Het eGG systeem

Het eGG systeem

Afgelopen maand lijkt ineens alles duidelijk te worden. Ik ben mijn werkwijze aan het beschrijven en voor mij is het zo logisch als het maar zijn kan. Ik heb mijn methode het eGG systeem genoemd, het systeem dat je begeleid naar financiële vrijheid. GG staat voor Gijs Gans en mijn systeem help je met het opbouwen van je eigen Gijs Gans. Een gans die gouden eieren legt en die je dus niet moet slachten. Een simpel systeem waarbij je zelf kan besluiten hoeveel tijd je er in wilt steken. Hoe meer tijd je er in steekt, hoe beter het gaat werken. Met in het achterhoofd de gedachte dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Het systeem is heel simpel en het komt erop neer dat je je eigen financiën in kaart brengt en deze ook gaat bijhouden. Dit kan op wekelijkse basis maar ook op maand- of jaarbasis. Door gebruik te maken van een spreadsheetprogramma kan je de status van alle stappen uit het systeem volgen. De meeste huishoudboek programma’s ondersteunen het inzichtelijk maken van je inkomsten en je uitgaven. Veel verder gaan ze niet en eigenlijk begint het dan pas. Het registreren van je schulden maar ook van je al gerealiseerde buffers, hoeveel heb je geïnvesteerd, hoe financieel vrij ben je en wat kosten je dromen. Met regelmaat gewoon de sheet bijwerken.

Het is de manier waarop ik zelf al jaren werk, maar ook de manier die ik mijn budgetcoach-klanten leer. Wat jammer is bij mijn budgetcoach-klanten, is dat op het moment ze zover zijn dat ze buffers kunnen gaan opbouwen mijn werk er voor hun op zit. Hopelijk blijven ze de werkwijze volhouden, maar daar heb ik wel een hard hoofd in. Het is wel de manier om schulden in de toekomst tegen te gaan. Door je uitgaven in de gaten te houden, buffers op te bouwen en naast je werk ander inkomen te genereren heb je meer mogelijkheden om tegenvallers op te vangen. Het systeem werkt preventief en iedereen zou hier bewust mee bezig moeten zijn.

Wat mij ook duidelijk geworden is, is dat ik de financiële planning vanaf de andere kant benader dan de meeste financiële planners. De gesprekken die wij gevoerd hebben met bankmedewerkers begonnen altijd met wat onze wensen waren. Ikzelf ervaar dat altijd als heel lastig. Ik denk dat ik met mijn vijf-en-vijftigste wil stoppen met werken en dan graag ook een nieuwe boot wil. Hoeveel geld hier dan voor nodig is, daar heb ik geen flauw benul van en of het realistisch is, is ook maar de vraag. Allemaal moeilijke vragen waarop een antwoord verwacht wordt, maar ik geen idee heb wat dat antwoord moet zijn.

Als op basis van de wensen een kosteninschatting is gemaakt, gaan ze kijken hoeveel vermogen er al is. Berekeningen worden uitgevoerd om te kijken of met het gekozen risicoprofiel het vermogen voldoende kan aangroeien om mijn dromen te kunnen verwezenlijken. Nog meer koffiedik kijken en als het dan realiseerbaar is dan feliciteren ze je nog ook. Het reeds gespaarde vermogen kan overgemaakt worden naar een bankrekening en dan wordt het geld voor je belegd. Eens per jaar volgt er dan een check-up of de wensen niet verandert zijn en of het vermogen voldoende groeit.

Ik snap dat dit kort door de bocht is, maar dit is wel de dienstverlening die ons werd aangeboden. Bij banken heb je dus al vermogen nodig om door een financieel planner geholpen te worden, want anders kunnen ze je niet helpen. Ze beleggen het vermogen en helpen op die manier om het verder te laten groeien. Zolang er geen vermogen is, kunnen ze niets voor je doen. Dit is dan ook de reden dat de meeste financiële planners op de afdeling private-banking van de banken zitten.

Financiële planning moet laagdrempeliger worden, want het is voor iedereen belangrijk. Gewoon bij het begin beginnen door te zorgen dat er minder geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Het geld dat overblijft sparen en investeren zodat het passief inkomen gaat genereren. Nadenken over later en plannen daarvoor maken. Met als bijkomend voordeel dat naarmate het vermogen groeit, de dromen alleen maar mooier en bereikbaarder zullen worden. Ik denk dat onze nieuwe boot er wel komt.

3 antwoorden
 1. Theo van Dalen
  Theo van Dalen zegt:

  Hoezo heb je een financieel planner nodig om te budgetteren?
  Volgens heb je een budgetcoach nodig. Lijkt me wel zo goedkoop.
  In mijn beleving is financiele planning toch echt iets anders.
  Wat vind jij?
  Theo

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] in de software kan vastleggen. Niet alleen maar een huishoudboekje, maar een groot deel van het eGG-systeem automatiseren. Misschien komt het wel zover dat ik geen persoonlijk financieel advies meer geef, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *