dividend ontvangen

Heb je je eerste dividend ontvangen?

Starten met dividendbeleggen

Een paar weken geleden heb ik een instructie gemaakt om te starten met dividendbeleggen bij DEGIRO. Aangezien ik zelf Lynx als internetbroker heb, was ik niet helemaal bekend met DEGIRO*. Ik heb daarom ook zelf een account aangemaakt en de aandelen aangekocht zoals ik in de instructie heb aangegeven. Vanuit de lezer zijn wel wat problemen naar voren gekomen, zoals een beleggersrekening openen op je eigen naam, maar daar een en/of bankrekening aan willen koppelen. Ineens komen er meer vragen vanuit DEGIRO en is het niet meer een volledig online proces. Een tussenkomst van een DEGIRO medewerker is nodig om te beoordelen of de bankrekening wel echt bij jou hoort. Dat is jammer, want de aanmelding is dan niet binnen een uur geregeld.

Minder dividend dan verwacht

Op wat typefouten na, waardoor de iShares euro dividend (IDVY) niet gevonden kon worden, heb ik verder niet veel problemen gehoord. Als je net als ik de aankoop van deze ETF in maart gedaan hebt, dan heb je ook dividend ontvangen. In mijn instructie had ik beschreven dat het op basis van 4,4% rendement ongeveer een €1 zou zijn, maar dit klopt niet. IDVY keert 4 keer per jaar dividend uit, maar niet gelijkmatig verdeeld over de kwartalen (zie op hun site in de linkerkolom bij uitkeringen). IDVY is afhankelijk van wanneer de bedrijven in deze ETF hun dividend uitkeren. Dit is per bedrijf verschillend. Vorig jaar heeft deze ETF per aandeel €0,93 dividend uitgekeerd: maart €0,0887 / juni €0,7768 / september €0,0668 / december €0,0002. Dit betekent dat ik voor mijn 5 aandelen dit jaar ongeveer het volgende dividend ga ontvangen: €0,33 / €3,88 / 0,33 / €0,001.

Toch beheerkosten

Hierboven heb ik een screenshot gemaakt van mijn dividendontvangst. Ik heb niet alleen €0,33 ontvangen, maar er zijn ook nog €0,03 kosten vanaf gehaald. Dit komt omdat ik een Custody-profiel heb. Ik heb geen beheerkosten bij DEGIRO, maar bij het Custody account mogen ze ook mijn aandelen niet uitlenen, waarmee ze anders wel geld zouden verdienen. Als je maandelijks 1x gratis ETF’s aankoopt** en verder niets doet, kost je geld voor DEGIRO in plaats van dat je oplevert. Dit hebben ze opgelost door kosten te berekenen over je ontvangen dividend. Je betaalt per dividenduitkering €1 + 3% van je dividendrendement. Aangezien mijn dividendrendement zo laag is, is daar wel een maximum aan verbonden. De totale kosten zijn maximaal 10% van het uitgekeerde dividend en in mijn geval dus €0,03. Zo blijkt maar weer dat er geen free lunches zijn.

Goede broker om het te ervaren

Wel jammer dat er toch kosten aan verbonden zijn. Zolang je nog met kleine bedragen werkt is dit niet erg. Je kan bij het openen van je beleggersrekening misschien beter gelijk een niet Custody account aanvragen. Bij dit type account is alleen meer mogelijk en ook lenen ze je aandelen uit. Dit is een extra risico waarover op internet veel verschillende meningen te vinden zijn. Wil je daadwerkelijk een ander account hebben, dan zal je dit opnieuw moeten aanvragen. Het is niet zo dat ze je Custody account om kunnen zetten naar een gewoon account.

Sterk in je schoenen staan

De ETF die ik gekocht heb is in waarde gestegen. Als ik mijn ETF nu zou verkopen, dan zou ik €1,10 winst maken per aandeel. Ik heb maar 5 ETF’s aangekocht, dus door eventuele verkoopkosten verdwijnt deze winst, maar dit is waar je dus sterk voor moet zijn. Heb je niet 5 aandelen gekocht, maar 100 aandelen dan zou je door je aandelen te verkopen de koerswinst van meer dan €100 contant kunnen maken. En dat is nu juist niet de bedoeling. Bij dividendbeleggen gaan we voor de lange termijn, we kopen om niet meer te verkopen. We gaan niet voor de snelle winsten.

Voor het echte ervaren

Voor het echte ervaren is het het beste om iedere maand hetzelfde bedrag over te maken en daarvoor ETF’s aan te kopen. Mijn bedrag is €110 en dat heb ik ook deze maand weer overgemaakt. Op dit moment kan ik hiervoor, met het bedrag wat er nog stond, net 5 aandelen bijkopen. Blijft de koers hetzelfde dan kan ik er volgende maand maar 4 kopen. Mocht het aandeel in prijs zakken dan kan ik dadelijk bij een lagere koers met hetzelfde maandbedrag misschien wel 6 aandelen kopen. Op deze manier koop je minder aandelen als de koers hoog is en meer als hij laag staat. Dit zorgt voor een gemiddelde aankoopkoers en verlaagt het risico om op het verkeerde moment in te stappen. Niet teveel over nadenken, het zijn gewoon regels en deze blijf je volgen. In juni ontvangen we voor deze ETF het meeste dividend van het jaar. Je bent nog op tijd. Doe je ook mee?

*Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

** Lees op de site van DEGIRO de voorwaarden en de tarieven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *