Dan verkoop je toch gewoon de boot

Dan verkoop je toch gewoon de boot

De cijfers van vorig jaar zijn bekend en het is duidelijk hoever we onderweg zijn naar financiële vrijheid. Er zit een stijgende lijn in, maar het schiet voor mij niet hard genoeg op. Het resultaat over 2013 was 15%, 2014 20% en 2015 zitten we nu op 30%. Willen we in 2019 financieel vrij zijn, dan zijn er nog wel een aantal klappers nodig. We herinvesteren wel al ons ontvangen passief inkomen, dus dat gaat voor het sneeuwbaleffect zorgen.

Op basis van de groei van ons vermogen zouden we, wat onze reis betreft, al verder op weg kunnen zijn. We geven niet meer uit dan andere jaren, dat kunnen we redelijk stabiel houden. Onze grootste rem op de groei van ons passief inkomen komt door het feit dat we bange poeperds zijn. Ons vermogen groeit goed, maar we investeren niet voldoende. De helft van ons vermogen staat op een spaarrekening en met ongeveer 1,5% rendement schiet de vrijheid niet op.

De investeringen die we doen, gaan best goed. Het dvidendbeleggen levert bijna 5% op en ons vakantiehuisje ongeveer 3%. Het huisje is erg favoriet en dat werkt wel een beetje tegen. Aan het eind van het jaar zijn de vakantieperiodes voor het komende jaar alweer geboekt. Hierdoor ontvangen klanten vroegboekkorting en dat heeft effect op onze inkomsten. Daarnaast wordt het huisje veel verhuurd aan 55+ en ook deze ontvangen een korting. Jammer voor het rendement, maar wel fijn dat meer mensen het een mooie plek vinden. Waarschijnlijk is de bezetting van ons huisje hierdoor wel wat hoger dan gemiddeld en kunnen we het waarschijnlijk altijd nog goed verkopen.

Dit jaar gaan we in ieder geval extra investeren in dividendbeleggen. Naast het herinvesteren van het ontvangen dividend en de automatische maandelijks storting naar onze beleggingsrekening zullen we ook nog een gedeelte van ons spaargeld beleggen. Afgelopen tijd is de beurs behoorlijk ingestort en Robert Kiyosaki blijft maar verkondigen dat in 2016 de beurs volledig crasht. Ongemerkt heeft dit toch invloed op mij. Ik weet dat ik moet kopen bij een neergaande beurs, maar zoals je denkt bij een stijgende dat het niet kan stoppen zo denk ik dat nu bij een dalende beurs ook. Beleggen is voor de lange termijn en ik wil graag vertrouwen hebben en me niet laten leiden door angst.

Doordat we een extra aflossing op onze hypotheek hebben gedaan, zullen de woonlasten komend jaar minderen. Maar echt zoden aan de dijk gaat dit niet zetten. Het wordt hoog tijd voor een echte nieuwe investering. Begin dit jaar ben ik wel gestart met investeren in mijn eigen bedrijf. Dit zorgt voor meer inkomen, maar hier zal ik hard voor moeten werken, daar is niets passief aan. Het online verkopen via internet wordt veelal gezien als passief inkomen. Meestal zijn het dan boeken of online cursussen waar het verkoopproces en de uitvoering ervan volledig geautomatiseerd is. Zover ben ik nog niet en ik weet dat ook het verkopen van boeken of cursussen via internet niet zomaar lukt. Hiervoor moet je hard werken.

We denken erover om, als nieuwe investering, een appartement in Rotterdam te kopen. Ik heb spijt dat ik het Timmerhuis voorbij heb laten gaan. Mooie appartementen in hartje centrum, maar we durfden het niet aan. Het voelt toch anders aan dan de aankoop van onze recreatiewoning. Het hele proces rond koop, inrichting, verhuur en onderhoud was hierbij volledig ontzorgd door de verhuurder, beheerder en de projectontwikkelaar. Bij een appartement in eigen beheer moeten we alles zelf gaan regelen. Het verhuren geeft waarschijnlijk ook andere problematiek dan een recreatiewoning in Ouddorp. Wie zijn de huurders, betalen ze wel en hoe gaan ze met je woning om?

Een appartement in Rotterdam voelt wel als de volgende stap, voor de risicospreiding is dat beter dan een recreatiewoning. Mocht de verhuur niet lukken dan kan altijd onze zoon het gaan bewonen als hij verder gaat leren. Angst is een slechte raadgever. Het niet durven investeren remt de groei. Een minder riskante manier om toch te groeien is door de uitgaven te minderen. Dus mochten we het verder investeren niet aan durven, dan verkopen we toch gewoon de boot.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *