Het huis aflossen was de enige pensioenopbouw waar ze mee bezig was. Hiervan ervaart ze gelijk de lagere maandlasten. Dit voordeel maakt het minder erg als je je pensioen niet haalt. Je pensioen komt vanzelf dichterbij of je nu wilt of niet. Het vergt een beetje lef om kritisch in de spiegel te kijken als je weet dat het aanblik niet geweldig is. Wel een goede manier om weer eens een afspraak met de kapper in de agenda te krijgen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Financiën blijven toch bijzondere zaken. We weten allemaal wel wat goed voor ons is, maar ondertussen houden we onszelf toch wel een beetje voor de gek. De terugkoppeling die ik pas mocht ontvangen van een klant gaf mij weer een leuk inzicht. Ze vond dat ze zelf een goed inkomen verdiende en dat ze eigenlijk best rijk was. Maar na alles eens op een rijtje gezet te hebben kwam daar toch een ander beeld uit naar voren. Wel eens goed om je door een ander een spiegel te laten voorhouden. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *