Wanneer is goed goed genoeg?
Financiële planning is een proces
Diensten leveren tegen een vaste prijs door een perfectionist die geen fouten durft te maken is vragen om problemen. Zeker als het om het maken van een financiële planning gaat, want deze is nooit af. Zodra je de planning gemaakt hebt is de uitgangssituatie al weer gewijzigd. Het is een proces waarbij je op een bepaald moment van uitgangspunten uitgaat en op basis daarvan beslissingen neemt voor de toekomst.
Veel scenario’s mogelijk
Het bepalen van de uitgangspunten is lastig. Er zijn heel veel scenario’s te verzinnen. Wat als ik nu stop bij 65 jaar, wat zijn de consequenties. Of een dag in de week minder gaan werken en dan toch maar door tot je 70ste. Wat als ik nu €500 extra per maand spaar en het rendement blijkt achteraf maar 2% te zijn in plaats van 5%. Dan hebben we het nog niet eens gehad over arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of inflatie. De variaties zijn legio en gelukkig kan de klant met behulp van het Online Financieel Plan een heleboel zelf doorrekenen.
De klant gaat ook een leertraject door
De vele mogelijkheden voor de klant, wijzigende omstandigheden, onbekende materie, om leren gaan met het Online Financieel Plan, budgetadvies, administratie structureren, kiezen uit beleggingsproducten waarbij er altijd de onzekerheid is van op en neergaande koersen. De ideale omstandigheden om eeuwig met een plan en dus ook met een klant bezig te zijn. Ik kan zoveel vertellen en leren en ik denk dat ik dat ook allemaal moet doen. De klant zit meestal op al deze kennis nog niet te wachten. Ze gaan eerst stap 1 maken en ik wil ze gelijk stap 2 t/m 7 meegeven. Zo snel gaat het niet.
Hulpmiddel bij het nemen van beslissingen
Zodra de hulpvraag duidelijk is en de uitgangspunten bekend zijn, kan je het plan maken. Het probleem hierbij is hoever ga je in het uitschrijven hiervan. Zet je het in grote lijnen neer of kauw je het helemaal uit. Schrijf je al je gedachten spinsels uit of is de mondeling gegeven toelichting voldoende. De berekeningen zitten in het Online Financieel Plan, in hoeverre neem je dit weer over in je advies. Zoeken naar wat voldoende is, is lastig en het creëert bij mij veel stress. Ik ben nooit klaar. Het kan altijd beter.
Doorlopende dienstverlening
Het werken met een abonnement zorgt voor stress vermindering. Het hoeft niet allemaal vandaag of morgen af, want ik weet dat ik ze volgend jaar terugzie. Ik stel mezelf gerust dat ze me zullen bellen of mailen als het toch niet helemaal duidelijk is. Ze kunnen zelf aan de slag met het Online Financieel Plan. Hun eigen leerproces doormaken. Verschillende scenario’s doorrekenen, zodat ze meer gevoel krijgen bij de verschillende variabelen, waar ze wel of geen invloed op hebben. Ermee bezig zijn zodat ze meer duidelijkheid krijgen over wat er mogelijk is en wat ze willen.
Het plan afronden en jaarlijks bijstellen
Samen aan de slag. Jaarlijks kijken hoe we ervoor staan. Gaan we de goede kant op of moeten we bijsturen? Hierdoor kan het plan ieder jaar bijgesteld worden. Mochten er aanpassingen nodig zijn dan wordt dat gesignaleerd. De planning is nooit klaar, maar het plan kan ik afronden en overdragen. Volgend jaar is er weer een moment om de status te bepalen. Tussentijds is het in goede handen. Ik mag voor mezelf bepalen dat goed goed genoeg is. Ik heb namelijk van een wijs iemand geleerd: Klaar is een beslissing, nooit een voldongen feit.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Diensten leveren tegen een vaste prijs door een perfectionist die geen fouten durft te maken is vragen om problemen. Zeker als het om het maken van een financiële planning gaat, want deze is nooit af. Zodra je de planning gemaakt hebt is de uitgangssituatie al weer gewijzigd. Het is een proces waarbij je op een bepaald moment van uitgangspunten uitgaat en op basis daarvan beslissingen neemt voor de toekomst. Lees verder…. […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!