DeGiro

Instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen

Dividendaandelen als impulsaankoop

Je koopt heel gemakkelijk van alles en nog wat, maar als het om investeringen gaat dan gelden ineens hele andere eisen. In mijn blog Waarom dividendaandelen in plaats van schoenen kopen heb ik al uitgelegd waarom het slim is om dividendaandelen te kopen. En ook waarom het niet slim is om veel geld te besteden aan auto’s of andere consumentengoederen. Het kost niet alleen eenmalig geld maar de kosten blijven terugkomen en het levert naast kortstondig plezier niets op. Het wordt tijd om te gaan ervaren wat een dividendaandeel voor je kan doen. Het aankopen van bezittingen waar je op de lange termijn blij van wordt.

Ik heb gekozen voor niet één aandeel, maar voor een dividend ETF met Europese aandelen die verhandeld wordt op Euronext Amsterdam. We handelen dus in Euro’s en lopen hierdoor geen valutarisico. De ETF is iShares euro dividend (IDVY)***. Het betreft een mandje aandelen van 35 Europese bedrijven verdeeld over verschillende sectoren en landen met een jaarlijks dividend van 4,4%. Het dividend wordt per kwartaal uitbetaald. De aandelen zijn daadwerkelijk in het bezit van het fonds. Als je wilt weten waarom ik dat belangrijk vind lees mijn blog  Dividendbeleggen – Een kind kan de was doen’ er nog eens op na.

Ik heb voor deze instructie gekozen om je ETF’s te kopen bij internetbroker DeGiro. Deze broker is goedkoop, rekent geen beheerkosten en het inlegbedrag is laag. Daarbij zit deze ETF in de kernselectie van DeGiro en kan je deze eenmaal per maand aankopen zonder transactiekosten. Lage kosten zijn belangrijk bij het handelen op de beurs, want ze verminderen direct het rendement.

Ikzelf gebruik Lynx als internetbroker, maar deze verwacht een start bedrag van €3.000 en dat maakt het voor onze impulsaankoop lastig. De bedoeling is dat deze instructie je helpt om te starten. Als de drempel weggenomen is dan komt daarna de verdiepingsslag. Je kan altijd nog van broker veranderen of er een andere bijnemen. Het doel is nu om te beginnen en te gaan ervaren.

Het stappenplan dat hieronder volgt is in grote lijnen. Je wordt tijdens het aanmeldproces door DeGiro goed meegenomen, hiervoor is geen verdere uitleg van mij nodig.

Stap 1Een account aanmaken bij DeGiro

Ga naar de website van DeGiro* en klik op het aanmaken van een nieuw account. Via deze menu optie word je geleid door een aantal schermen waarop je je persoonlijke gegevens moet ingeven. Zorg ervoor dat de naamgeving van aanmelden gelijk is met je identiteitsbewijs en de tenaamstelling van je bankrekening.

Daarna vragen ze je om het acceptatieformulier beleggingsdiensten te tekenen. Hierbij moet je aparte vinkjes aankruisen om ervoor te zorgen dat je bewust bent van waar je ja tegen zegt. Belangrijk is dat je bij het aankruisen van de vinkjes kiest voor het Custody profiel.

Neem even de tijd om de voorwaarden door te nemen. De meeste punten zijn goed te begrijpen. Hieronder volgt voor een aantal punten nog een extra uitleg.

Execution only

Het gaat er hierbij om dat je begrijpt dat als je gaat beleggen je hierin zelf je keuzes maakt. Je wordt door DeGiro hierin niet geadviseerd. Jij bent verantwoordelijk voor wat je doet en niet zij.**

Uitlenen en pandrecht aan derden

LET OP! Hier is de plek waar je het Custody profiel moet kiezen. Met dit profiel is het niet mogelijk om te beleggen met geleend geld. Het is het simpelste profiel met de minste mogelijkheden, maar het voldoet prima om te kunnen dividendbeleggen. Helaas betaal je wel kosten over het uitgekeerde dividend. Zie hiervoor Heb je je eerste dividend al ontvangen?

(Ben je een kleine startende belegger, dan zou ik nu vanwege de kosten niet voor Custody, maar gewoon voor de default kiezen.) 

Pandrecht

Het geld dat je op je account stort, wordt door DeGiro gebruikt om de aandelen van te kopen.

Geld

Het door jou gestorte geld wordt niet op een bankrekening gezet, maar wordt belegd in een geldfonds. Dit is gedaan vanwege wetgeving van de Nederlandse overheid.

Zorgplicht

Je geeft aan dat je geen transacties gaat uitvoeren die je niet snapt en waarbij je meer risico loopt dan dat je eigenlijk aan kan.

Als alle vinkjes aanstaan en je hebt je naam onder aan het document getypt, dan is de eerste stap gezet: het ‘Acceptatieformulier Beleggingsdiensten Custody Profiel’ is getekend.

Stap 2Inloggen bij DeGiro

Nadat je je account aangevraagd hebt, ontvang je een e-mail met in de mail een link om je de eerste keer aan te melden in de broker applicatie.

Hier moet je akkoord gaan met het End User Licentie Agreement, waarbij je aangeeft de broker applicatie te gaan gebruiken en DeGiro voor eventuele softwareproblemen niet aansprakelijk stelt.

Daarna volgt de passendheidstoets. Ik heb bij alles aangeven dat ik geen kennis heb. Hierdoor staat wel het volgende in het scherm:  LET OP: Indien u heeft aangegeven dat u geen tot weinig kennis heeft van één of meer Financiële Instrumenten of diensten, dan wijzen wij u er op dat beleggen zonder een goede kennis van zaken leidt tot een verhoogd risico op verlies. Wij adviseren u om uw kennis te verdiepen of een financieel adviseur te raadplegen voordat u in een Financieel Instrument belegt of gebruik maakt van een dergelijke beleggingsdienst. Wij verwijzen u ook naar de Nadere Informatie Beleggingsdiensten op de Website waar veel informatie voor u beschikbaar is gemaakt.

Het is in ieder geval geen reden om je de toegang te ontzeggen, maar weet wat je doet.

Na verificatie door het uploaden van je paspoort, willen ze je BSN-nummer hebben voor de belastingdienst.

Via Ideal kan je geld overmaken naar je beleggersrekening. €0,01 is voldoende, maar ik heb gelijk de €110 die ik van plan ben te gaan beleggen overgemaakt.

Invullen W-8BEN

Voor als je wilt gaan beleggen in Amerikaanse aandelen is het handig om het W-8BEN document in te vullen. Over het dividendinkomen van Amerikaanse aandelen moet je belasting betalen. Door het invullen van dit formulier heb je recht op een lager belastingtarief dat vastgelegd is in een belastingafspraak tussen Amerika en Nederland.

Stap 3ETF aankopen

Je bent nu op het hoofdscherm van DeGiro aanbeland en je ziet linksboven je reeds overgemaakte geld dat op je rekening gestort is. Selecteer rechtsboven in het scherm Quick Order.

 

Voer nu bij het product de code IDVY in en let erop met selecteren dat je voor de Euronext in Amsterdam kiest. De openingstijden van deze beurs zijn van 9.00 tot 17.40 uur. Je kan wel altijd orders plaatsen, maar deze worden dan pas behandeld als de beurs opengaat.

De koers van de ETF die je gaat kopen ligt op dit moment rond de €21 (zie hiervoor de prijs van de laatste transactie). Bij de Biedprijs staat de prijs die voor de ETF’s geboden wordt en bij de Laatprijs staat de prijs waarvoor de ETF’s gekocht kunnen worden. Als je snel wilt kopen dan zal je prijs waarvoor jij wilt kopen ergens tussen de Bied- en Laatprijs moeten zitten.

Voor €110 kan ik 5 ETF’s kopen. Je hoeft nu geen rekening te houden met transactiekosten, want bij DeGiro kan je deze ETF maandelijks eenmaal gratis aankopen. Je maakt een limietorder aan, zodat je weet voor welke prijs er maximaal aangekocht wordt. Je kiest dus voor het aantal 5 en ik heb als limiet de biedprijs van €21,13 gekozen. De koersinformatie is vertraagd, dus je weet niet wat de daadwerkelijke koers van dit moment is. Dit is niet zo erg, want bij zo’n kleine aankoop komt het niet op een paar centen.

Het bedrag geeft de kosten van de transactie weer, zonder de transactiekosten. Bij het plaatsen van de order wordt gecontroleerd of er voldoende geld aanwezig is om de transactie uit te voeren. Is dit niet het geval, dan wordt dit gemeld.

Aangezien ik bij het aanvragen van het account heb aangegeven geen kennis van beleggen te hebben, wordt er bij het bevestigen van de order nog een extra bevestiging gevraagd.

Nadat je dit bevestigd hebt, wordt de order daadwerkelijk geplaatst. Dit kan je zien bij de openstaande orders midden in het scherm. Via het tabbladensysteem middenin je scherm kan je ook de geplaatste order zien.

Als je order niet direct uitgevoerd wordt, omdat net zoals bij mij je limietprijs te hoog is, dan kan je dit met het penseeltje links voor de order aanpassen. Ik heb de limietprijs 2 cent verhoogd, zodat de kans groter wordt dat hij gekocht wordt. Het blijft met de vertraagde koersinformatie een beetje zoeken naar de prijs waarvoor ze nu verkocht worden.

De aankoop is gelukt op €21,15 en dat kan je zien bij de laatste transacties. Je ziet ook dat direct na de aankoop de verrekening met je geld nog niet gebeurd is. Zowel de gestorte €110 en de aangekochte ETF’s van €105,70 worden nog getoond. Ik zou nu in totaal €215,69 hebben, wat natuurlijk niet klopt.

DeGiro bewaart gestort geld in een beleggingsfonds en ze zullen dit bij een aankoop om moeten zetten. Dit is waarschijnlijk de reden dat je totaal account niet gelijk bijgewerkt is. Na een paar minuten is het in ieder geval correct. Ik heb voor €105,70 ETF’s in portefeuille en nog voor €4,24 geld beschikbaar in mijn account.

Je ziet dat het echt heel eenvoudig is. Binnen een uur een account aangemaakt en daarna binnen een half uur een ETF aangekocht. Het dividend wordt per kwartaal uitgekeerd. Afhankelijk van het moment van aankoop moet je dus maximaal 3 maanden wachten op de ongeveer één euro dividend die uitgekeerd gaat worden. Ik snap dat je hier nog niet heel warm van wordt, maar het gaat om het ervaren van het principe.

Deze instructie is gemaakt om de drempel weg te nemen. Wil je echt gaan beleggen en het verder uitbreiden, dan is het belangrijk dat je je er in gaat verdiepen. Inzicht krijgt hoe de programmatuur werkt. Gaat uitzoeken welke dividendaandelen en ETF’s er allemaal zijn. Zoek gelijkgestemden en wissel met elkaar kennis uit. Blijf mij volgen, want ik zal verdere ervaringen delen.

Het werk is gedaan en nu is het afwachten tot wanneer je dividend gestort wordt. Laat mij weten of het gelukt is.

 

*Deze link is een affiliate link en zorgt ervoor dat ik een vergoeding krijg voor het aanbrengen van een klant. Hier zijn voor jullie geen extra kosten aan verbonden.

**Voor mij geldt hetzelfde. Ik ben niet verantwoordelijk voor de stappen die je zet. Het is je eigen keuze en verantwoordelijkheid om deze instructie toe te passen. De mogelijkheid bestaat dat je geïnvesteerde geld minder waard wordt.

***Deze ETF heb ik naast vele andere ETF’s in mijn standaard dividend portefeuille zitten. Het dient hier als voorbeeld en niet als advies om hierin te investeren.

11 antwoorden
 1. Fredi
  Fredi zegt:

  Dag Petra,
  Fijne instructie. Heel duidelijk te volgen zo. Dank je wel. Waarom beleg je in dit fonds?
  Wat is een W-8BEN formulier en waar vind ik dat.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik beleg in dit fonds vanuit een stamrecht bv. Ik heb bewust gezocht naar een Europese ETF, omdat ik het valutaprobleem wil omzeilen. Ik doe mijn eigen jaarrekening en aangifte voor deze BV en wil het daarom niet extra moeilijk maken 🙂 Daarbij willen we ook graag een spreiding in Euro’s en dollars. Veel van onze dividendaandelen zijn Amerikaans, daarom ook bewust op zoek gegaan naar Europese ETF’s.
   Als het goed is wordt het W-8BEN formulier aangeboden via je broker. Zowel bij Lynx als bij DeGiro werd het mij aangeboden. Ik zou het even navragen bij je eigen broker.

   Beantwoorden
 2. raoul
  raoul zegt:

  Hoi Petra,

  Ik begin pas met beleggen en dit artikel heeft mij mooi op weg geholpen.
  Ik ben ook aangesloten bij Degiro. Als ik goed lees zijn niet alle inkopen gratis.
  Weet jij misschien waaronder ik Unilever dividend aandelen moet zetten? Kopen van ETF is gratis maar ik denk niet dat Unilever een ETF is dus wat zijn die kosten?

  Mvg,
  Raoul

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Raoul,
   Fijn dat ik je heb kunnen helpen en dat je begonnen bent met beleggen. Unilever is een aandeel. Je koopt een aandeel in het bedrijf Unilever. Als je een ETF aanschaf, dan koop je een mandje met gedeeltelijke aandelen van verschillende bedrijven (minder risico). Het eenmaal gratis handelen van ETF’s bij DeGiro kan voor ETF’s die vallen binnen hun kernselectie: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf

   Voor het aankopen van aandelen betaal je gewoon transactiekosten. Unilever kan je op verschillende beurzen kopen (Amsterdam, New York) en daar horen verschillende transactiekosten bij. Bij het invoeren van je order bij DeGiro wordt voordat je de order bevestigt aangegeven wat de transactiekosten zijn. Je kan er dan nog vanaf zien.

   Beantwoorden
 3. Saskia
  Saskia zegt:

  Beste Petra,
  Geïnspireerd door je blog ben ik begonnen met dividendbeleggen. Ik heb je stappenplan gevolgd en omdat ik een startende belegger ben, heb ik voor een ‘default profiel’ gekozen ipv ‘custody’. Nu heb ik daar achteraf toch spijt van, omdat ik van plan ben iedere maand een vast bedrag te gaan inleggen voor een lange termijn. Wat zijn de risico’s van het default profiel en weet jij of ik nog kan overstappen naar custody? Ik kan die optie bij DEGIRO niet vinden. Wat raad je me voor nu aan?
  Hartelijk dank voor alle inspiratie!

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Saskia,
   Goed dat je bent begonnen. Als ik nu zou beginnen dan zou ik ook voor een default profiel gaan bij DeGiro. Op deze manier heb je geen kosten over je dividend, zoals je wel bij Custody hebt. Zie mijn blog https://naarfinancielevrijheid.nl/heb-je-je-eerste-dividend-ontvangen/.

   Bij een default profiel mogen ze je aandelen uitlenen. De meningen hierover verschillen enorm op internet. Je kan er eens op googelen. Ik heb geen negatieve ervaringen met het uitlenen van aandelen en er ook nog nooit iets over gehoord.

   Mocht je op termijn je profiel toch willen wijzigen, dan zal je een nieuw account aan moeten maken en de aandelen over zetten. Het is niet mogelijk om van je bestaande account je profiel te wijzigen.
   Succes,
   Petra

   Beantwoorden
 4. Patrick
  Patrick zegt:

  Beste Petra,

  Zelf beleg ik bij Brand New Day. Is het financieel gezien dan uberhaupt verstandig om dan alsnog bv bij de Giro een account af te sluiten? In zekere zin is er qua transactiekosten niet veel verschil.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Frederik,

   de kosten die gemoeid zijn met dividend verwerking/uitbetaling zijn afhankelijk van het type profiel(standaard of custody). Volgens het tarieven overzicht betaal je bij een standaard profiel geen kosten voor dividend verwerking. Bij een custody profiel betaal je kosten afhankelijk van het dividend bedrag (€1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)). De door jou genoemde 7 euro kan ik niet helemaal plaatsen.
   Bij beide profielen betaal je wel kosten als er sprake is van keuze dividend en je kiest voor stock dividend.

   Leuk dat je mijn blog wilt linken maar past dat wel in de context van jouw site?

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *