Wat is dividend

Dividend is een deel van de winst van een onderneming die aan aandeelhouders wordt uitgekeerd in de vorm van geld (cash dividend) of aandelen (stock dividend).

Sommige bedrijven geven je de keuze hoe je dividend uitgekeerd krijgt en dan spreek je van keuzedividend.

Het is belangrijk te weten dat niet alle bedrijven (altijd) dividend uitkeren. Je ziet vaak dat de winst door die bedrijven gebruikt wordt om de groei te bekostigen.

Waarom beleggen in dividendaandelen

Beleggen in aandelen doe je over het algemeen om twee redenen:

  • je verwacht een waardestijging van het aandeel
  • je verwacht (stijgende) dividend uitkeringen

Voor het opbouwen van passief inkomen is de laatste reden de belangrijkste reden om in aandelen te beleggen. De aandelen zijn je gans en het dividend de gouden eieren (passief inkomen).

Zolang je het passieve inkomen niet nodig hebt voor het bekostigen van de vaste lasten, is het slim om het ontvangen dividend ook weer te investeren. Vergelijkbaar met het rente op rente principe zorgt dit voor een exponentiële groei van je passieve inkomen. Einstein heeft dit fenomeen het 8ste wereldwonder genoemd.

Het beste kan je bij je broker als algemene voorkeur opgeven dat, mocht er een keuze zijn, je je dividend cash wilt ontvangen. Op deze manier heb je zelf controle tegen welke koers aandelen gekocht worden.

Wanneer ontvang je dividend

De meeste bedrijven keren één keer per jaar dividend uit. Dit doen ze na het opmaken van de jaarcijfers en als de winst dus bekend is. Als er vaker dividend uitgekeerd wordt, bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand, dan worden de tussentijdse uitkeringen interim-dividend genoemd en de laatste uitkering slotdividend.

Direct in aandelen of via een ETF

De keuze om zelf direct dividendaandelen te kopen of aandelen in een dividend ETF hangt samen met:

Als je net start met investeren in dividendaandelen, is het slim om eerst aandelen in een dividend ETF te kopen. De reden hierachter is dat je hiermee automatisch zorgt voor spreiding van je risico (naar valuta, bedrijven, landen, sectoren). In een ETF zit namelijk een pakket van soms wel 100 verschillende dividendaandelen. Om een dergelijke spreiding met aandelen voor elkaar te krijgen moet je veel meer geld investeren. Met het kopen van aandelen in een ETF kan je al met €100 een goede spreiding bereiken.

Start eenvoudig met dividend beleggen bij DeGiro!

Ik heb een cursus geschreven om eenvoudig te starten met dividendbeleggen bij DeGiro. Op deze manier kan je makkelijk ervaren hoe simpel dividend beleggen is en wat dividend voor je kan doen.