dividend ETF's

De 10 punten voor het selecteren van dividend ETF’s

Beleggen in dividend ETF’s

Door te beleggen in aandelen bouw je aan vermogen dat, als het goed is, in de loop der jaren meer waard wordt. Deze vermogensgroei, koerswinst, is een papieren winst en als je er van wilt gaan leven dan zal je aandelen moeten verkopen om geld in je zak te krijgen. Hiervoor is de 4% regel bedacht. Deze maakt het mogelijk om jaarlijks 4% uit je investering te halen, zonder dat je vermogen hierdoor inteert. In mijn blog ‘Iedereen kan miljonair worden’ heb ik dit verder uitgelegd.

Als je gaat leven van je vermogen en dus aandelen gaat verkopen, dan loop je het risico dat je inteert. Om ieder jaar 4% te kunnen spenderen, moet je vermogen dus ook ieder jaar minimaal 4% groeien. Voor het opvangen van slechte jaren zelfs meer. Voor de zekerheid kan je tijdens de slechte jaren bezuinigen, zodat je niet teveel inteert. Je weet natuurlijk niet wanneer de goede jaren weer terugkomen.

Ik leef niet volgens deze regel, maar ik houd wel de 4% rendement aan om te kunnen besteden. Ik koop alleen aandelen die zorgen voor dividendrendement en dat geld is mijn passief inkomen waarvan ik leef. Bij het selecteren van ETF’s is het dus belangrijk dat ze ongeveer 4% dividend uitkeren. Dit is dan ook een belangrijk selectiecriteria. Koerswinst is hierdoor minder relevant, ik heb mijn ETF’s en ik ben niet van plan om ze te verkopen.

Er komen steeds meer ETF’s en hoe bepaal je nu welke ETF’s voor jou relevant zijn. De site US ETF selectie kan je hierbij helpen. Het selecteert alleen Amerikaanse ETF’s, maar door het gebruik op de website van de filters kan je wel kennis opdoen over de verschillende soorten ETF’s die er zijn.

Hieronder volgen 10 punten die belangrijk zijn bij het selecteren van ETF’s voor het opbouwen van passief inkomen via dividendrendement.

1. Focus op dividend/hoog dividend aandelen

De strategie van de ETF moet voor passief inkomen gericht zijn op het volgen van een index van (hoog) dividend aandelen.

2. Dividendrendement minimaal 4%

Je kan kiezen voor alleen ETF’s met een dividendpercentage van 4% of hoger. Je kan dit natuurlijk ook los laten en het gemiddelde rendement over je totale portefeuille in de gaten houden. Door dividend ETF’s met lager rendement en hoger rendement te kiezen, zorg je voor een stukje risicospreiding. Ik ga ervan uit dat naarmate het rendement hoger is, je meer risico loopt.

3. Dividend distributie of accumulatie?

Het verschil tussen een ETF die dividend distributie en dividend accumulatie toepast is dat in het eerste geval het dividend cash ontvangen zal worden en in het tweede geval het dividend geherinvesteerd zal worden. Er zijn aanbieders van ETF’s die exact dezelfde ETF aanbieden in 2 vormen. In de naam van de ETF staat dan vaak als laatste ‘(dist)’ of ‘(acc)’.

Voor financiële vrijheid is het belangrijk dat er cash geld ontvangen wordt, waarvan je op een zeker moment kan gaan leven. Je kiest dus voor dividend distributie. Het is niet alleen belangrijk dat ze daadwerkelijk het dividend uitkeren, maar op deze manier kan je ook zelf bepalen waar je je dividendinkomsten in herbelegt.

4. Fysieke of synthetische replicatie?

Replicatie houdt in dat er een directe (fysiek) of indirecte (synthetisch) afspiegeling plaatsvindt van de aandelenfondsen van de index die door de ETF gevolgd wordt. Dit onderscheid kom je met name tegen bij ETF’s die buiten Amerika hun oorsprong vinden. Door regelgeving is het in Amerika (bijna) niet mogelijk om geen fysieke replicatie toe te passen.

Je kiest bij voorkeur ETF’s die de fysieke replicatie toepassen, omdat er aan de synthetische replicatie een aantal extra risico’s verbonden zijn.

5. Verhandelbaar in EUR of USD (en via een NL broker)

Om de valutarisico’s te beperken is het handig om alleen te selecteren op ETF’s die uitkeren in euro’s of Amerikaanse dollars. In Amerika is er door de grotere focus op het uitkeren van dividend veel meer keuze in dividend ETF’s. Nu zijn daar sinds oktober 2017 wel beperkingen door de AFM opgelegd, omdat de nodige Nederlandse documentatie van die ETF’s ontbreekt. Een deel van deze ETF’s worden ook op Europese beurzen verhandeld en zijn hierdoor wel verkrijgbaar.

Zorg wel voor een goede verdeling tussen deze valuta’s. Naarmate het moment dichterbij komt dat je van je dividend gaat leven is het handig dat je niet afhankelijk bent van een valuta die omgezet moet worden om brood te kunnen kopen. Inkomen in dollars terwijl je in Nederland woont zorgt voor goede en slechte tijden, terwijl je alleen goede wilt.

6. Spreiding (in de ETF en in je portefeuille)

Zorg bij het kopen voor spreiding op verschillende vlakken. Kijk naar de landen die vertegenwoordigd zijn in de ETF zoals, Europa, Amerika of wereldwijd. Beleg daarbij ook in de verschillende sectoren of industrieën. Een ETF met 100 bedrijven in een mandje zorgt voor een betere spreiding dan maar 10 bedrijven in het mandje.

7. De koers van de ETF

Door maandelijks voor een vast bedrag, dezelfde ETF aan te kopen zorg je over de jaren heen voor een goede gemiddelde prijs. De koers van de ETF doet er dan minder toe. Je koopt meer ETF’s als de prijs laag is en minder als de prijs hoog is.

Als je niet ieder maand voor hetzelfde bedrag in een ETF aankoopt, dan is het moment van aankoop belangrijker. Kopen als de koers op het hoogste punt sinds de afgelopen jaren is, is dan niet direct een goed koopmoment. Je loopt minder risico op het kwijtraken van geld als je gespreid inkoopt.

8. Expense ratio

De expense ratio geeft de beheerkosten aan van de ETF. ETF’s zijn goedkoper dan andere beleggingsfondsen, omdat het beheer ervan geautomatiseerd is. Er is geen dure fondsmanager nodig die betaald hoeft te worden. Ondanks dat de kosten al lager zijn dan bij een gewoon fonds kan het geen kwaad om bij het selecteren van een ETF deze tegen het licht te houden. Kosten zijn direct van invloed op het rendement.

9. Juist duurzame groene ETF’s

Je kan natuurlijk juist voor duurzame bedrijven kiezen en speciale groenfondsen. Ik ben hier nog niet veel mee bezig. Bewuster leven en beter omgaan met het klimaat heeft op dit moment veel aandacht, dit zal ongetwijfeld gaan zorgen voor meer aanbod.

10. Uitsluiting ETF met niet OK-aandelen

Ik investeer niet in aandelen van bedrijven die in de tabaksindustrie zitten. Dit is puur een eigen keuze en zo hoor en zie je ook steeds vaker dat bedrijven die in de wapenindustrie zitten niet langer opgenomen worden in bijvoorbeeld Nederlandse beleggingsfondsen. Kijk bij het selecteren van een ETF of er bedrijven bij zitten waarin je niet wilt investeren.

Doe je eigen onderzoek en bepaal zelf

Er zijn natuurlijk nog veel meer selectiecriteria om te bepalen, maar voor mij zijn dit de hoofdpunten. Door op deze manier naar de verschillende ETF’s te kijken wordt het vanzelf duidelijker, wat voor jou belangrijk is en kan je bepalen welke voor jou wel of niet voldoen.

Enthousiast geworden en wil je gelijk aan de slag, dan is hier de instructie om te beginnen.

4 antwoorden
  1. Victor
    Victor zegt:

    Hoi Petra,
    Erg leuke blog! Ik ben sinds kort bezig met Degiro en de ETF kernselectie. Ik begrijp echter nog niet hoe ik het beste kan nagaan welke ETF’s een dividendpercentage van 4% of hoger geven. Het voorbeeld dat je in je andere blog aangaf was IDVY (+/- 0,95/21,1 = 4,5% per jaar). Dit is een inderdaad een mooi voorbeeld, echter ben ik tot op heden nog geen andere ETF in de kernselectie tegengekomen die een dergelijk dividend geeft. De ETF websites zelf pochen uiteraard graag met behaalde totaalrendementen per jaar o.b.v. koersstijgingen, maar de dividend% kan ik niet eenvoudig terugvinden (of later een heel ander beeld zien als ik de dividenduitkeringen van de afgelopen 4 kwartalen/koers nareken).
    Kortom: hoe vis ik ‘de 4% dividend pareltjes’ uit de Degiro ETF kernselectie?

    Beantwoorden
    • Petra Regoort
      Petra Regoort zegt:

      Beste Victor,

      bedankt voor je reactie. Het is inderdaad lastig om makkelijk informatie te vinden over de dividend historie van de ETF’s. En per ETF verschilt het nog al eens wie de beste informatie hierover heeft. Vanuit de kernselectie zoek ik met ISIN code + “dividend history” naar onafhankelijke bronnen zoals bijvoorbeeld Morningstar of JustETF. Begin wel met de EFT’s die iets van DIV in de naam hebben.
      Zo zoek ik met bijvoorbeeld Google op “LU0603933895 dividend history” voor de ETF “COMSTAGE-DIVDAX U.ETF I” en via de zoekresultaten kom ik bij justETF. Daar kan je zien wat het laatste uitgekeerde dividend is geweest.
      Is op dit moment geen andere manier om aan die informatie te komen als je met Degiro werkt.

      Beantwoorden
      • Victor
        Victor zegt:

        De informatie bij justETF (achter de Dividends tab) is inderdaad erg waardevol. Dank voor die tip! Ik vind justETF lekker snel laden en overzichtelijke informatie geven, bij Morningstar is het meer zoekwerk.

        Ik neem aan dat elke belegger graag zo snel en efficiënt mogelijk de gewenste informatie per ETF wil zien, en niet een waslijst aan ISIN codes stuk voor stuk via Google gaat opzoeken (meerdere malen per jaar). 😉

        Wellicht een leuk idee voor een nieuwe blog: vergaren en actueel houden van je watchlist(s)?

        De een doet het handmatig in Excel, de ander gebruikt een (gratis of betaalde) watchlist functie bij sites al justETF of Morningstar… of iets ertussenin zoals de Morningstar Excel Add-In: http://addin.morningstarcommodity.com
        Heb jij hier ervaring mee?

        Voor nu heb ik even de Degiro lijst naar Excel gekopieerd en kan ik alle ETF’s eenvoudig openen op justETF via het samenvoegen van de “https://www.justetf.com/de-en/etf-profile.html?isin=” + ISIN.

        Beantwoorden
        • Petra Regoort
          Petra Regoort zegt:

          Heb geen ervaring met de add-in van Morningstar. Kan het ook niet direct bekijken want hiervoor heb ik een windows computer nodig. Werk op dit moment op Apple. Zal er in september naar kijken als ik mijn Windows computer beschikbaar heb.
          Bedankt voor de handige tip om met behulp van Excel de URL te maken voor de kernselectie ETF’s.
          En je suggestie voor een nieuw blog onderwerp zal ik zeker bekijken.

          Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *