Schenken op papier

Schenken op papier

Betalen voor je zorgkosten

Extra betalen voor je zorgkosten terwijl je buurman dat niet hoeft te doen is volgens mij één van de grootste issues voor ouderen van dit moment. Heel je leven hard gespaard en nu gaat de belastingdienst alsnog met je geld aan de haal. De boodschap die de overheid geeft is duidelijk, leef nu en later zien we wel verder. Sparen en goed voor jezelf zorgen wordt duidelijk afgestraft. Indien je eigen vermogen hebt opgebouwd en je komt in een verzorgingstehuis terecht dan wordt er, naar gelang de hoogte van je vermogen, een eigen bijdrage verlangd.

Geld niet naar de belastingdienst

Afgelopen week was ik op een verjaardag en daar was het weer onderwerp van gesprek. Ouders van een vriendin van mij willen graag dat het met hard werken verdiende geld, dat ze zelf niet meer kunnen uitgeven, bij hun kinderen terecht komt. Op dit moment zijn ze nog goed van lijf en leden en willen, zolang het kan, zelf van hun geld genieten. De vraag is hoeveel geld hebben ze nog voor zichzelf nodig, hoeveel jaar is hun nog gegeven? De laatste jaren op een houtje gaan bijten is geen optie en daarnaast zit een groot deel van het vermogen in het huis en kan dus niet uitgegeven worden.

Jaarlijks schenken

Een manier om dit op te lossen is door te schenken op papier. Maar indien je geen schenkbelasting wilt betalen is dit wel een oplossing voor een langere adem. Op dit moment mag je als ouders €5.229,- per jaar aan je kind belastingvrij schenken. Zijn je kinderen nog tussen de 18 en de 40 jaar dan is er nog een éénmalige extra mogelijkheid maar anders blijft het bij deze. Heb je een huis van €200.000,- en 2 kinderen dan ben je zo 20 jaar verder.

Lenen van je kind

Om ervoor te zorgen dat de belastingdienst het echt als een schenking ziet moet je het beschouwen als een lening van je kind. Je schenkt het geld en je leent het terug. Voor deze lening betaal je dan 6% rente want dit is wettelijk vastgesteld. Dit moet je ook ieder jaar daadwerkelijk betalen anders wordt er op het eind alsnog afgerekend met de fiscus. Mocht je de rentebetaling aan je kind niet kunnen missen dan kan dat eventueel weer terug geschonken worden. Een kind mag per jaar €2.092,- belastingvrij aan zijn ouders schenken.

Veel rente ontvangen

Het mooie van deze oplossing is wel dat je als 70-er gewoon kan blijven doorleven en dat je er ook voor zorgt dat een gedeelte van de erfenis alvast bij de kinderen terecht komt terwijl je daar zelf nog niets van merkt. Door de rentebetaling schenk je ieder jaar meer dan de nu geldende €5.229,- per jaar. De kinderen moeten de papieren schenking wel optellen bij hun vermogen en hierover eventueel vermogensrendementsheffing betalen. Maar in ieder geval ontvangen zij over dit geld nog 6% rente en waar kan je dat vandaag de dag nog krijgen zonder veel risico.

Kiezen voor schenkbelasting

Indien er sprake is van veel vermogen en voldoende liquide middelen dan kan je er voor kiezen om meer te schenken op papier dan alleen het bedrag dat vrijgesteld is. Erfbelasting en schenkbelasting zijn beide tot €117.214,- voor 10% belast bij de kinderen en boven dit bedrag moet je 20% betalen. Als je nu al een groter bedrag schenkt dan betaalt je kind hier schenkbelasting over. Op het moment dat je niet schenkt als je nog leeft dan ontvangen ze het geld pas na het overlijden en dan betalen ze alsnog, alleen heet het dan erfbelasting. Door nu meer te schenken moet er ook meer rente betaald worden en hierdoor is het mogelijk om de erfenis uit te hollen.

Laat je adviseren

Ook bij het schenken op papier is het nog steeds koffie dik kijken. Je weet nog steeds niet hoe oud je wordt en je moet dus oppassen dat je niet teveel schenkt zodat je alsnog geldproblemen krijgt. Ieder jaar moet je namelijk wel de rentelasten van de lening kunnen overmaken. Voor schenken op papier moet je sowieso langs bij de notaris en zij kunnen je ongetwijfeld hierin goed adviseren.

Wees wijs en kijk vooruit

Rationeel is schenken op papier een goede oplossing maar het daadwerkelijk uitvoeren hiervan is een ander verhaal. Heel je leven aan het opbouwen geweest en nu heel bewust gaan afbouwen is lastig. Nadenken over hoeveel jaar je nog te leven hebt is heel confronterend maar ik weet dat voor sommigen van ons het wegbrengen naar de belastingdienst nog veel confronterender is. Misschien bewijst de overheid ons juist een dienst door het invoeren van de eigen bijdrage voor de zorgkosten. Een enorme drijfveer om toch maar eens te gaan kijken hoe we onze zaken het beste kunnen regelen voordat het te laat is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *