DeGiro

Instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen

Dividendaandelen als impulsaankoop

Je koopt heel gemakkelijk van alles en nog wat, maar als het om investeringen gaat dan gelden ineens hele andere eisen. In mijn blog Waarom dividendaandelen in plaats van schoenen kopen heb ik al uitgelegd waarom het slim is om dividendaandelen te kopen. En ook waarom het niet slim is om veel geld te besteden aan auto’s of andere consumentengoederen. Het kost niet alleen eenmalig geld maar de kosten blijven terugkomen en het levert naast kortstondig plezier niets op. Het wordt tijd om te gaan ervaren wat een dividendaandeel voor je kan doen. Het aankopen van bezittingen waar je op de lange termijn blij van wordt.

Ik heb gekozen voor niet één aandeel, maar voor een dividend ETF met Europese aandelen die verhandeld wordt op Euronext Amsterdam. We handelen dus in Euro’s en lopen hierdoor geen valutarisico. De ETF is iShares euro dividend (IDVY)***. Het betreft een mandje aandelen van 35 Europese bedrijven verdeeld over verschillende sectoren en landen met een jaarlijks dividend van 4,4%. Het dividend wordt per kwartaal uitbetaald. De aandelen zijn daadwerkelijk in het bezit van het fonds. Als je wilt weten waarom ik dat belangrijk vind lees mijn blog  Dividendbeleggen – Een kind kan de was doen’ er nog eens op na.

Ik heb voor deze instructie gekozen om je ETF’s te kopen bij internetbroker DEGIRO. Deze broker is goedkoop, rekent geen beheerkosten en het inlegbedrag is laag. Daarbij zit deze ETF in de kernselectie van DEGIRO en kan je deze eenmaal per maand aankopen zonder transactiekosten. Lage kosten zijn belangrijk bij het handelen op de beurs, want ze verminderen direct het rendement.

Ikzelf gebruik Lynx als internetbroker, maar deze verwacht een start bedrag van €3.000 en dat maakt het voor onze impulsaankoop lastig. De bedoeling is dat deze instructie je helpt om te starten. Als de drempel weggenomen is dan komt daarna de verdiepingsslag. Je kan altijd nog van broker veranderen of er een andere bijnemen. Het doel is nu om te beginnen en te gaan ervaren.

Het stappenplan dat hieronder volgt is in grote lijnen. Je wordt tijdens het aanmeldproces door DEGIRO goed meegenomen, hiervoor is geen verdere uitleg van mij nodig.

Stap 1Een account aanmaken bij DEGIRO

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het aanmaken van een nieuw account. Via deze menu optie word je geleid door een aantal schermen waarop je je persoonlijke gegevens moet ingeven. Zorg ervoor dat de naamgeving van aanmelden gelijk is met je identiteitsbewijs en de tenaamstelling van je bankrekening.

Daarna vragen ze je om het acceptatieformulier beleggingsdiensten te tekenen. Hierbij moet je aparte vinkjes aankruisen om ervoor te zorgen dat je bewust bent van waar je ja tegen zegt. Belangrijk is dat je bij het aankruisen van de vinkjes kiest voor het Custody profiel.

Neem even de tijd om de voorwaarden door te nemen. De meeste punten zijn goed te begrijpen. Hieronder volgt voor een aantal punten nog een extra uitleg.

Execution only

Het gaat er hierbij om dat je begrijpt dat als je gaat beleggen je hierin zelf je keuzes maakt. Je wordt door DeGiro hierin niet geadviseerd. Jij bent verantwoordelijk voor wat je doet en niet zij.**

Uitlenen en pandrecht aan derden

LET OP! Hier is de plek waar je het Custody profiel moet kiezen. Met dit profiel is het niet mogelijk om te beleggen met geleend geld. Het is het simpelste profiel met de minste mogelijkheden, maar het voldoet prima om te kunnen dividendbeleggen. Helaas betaal je wel kosten over het uitgekeerde dividend. Zie hiervoor Heb je je eerste dividend al ontvangen?

(Ben je een kleine startende belegger, dan zou ik nu vanwege de kosten niet voor Custody, maar gewoon voor de default kiezen.) 

Pandrecht

Het geld dat je op je account stort, wordt door DeGiro gebruikt om de aandelen van te kopen.

Geld

Het door jou gestorte geld wordt niet op een bankrekening gezet, maar wordt belegd in een geldfonds. Dit is gedaan vanwege wetgeving van de Nederlandse overheid.

Zorgplicht

Je geeft aan dat je geen transacties gaat uitvoeren die je niet snapt en waarbij je meer risico loopt dan dat je eigenlijk aan kan.

Als alle vinkjes aanstaan en je hebt je naam onder aan het document getypt, dan is de eerste stap gezet: het ‘Acceptatieformulier Beleggingsdiensten Custody Profiel’ is getekend.

Stap 2Inloggen bij DEGIRO

Nadat je je account aangevraagd hebt, ontvang je een e-mail met in de mail een link om je de eerste keer aan te melden in de broker applicatie.

Hier moet je akkoord gaan met het End User Licentie Agreement, waarbij je aangeeft de broker applicatie te gaan gebruiken en DEGIRO voor eventuele softwareproblemen niet aansprakelijk stelt.

Daarna volgt de passendheidstoets. Ik heb bij alles aangeven dat ik geen kennis heb. Hierdoor staat wel het volgende in het scherm:  LET OP: Indien u heeft aangegeven dat u geen tot weinig kennis heeft van één of meer Financiële Instrumenten of diensten, dan wijzen wij u er op dat beleggen zonder een goede kennis van zaken leidt tot een verhoogd risico op verlies. Wij adviseren u om uw kennis te verdiepen of een financieel adviseur te raadplegen voordat u in een Financieel Instrument belegt of gebruik maakt van een dergelijke beleggingsdienst. Wij verwijzen u ook naar de Nadere Informatie Beleggingsdiensten op de Website waar veel informatie voor u beschikbaar is gemaakt.

Het is in ieder geval geen reden om je de toegang te ontzeggen, maar weet wat je doet.

Na verificatie door het uploaden van je paspoort, willen ze je BSN-nummer hebben voor de belastingdienst.

Via Ideal kan je geld overmaken naar je beleggersrekening. €0,01 is voldoende, maar ik heb gelijk de €110 die ik van plan ben te gaan beleggen overgemaakt.

Invullen W-8BEN

Voor als je wilt gaan beleggen in Amerikaanse aandelen is het handig om het W-8BEN document in te vullen. Over het dividendinkomen van Amerikaanse aandelen moet je belasting betalen. Door het invullen van dit formulier heb je recht op een lager belastingtarief dat vastgelegd is in een belastingafspraak tussen Amerika en Nederland.

Stap 3ETF aankopen

Je bent nu op het hoofdscherm van DEGIRO aanbeland en je ziet linksboven je reeds overgemaakte geld dat op je rekening gestort is. Selecteer rechtsboven in het scherm Quick Order.

Voer nu bij het product de code IDVY in en let erop met selecteren dat je voor de Euronext in Amsterdam kiest. De openingstijden van deze beurs zijn van 9.00 tot 17.40 uur. Je kan wel altijd orders plaatsen, maar deze worden dan pas behandeld als de beurs opengaat.

De koers van de ETF die je gaat kopen ligt op dit moment rond de €21 (zie hiervoor de prijs van de laatste transactie). Bij de Biedprijs staat de prijs die voor de ETF’s geboden wordt en bij de Laatprijs staat de prijs waarvoor de ETF’s gekocht kunnen worden. Als je snel wilt kopen dan zal je prijs waarvoor jij wilt kopen ergens tussen de Bied- en Laatprijs moeten zitten.

Voor €110 kan ik 5 ETF’s kopen. Je hoeft nu geen rekening te houden met transactiekosten, want bij DEGIRO kan je deze ETF maandelijks eenmaal gratis aankopen *****. Je maakt een limietorder aan, zodat je weet voor welke prijs er maximaal aangekocht wordt. Je kiest dus voor het aantal 5 en ik heb als limiet de biedprijs van €21,13 gekozen. De koersinformatie is vertraagd, dus je weet niet wat de daadwerkelijke koers van dit moment is. Dit is niet zo erg, want bij zo’n kleine aankoop komt het niet op een paar centen.

Het bedrag geeft de kosten van de transactie weer, zonder de transactiekosten. Bij het plaatsen van de order wordt gecontroleerd of er voldoende geld aanwezig is om de transactie uit te voeren. Is dit niet het geval, dan wordt dit gemeld.

Aangezien ik bij het aanvragen van het account heb aangegeven geen kennis van beleggen te hebben, wordt er bij het bevestigen van de order nog een extra bevestiging gevraagd.

Nadat je dit bevestigd hebt, wordt de order daadwerkelijk geplaatst. Dit kan je zien bij de openstaande orders midden in het scherm. Via het tabbladensysteem middenin je scherm kan je ook de geplaatste order zien.

Als je order niet direct uitgevoerd wordt, omdat net zoals bij mij je limietprijs te hoog is, dan kan je dit met het penseeltje links voor de order aanpassen. Ik heb de limietprijs 2 cent verhoogd, zodat de kans groter wordt dat hij gekocht wordt. Het blijft met de vertraagde koersinformatie een beetje zoeken naar de prijs waarvoor ze nu verkocht worden.

De aankoop is gelukt op €21,15 en dat kan je zien bij de laatste transacties. Je ziet ook dat direct na de aankoop de verrekening met je geld nog niet gebeurd is. Zowel de gestorte €110 en de aangekochte ETF’s van €105,70 worden nog getoond. Ik zou nu in totaal €215,69 hebben, wat natuurlijk niet klopt.

DEGIRO bewaarde toentertijd gestort geld in een cash beleggingsfonds en bij een aankoop koste het altijd even tijd om dit om te zetten. Dit is waarschijnlijk de reden dat je totaal account niet gelijk bijgewerkt is. Na een paar minuten is het in ieder geval correct. Ik heb voor €105,70 ETF’s in portefeuille en nog voor €4,24 geld beschikbaar in mijn account. Tegenwoordig wordt er bij het openen van een account automatisch een bankrekening geopend bij flatex bank voor het in- en uitboeken van Euro’s. In je scherm zal je dan ook geen onderdeel “EUR GELDMARKTFONDS” meer tegenkomen maar een onderdeel “EUR”.

Je ziet dat het echt heel eenvoudig is. Binnen een uur een account aangemaakt en daarna binnen een half uur een ETF aangekocht. Het dividend wordt per kwartaal uitgekeerd. Afhankelijk van het moment van aankoop moet je dus maximaal 3 maanden wachten op de ongeveer één euro dividend die uitgekeerd gaat worden. Ik snap dat je hier nog niet heel warm van wordt, maar het gaat om het ervaren van het principe.

Deze instructie is gemaakt om de drempel weg te nemen. Wil je echt gaan beleggen en het verder uitbreiden, dan is het belangrijk dat je je er in gaat verdiepen. Inzicht krijgt hoe de programmatuur werkt. Gaat uitzoeken welke dividendaandelen en ETF’s er allemaal zijn. Zoek gelijkgestemden en wissel met elkaar kennis uit. Blijf mij volgen, want ik zal verdere ervaringen delen.

Het werk is gedaan en nu is het afwachten tot wanneer je dividend gestort wordt. Laat mij weten of het gelukt is.

**Voor mij geldt hetzelfde. Ik ben niet verantwoordelijk voor de stappen die je zet. Het is je eigen keuze en verantwoordelijkheid om deze instructie toe te passen. De mogelijkheid bestaat dat je geïnvesteerde geld minder waard wordt.

***Deze ETF heb ik naast vele andere ETF’s in mijn standaard dividend portefeuille zitten. Het dient hier als voorbeeld en niet als advies om hierin te investeren.

***** Lees op de site van DEGIRO de voorwaarden en de tarieven

40 antwoorden
 1. Fredi
  Fredi zegt:

  Dag Petra,
  Fijne instructie. Heel duidelijk te volgen zo. Dank je wel. Waarom beleg je in dit fonds?
  Wat is een W-8BEN formulier en waar vind ik dat.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik beleg in dit fonds vanuit een stamrecht bv. Ik heb bewust gezocht naar een Europese ETF, omdat ik het valutaprobleem wil omzeilen. Ik doe mijn eigen jaarrekening en aangifte voor deze BV en wil het daarom niet extra moeilijk maken :-) Daarbij willen we ook graag een spreiding in Euro’s en dollars. Veel van onze dividendaandelen zijn Amerikaans, daarom ook bewust op zoek gegaan naar Europese ETF’s.
   Als het goed is wordt het W-8BEN formulier aangeboden via je broker. Zowel bij Lynx als bij DeGiro werd het mij aangeboden. Ik zou het even navragen bij je eigen broker.

   Beantwoorden
   • carlo.schr@xs4all.nl
    carlo.schr@xs4all.nl zegt:

    Hi Petra,

    Ik stel je graag de vraag hoe je via je stamrecht bij De Giro kunt belleggen. Ik heb dat ook geprobeerd en ze geven aan dat ze geen zakelijke klanten accepteren.

    Verder zie ik dat je je aangifte van je stamrecht BV zelf doet. Respect. ik betaal nu >400 Eur per jaar maar lijkt me nog net even te complex om zelf te doen….

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
     Petra Regoort zegt:

     Beste Carlo,
     Ik heb mijn beleggingsaccount voor mijn stamrecht bv geopend bij Lynx. Om te mogen beleggen met je stamrecht bv, moet je ook een LEI (Legal Entity Identifier) aanvragen bij de KVK.

     Mijn aangifte voor mijn stamrecht bv was in eerste instantie echt heel eenvoudig. Mijn geld had ik alleen maar uitgeleend. Samen met mijn zwager (controller) opgezet en daarna was het een kwestie van kopiëren. Voor het beleggen heb ik zijn hulp weer ingeschakeld om te controleren of ik het goed doe. Helemaal alleen doe ik het dus niet :-)

     Beantwoorden
 2. raoul
  raoul zegt:

  Hoi Petra,

  Ik begin pas met beleggen en dit artikel heeft mij mooi op weg geholpen.
  Ik ben ook aangesloten bij Degiro. Als ik goed lees zijn niet alle inkopen gratis.
  Weet jij misschien waaronder ik Unilever dividend aandelen moet zetten? Kopen van ETF is gratis maar ik denk niet dat Unilever een ETF is dus wat zijn die kosten?

  Mvg,
  Raoul

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Raoul,
   Fijn dat ik je heb kunnen helpen en dat je begonnen bent met beleggen. Unilever is een aandeel. Je koopt een aandeel in het bedrijf Unilever. Als je een ETF aanschaf, dan koop je een mandje met gedeeltelijke aandelen van verschillende bedrijven (minder risico). Het eenmaal gratis handelen van ETF’s bij DeGiro kan voor ETF’s die vallen binnen hun kernselectie: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf

   Voor het aankopen van aandelen betaal je gewoon transactiekosten. Unilever kan je op verschillende beurzen kopen (Amsterdam, New York) en daar horen verschillende transactiekosten bij. Bij het invoeren van je order bij DeGiro wordt voordat je de order bevestigt aangegeven wat de transactiekosten zijn. Je kan er dan nog vanaf zien.

   Beantwoorden
 3. Saskia
  Saskia zegt:

  Beste Petra,
  Geïnspireerd door je blog ben ik begonnen met dividendbeleggen. Ik heb je stappenplan gevolgd en omdat ik een startende belegger ben, heb ik voor een ‘default profiel’ gekozen ipv ‘custody’. Nu heb ik daar achteraf toch spijt van, omdat ik van plan ben iedere maand een vast bedrag te gaan inleggen voor een lange termijn. Wat zijn de risico’s van het default profiel en weet jij of ik nog kan overstappen naar custody? Ik kan die optie bij DEGIRO niet vinden. Wat raad je me voor nu aan?
  Hartelijk dank voor alle inspiratie!

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Saskia,
   Goed dat je bent begonnen. Als ik nu zou beginnen dan zou ik ook voor een default profiel gaan bij DeGiro. Op deze manier heb je geen kosten over je dividend, zoals je wel bij Custody hebt. Zie mijn blog https://naarfinancielevrijheid.nl/heb-je-je-eerste-dividend-ontvangen/.

   Bij een default profiel mogen ze je aandelen uitlenen. De meningen hierover verschillen enorm op internet. Je kan er eens op googelen. Ik heb geen negatieve ervaringen met het uitlenen van aandelen en er ook nog nooit iets over gehoord.

   Mocht je op termijn je profiel toch willen wijzigen, dan zal je een nieuw account aan moeten maken en de aandelen over zetten. Het is niet mogelijk om van je bestaande account je profiel te wijzigen.
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden
 4. Patrick
  Patrick zegt:

  Beste Petra,

  Zelf beleg ik bij Brand New Day. Is het financieel gezien dan uberhaupt verstandig om dan alsnog bv bij de Giro een account af te sluiten? In zekere zin is er qua transactiekosten niet veel verschil.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Frederik,

   de kosten die gemoeid zijn met dividend verwerking/uitbetaling zijn afhankelijk van het type profiel(standaard of custody). Volgens het tarieven overzicht betaal je bij een standaard profiel geen kosten voor dividend verwerking. Bij een custody profiel betaal je kosten afhankelijk van het dividend bedrag (€1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)). De door jou genoemde 7 euro kan ik niet helemaal plaatsen.
   Bij beide profielen betaal je wel kosten als er sprake is van keuze dividend en je kiest voor stock dividend.

   Leuk dat je mijn blog wilt linken maar past dat wel in de context van jouw site?

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 5. Marie-Loes
  Marie-Loes zegt:

  De Giro interface (niet-custody) kan worden ingesteld op bijv. Euronext Amsterdam en (gratis) trackers, zijn dit automatisch de ETFs van hun kernselectie? Via ctrl F kan dan bijv. worden gezocht op DIV(IDEND). In de huidige 24/7 (geautomatiseerde) economie verwacht je geen openingstijden van 9-17.30u exclusief weekend?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Marie-Loes,
   er blijken verschillen te zitten tussen de lijst met ETF’s die je online kan opzoeken en de PDF met de Kernselectie Trackers. Ik heb dit voorgelegd aan DeGiro en zodra ik hierop antwoord heb, zal ik dit laten weten.
   Het zoeken zoals jij voorstelt werkt maar voor een klein deel. Er zijn ongeveer 95 ETF’s uit de Kernselectie die dividend uitkeren en met jouw manier van zoeken komen hiervan slechts 6 ETF’s naar voren.
   Wat betreft de openingstijden, helaas is men blijkbaar nog niet in staat om de beurzen volledig met de 24/7 economie mee te laten draaien. Voor de valuta handel is dat al 24 uur per dag maar ook daar wordt in het weekend niet gehandeld. Redenen hiervoor zijn mij niet bekend.

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 6. Robbin
  Robbin zegt:

  Hi Petra,

  Wanneer acht jij jezelf financieel onafhankelijk? Bij 4.5% rendement wordt het toch vanaf 1 miljoen euro inleg toch pas een beetje interessant? En wat vind je van de nieuwe voornemens betreffende box3 2022?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Robbin,
   Het antwoord op je vraag is voor iedereen verschillend. Financieel onafhankelijk of financieel vrij zoals ik het noem, is afhankelijk van je uitgaven. Hoeveel geld heb je nodig om van te leven. Daarbij gaat het er ook nog om welk rendement je bedoelt. Ik leef alleen van mijn dividendrendement en kijk niet naar koerswinst. Leven van €45.000 per jaar is voor de één armoe lijden en voor de ander het walhalla op aarde. Door inzicht in je uitgaven te krijgen weet je of het voor jou voldoende is.

   Het voorstel voor wijziging van het belastingstelsel van box 3 in 2022 ben ik niet blij mee. Ik heb er een blog overgeschreven. Het nieuwe belastingvoorstel lijkt nergens op.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 7. Benjamin
  Benjamin zegt:

  Goedemorgen Petra,

  Dankjewel voor jouw post.

  Ik ben gister (11/12/2019) begonnen met beleggen, ik las namelijk veel goeds over Dividenten en ETF’s op reddit. Ik kwam jouw blog tegen waar veel op te vinden is.

  Als ik het goed lees zijn ETF’s samengestelde bedrijven waar je dividend over kunt krijgen? Waar kan ik bij DeGiro zien hoeveel % dividend je krijgt uitbetaalt?

  Mijn idee is om elke maand €200 a €250 in te leggen (26 jaar oud en beginnend op de arbeidsmarkt) Wat zijn jouw gedachten hierover?

  Veel vragen, maar heel veel zin om mijn portefeuille te starten.

  Groet,

  Benjamin

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Benjamin,
   Goed dat je begonnen met beleggen. Jong beginnen is wel de makkelijkste manier om risico te spreiden en de werking van tijd doet wonderen.

   Hoeveel geld je hierin kan beleggen kan ik niet voor jou bepalen. Het is wel belangrijk dat je geld achter de hand hebt voor onverwachte onkosten. De manier waarop ik beleg is dat ik ETF’s en aandelen koop om ze niet meer te verkopen. Een buffer spaargeld achter de hand zorgt ervoor dat je niet op een ongunstig moment alsnog je aandelen of ETF’s moet verkopen. De aandelenmarkt beweegt omhoog maar ook omlaag, de kunst is om gewoon consequent door te blijven kopen en je niet laten leiden door de beurskoersen.

   Een ETF (ecchange traded fund) is een mandje van aandelen die een index volgen. Veel informatie hierover heb ik geschreven in blogs. Via mijn blog Cursus dividendbeleggen kan je makkelijk mijn blogs hierover vinden. Dividendrendement bij DeGiro is niet te vinden, maar daarover heb ik Hoe selecteer je een dividend ETF uit de kernselectie? geschreven.

   Ik hoop dat je hiermee de antwoorden op je vragen kunt vinden. Zoniet, laat het mij weten.
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden
 8. Marie-Loes
  Marie-Loes zegt:

  Het is wel een kunst op zich om bij iShares de kern/wapens te omzeilen. Bij IDVY bleken deze gelukkig exclusief, wellicht heb jij erop gelet Petra. Het kan zo maar zijn, dat beleggers zich hiervan niet bewust zijn?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Marie-Loes,
   Nee, dat is meer geluk dan wijsheid. Het goed uitzoeken waar de indexfondsen in beleggen is inderdaad niet makkelijk. Veel bedrijven en niet altijd het idee wat ze doen. Ik kan hier nog zeker meer aandacht aan besteden, zeker ook gaan kijken naar meer duurzame indexen staat nog op mijn lijstje.

   Beantwoorden
 9. Joris Steenaert
  Joris Steenaert zegt:

  Beste petra,

  Graag wil ik beleggen in aandelen van zelf te kiezen bedrijven en dividend te ontvangen (indien uitgekeerd). Beleggen op de lange termijn, met de mogelijkheid de aandelen om te zetten in geld voor een grote uitgave.
  Nu zie ik mixfondsen veel aangeboden worden, geen mogelijkheid zelf bedrijven te kiezen.
  Welke aanbieder laat mij zelf kiezen in welk bedrijf ik wil beleggen?

  Bedankt,
  Met vriendelijke groet,

  Joris

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Joris,

   als je zelf wilt bepalen waar in je wilt beleggen dan kan je een rekening openen bij bijvoorbeeld DeGiro of Lynx. Bij andere instellingen zoals bijvoorbeeld Brand New Day en Centraal Beheer, kan je inderdaad alleen in hun fondsen beleggen. Als je de stappen volgt in deze blog of in mijn blog Dividendbeleggen, een kind kan de was doen of op de pagina Aan de slag – Dividend beleggen dan moet je zelf de bedrijven kunnen kiezen waarin je wilt beleggen. Mocht je er niet uit komen, stuur me dan een e-mail dan kan ik meer op je persoonlijke situatie ingaan.

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 10. Joris Steenaert
  Joris Steenaert zegt:

  Beste Petra,

  Dank je voor je advies.
  Je blogs heb ik gelezen en vanochtend probeer ik een rekening te openen by Lynx, echter zonder beleggings ervaring mag ik niet verder.
  Hoe doe ik deze op zonder eerst een jaar bij een mixfonds aanbieder te beleggen?
  Tot nu toe zat ik bij Axa / Reaal / BLG / ASN, maar om dat nu ervaring te noemen…

  Bedankt,

  Joris

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Joris,

   dat is een lastige. De ervaring met handelen in mixfondsen is toch min of meer vergelijkbaar met wat je bij de genoemde instanties doet of hebt gedaan dus dat schiet niet echt op. Toen wij begonnen hebben we ons deels wijzer voorgedaan dan we waren (qua ervaring, in theorie snapten we het wel). Maar dit blijft een persoonlijke keus natuurlijk. Als je verder toch nog niet met complexe producten als opties en CFD’s aan de slag gaat zou ik ook geen margin-rekening openen maar een gewone cash-rekening.
   Mocht je doorgaan met Lynx, zou je dan je rekeningnummer willen e-mail zodat we samen van de actie “Lynx vrienden aanbrengen” gebruik kunnen maken?

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
   • Joris
    Joris zegt:

    Beste Petra,

    Dan zal ik mij ook wat wijzer voordoen dan ik eigenlijk ben, mijn enige doel is dividend ontvangen van een paar grote Nederlandse bedrijven en verkopen op het moment dat ik het geld nodig heb. Stijgende lijn op lange termijn.
    Voor vrienden aanbrengen is toch alleen mijn naam en E-mail adres nodig?

    Met vriendelijke groet,

    Joris

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
     Petra Regoort zegt:

     Beste Joris,
     Zorg wel voor een buffer, zodat je het moment van verkopen zelf kan bepalen. :-).

     Ja naam en emailadres is voldoende, ik heb je als vriend aangemeld. Best leuk transactiegoed in deze roerige tijden. Kunnen we nog goedkoper bijkopen.
     Dank,
     Petra

     Beantwoorden
 11. Roos
  Roos zegt:

  Ha Petra,

  Dank voor je interessante en nuttige blog! Ik heb een custody account bij Degiro, weet jij toevallig of het mogelijk is om in ETF’s te beleggen met een custody account of moet je daarvoor een basic hebben?

  Groet,
  Roos

  Beantwoorden
 12. Hendrie
  Hendrie zegt:

  Dag Petra,

  Ik lees met veel interesse je blog. Je maakt me enthousiast om te gaan beginnen met beleggen.
  Ik lees dat je zelf belegt bij Lynx. Waarom heb jij voor deze broker gekozen?

  Groet,

  Hendrie

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Hendrie,
   Niet echt een heel bewuste keuze. Degene die mij heeft geïnspireerd om te starten deed het ook via Lynx. DEGIRO is meer van de laatste jaren, ik ben ongeveer 8 jaar geleden begonnen. Lynx is een professionelere broker, dan DEGIRO en Binck. Professionele betekent in deze zin veel meer informatie, maar wel lastiger in het gebruik. DEGIRO en Binck zijn veel gebruikersvriendelijker, waarbij Binck beheerkosten rekent per maand. Ben je van plan een aantal ETF’s te selecteren en daar maandelijks in te beleggen dan zou ik voor DEGIRO kiezen. Gemakkelijk en goedkoop. Wil je het beleggen verder uitbreiden en veel meer aandelen en ETF’s in je portefeuille opbouwen dan kan je Lynx overwegen.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 13. DVN
  DVN zegt:

  Dag Petra,

  Met de huidige ontwikkelingen van nu, markt is aardig in beweging.
  Is een Basic account nu risicovoller dan een Custody account?
  Ik ben een kleine / startende belegger.
  Benieuwd naar je advies / mening!

  Groet,

  DVN

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Dick,
   Met je basic account mogen ze je aandelen uitlenen. Dit is dus altijd risicovoller dan met een custody account waarbij dit niet gebeurt. Daarbij kan je minder met een custody account. Je kan geen hefboomproducten aankopen. Ook kan je geen margin gebruiken en dat betekent een soort van rood staan op je beleggingsrekening, oftewel je kan niet beleggen met geleend geld. Dit beschermt jou tegen meer verliezen maken dan dat je ingelegd hebt.
   Bij het custody account betaal je wel kosten over je ontvangen dividend.
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden
 14. Victor
  Victor zegt:

  Hallo,

  Ik heb nog een extra vraagje. Komt je dividend bij DEGIRO in je portefeuille erbij, of wordt dit gelijk naar je betaalrekening gestort?

  Groetjes

  Victor

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Victor,
   Het uitgekeerde dividend blijft bij DEGIRO en wordt toegevoegd aan je vrije ruimte. Je kan zelf besluiten wat je met het geld doet. Opnieuw investeren of het opnemen ervan. Hiervoor moet je het geld overboeken naar je gekoppelde betaalrekening.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 15. Georgie
  Georgie zegt:

  Beste Petra,
  Ik ben een startende belegger bij DeGiro. In een van jouw reacties zeg je dat bij een basic account (DeGiro) je aandelen mogen worden uitgeleend. Als dat het geval is, hoe wordt dat zichtbaar in je account. En betekent uitlenen dat jij er zelf moeite voor moet doen om het ’terug’ te krijgen. Het is me niet duidelijk hoe dat werkt. En fijn dat je alles stapsgewijs uitlegt, dat is erg handig voor de beginnende belegger.
  groet,
  Georgie

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Georgie,
   Ik weet niet of het zichtbaar is. Mijn voorbeeldportefeuille bij DEGIRO is een custody account en daar kan ik het dus niet zien. Volgens mij gebeurt het uitlenen helemaal door de broker naar eigen inzichten en laten ze hier niets van zien en hoef jij er ook niets voor te doen. Als het goed is merk je er nooit iets van.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 16. caroline verheyen
  caroline verheyen zegt:

  Beste Petra,

  hartelijk dank voor je verhelderende site!
  Ikzelf had het boek ‘rijke pa arme pa’ gelezen en ben nu in het ‘cashflow kwadrant’ bezig wat toch heel inspirerend is. Hierdoor ben ik op zoek gegaan en kwam ik op jouw site uit, wat helemaal aansluit en eenvoudig een wegwijs maakt. Heel mooi dat u het voor anderen wil verduidelijken.
  Ik wilde dus graag starten met beleggen, maar bij DEGIRO kan je ‘België’ niet kiezen ;-( zijn er andere betrouwbare sites die je als ‘startende’ kan gebruiken of waar ik kan verdiepen?

  Alvast dikke dankjewel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *