Financieel vrij - Meeuw

De 7 redenen om financieel vrij te willen worden

Financieel vrij zijn is voor iedereen bereikbaar

Voor de meeste mensen klinkt financieel vrij zijn als een prachtige bestemming, maar diep in hun hart denken ze dat het voor hen niet haalbaar is. Maar dat is niet waar! In de tijd waarin wij nu leven is financiële vrijheid voor veel mensen bereikbaar. Hard werken, niet alles uitgeven en durven te investeren. Het bereiken is mogelijk als je het doel voor ogen houdt en daarbij de tijd zijn werk laat doen.

Ook al wordt je niet 100% financieel vrij, dan is dat nog geen reden om niet te beginnen. Alle inkomsten, waarvoor je niet meer hoeft te werken, zijn toch altijd van harte welkom. Het gaat erom dat je je geld voor je aan het werk zet en dat zorgt voor steeds meer vrijheid. Geld maakt niet gelukkig, maar het werken aan financiële vrijheid levert ongekende voordelen op. En het mooiste is dat de verschillende effecten hiervan elkaar versterken. Voor je het weet voel je je vrijer dan dat je ooit voor mogelijk gehouden had.

1. Minder geld nodig om rond te komen

Je uitgaven zijn bepalend in het wel of niet financieel vrij worden. Door hier goed op te letten voorkom je overbodige uitgaven. Dit zorgt ervoor dat het bedrag dat je nodig hebt om maandelijks van te leven gelijk blijft of zelfs minder wordt. Alles wat je niet uitgeeft hoef je niet te verdienen.

Als je van minder geld kan rondkomen, dan heeft dat als bijkomend voordeel dat je kleinere buffers kunt aanhouden om eventuele problemen in de toekomst op te vangen. Hierdoor is er meer geld om te investeren en heb je minder passief inkomen nodig om financieel vrij te worden.

2. Grotere buffers achter de hand

Door minder geld uit te geven houd je meer over en groeien je buffers sneller. Buffers heb je voor verschillende doelen nodig. Bezit, bijvoorbeeld je huis, auto en wasmachine, heeft onderhoud nodig en kan kapot gaan. Ook kunnen er periodes komen waarin je minder inkomen ontvangt door tijdelijke werkloosheid, mantelzorg of ziekte. Buffers, maar ook je opgebouwde passief inkomen, zorgen ervoor dat je hierdoor niet direct in de geldproblemen komt.

Een van de buffers is ook de investeringsbuffer, want geld investeren is de motor die het passieve inkomen op gang brengt. Je investeert alleen geld dat je op korte termijn niet nodig hebt. Het is namelijk belangrijk dat je zelf het moment van verkopen kan bepalen. Het moeten verkopen van een investering kan betekenen dat je onnodig verlies maakt. Je andere buffers zorgen ervoor dat je je investeringen kan aanhouden, ook al loop je tegen wat financiële uitdagingen aan.

3. Je genereert steeds meer inkomen

Door het geld wat je niet hebt uitgegeven te investeren, zet je je geld voor je aan het werk. Hierdoor krijg je naast je werkinkomen nog een inkomstenbron. In plaats dat je afhankelijk bent van je baas voor een salarisverhoging zorg je zelf voor steeds meer inkomen. Het mooie hiervan is dat je er niet eens harder of meer voor hoeft te gaan werken. Is je passieve inkomen eenmaal gestart, dan blijft het terugkomen. Investeer je het daarna ook weer dan gaat het nog harder voor jou aan het werk.

4. Het leven wordt goedkoper

Door het opbouwen van buffers en het genereren van passief inkomen, hoef je geen persoonlijke leningen, onduidelijke financiële producten of dure verzekeringen af te sluiten.

Verzekeringsmaatschappijen en banken zijn maar wat graag bereid om ons producten aan te laten schaffen om onze risico’s af te dekken en onze wensen te bevredigen. Verzekeringen sluit je af voor mogelijke problemen die je zelf niet kan bekostigen. Zodra je meer geld en inkomen heb kan je veel meer zelf betalen en heb je geen telefoonverzekering, extra garantie of een uitvaartverzekering nodig.

Leningen, hypotheken en aankopen via een creditcard maken het product duurder, maar ze voegen verder niets toe. Dus als je dergelijke schulden hebt, dan is het aflossen daarvan naast het opbouwen van buffers een van de belangrijkste dingen die van invloed is op je maandelijkse uitgaven. Het aflossen van schulden zorgt ervoor dat je geen geld kwijtraakt aan het betalen van rente. En de hoeveelheid passief inkomen die je nodig hebt om financieel vrij te worden, is ook weer minder.

5. Bewuster leven

Door minder en alleen te kopen wat je daadwerkelijk nodig hebt, maak je veel bewustere beslissingen. Alle mogelijke verleidingen waar we de hele dag aan bloot worden gesteld, zorgen voor veel impuls aankopen. Zodra je je hier meer bewust van bent, heeft dat een positieve werking en denk je nog een keer na of je dat extra paar sneakers nu echt nodig hebt. Een beetje consuminderen heeft een groot effect op je portemonnee en zorgt daarnaast vaak ook nog voor een beter milieu.

Bewuster leven heeft ook een positief effect op je gezondheid. Door de impulsaankopen in de supermarkt te weerstaan, kom je thuis met minder koekjes, snoep en chips. In plaats van buiten de deur te eten of je maaltijd te laten bezorgen, zorgt zelf koken voor een goedkopere en meestal ook gezondere maaltijd.

6. Meer zelfvertrouwen

Zien dat je vermogen je iedere maand geld oplevert en het hebben van voldoende buffers geeft een goed gevoel. Het zorgt ervoor dat je met vertrouwen de toekomst ingaat. Mocht je op financieel vlak een tegenvaller hebben dan kan je die zelf opvangen en hoef je niet terug te vallen op bijvoorbeeld een dure lening die je uiteindelijk meer geld gaat kosten.

Naarmate je passief inkomen stijgt, wordt je minder afhankelijk van je werkinkomen. Dit maakt je een betere werknemer en het versterkt je onderhandelingspositie. Je kan kiezen welk werk je wel of niet wilt doen. Ja en amen zeggen tegen je werkgever, omdat hij ervoor zorgt dat je je hypotheek kan betalen, is niet meer nodig. Dit is uiteindelijk ook beter voor je werkgever, omdat je meer vanuit overtuiging werkt dan vanuit afhankelijkheid.

7. Meer onafhankelijkheid

Een sabbatical, eerder stoppen met werken, bewaren als aanvulling op je pensioen, ander werk gaan doen, meer gaan reizen, een camper of een boot kopen, het kan allemaal. Je bepaalt zelf hoe je het in de jaren opgebouwde vermogen wilt besteden. Je zit niet vast aan regelgeving van de overheid of verzekeringsmaatschappijen.

Werk je nog een aantal jaar door voor wat extra passief inkomen of ga je echt je droom leven met de gecreëerde vrijheid. Alles kan en dat is een ongekende luxe.

Hoe nu verder?

Een makkelijk stap om te beginnen is door inzicht te krijgen in je uitgaven. Maak een overzicht vanuit internetbankieren en laat je verrassen. Wil je verder geholpen worden, schrijf je in op mijn website en ontvang mijn e-book, een half jaar inspiratiemails en mijn blogs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *