Laagdrempelig

Laagdrempelig

Sparen is niet de oplossing

Beleggen is lastig en als je je er niet goed in verdiept kan het voor de meeste van ons een risicovolle bezigheid zijn. De spaarrente is op dit moment bij veel banken gezakt onder de 1% en dat is niet veel. Door de inflatie en het eventueel betalen van vermogensrendementsheffing spaar je jezelf arm. Het is altijd belangrijk om geld achter de hand te houden op een spaarrekening, maar als je meer dan voldoende in je buffers hebt, blijft beleggen voor de lange termijn een goede optie.

Risicospreiding is belangrijk

Daarom beleg ik in dividendaandelen en koop ik van het uitgekeerde dividend weer nieuwe aandelen. Belangrijk bij beleggen is dat er voldoende spreiding is. Niet alleen aandelen van één bedrijf kopen, maar je geld over verschillende bedrijven, in verschillende sectoren en over verschillende landen verdelen. Op deze manier wordt de waarde van je beleggingsportefeuille stabieler en raak je niet in één keer al je geld kwijt als er sjoemelsoftware wordt ontdekt in auto’s. Als je op deze manier een gespreide aandelenportefeuille wilt opbouwen, heb je een redelijk startkapitaal nodig. Dit is nodig, zodat je van meerdere bedrijven tegelijk aandelen kan kopen.

Hoge beheerkosten bij beheerders

Heb je nog geen startkapitaal bij elkaar gespaard, maar je wilt toch een portefeuille opbouwen dan zijn aandelenfondsen een andere mogelijkheid. In deze fondsen zitten verschillende aandelen en door te investeren in een fonds is er dus gelijk spreiding. Een probleem bij aandelenfondsen is dat er behoorlijke beheerkosten inzitten. De fondsbeheerders worden betaald vanuit het betreffende fonds en ze zijn actief bezig met het op het ‘juiste’ moment aan- en verkopen van aandelen. Op deze manier creëren ze ook nog hoge transactiekosten.

Geautomatiseerd beheer

Om toch te kunnen beleggen in aandelen met voldoende spreiding, bestaat er ook de mogelijkheid om te beleggen in een Exchange Traded Fund (ETF) Een ETF is ook een beleggingsfonds, maar in dit fonds zitten in de juiste verhouding alle aandelen van een betreffende index. Ze noemen het een passief fonds waar gewoon de index wordt gevolgd. Het aan- en verkopen van aandelen, voor het volgen van de index, is geautomatiseerd en hiervoor zijn geen dure fondsbeheerders nodig. De beheerkosten zijn hierdoor lager en de meeste fondsbeheerders lukt het niet om jaar in en jaar uit de index te verslaan. Hierdoor is de kans op betere resultaten op lange termijn groter bij ETF’s.

Uitgaan van een stijgende beurs

Door te kiezen voor verschillende indexen creëer je gelijk nog meer spreiding. Stijgt de koers van de betreffende index dan profiteer je mee, daalt de index dan wordt jouw portefeuille ook minder waard. Door te investeren in de index geloof je in stijging op langere termijn. ETF’s kopen doe je op dezelfde manier als aandelen. Ze worden verhandeld op de beurs en je kan ze kopen via je bank of zelf via een internetbroker. Door maandelijks automatisch een vast bedrag te investeren in een ETF koop je ook gespreid in. Je koopt dan als de prijs hoog is, maar je koopt ook bij een dalende markt en de prijs dus lager is. Hierbij komt geen enkele emotie kijken, de order wordt gewoon iedere maand uitgevoerd.

Zorg voor dividend

In het kader van passief inkomen zijn niet alle ETF’s geschikt. Voor het opbouwen van passief inkomen is cashflow nodig en koerswinst zorgt daar niet voor. Extra inkomen realiseer je dus door te kiezen voor ETF’s waar zich in de index dividendaandelen bevinden die dividend uitkeren.

Gewoon beginnen

Ben je de lage rente zat en wil je ook meer rendement op je geld, dan zijn ETF’s een oplossing. Je hoeft niet veel verstand te hebben van beleggen en ook is kennis van de bedrijven waarin je investeert niet nodig. Verdiep je eenmalig goed in de verschillende ETF’s of laat je adviseren bij het uitzoeken van ETF’s die bij jou passen. Regel dan dat je naast het maandelijks automatisch sparen ook automatisch de ETF’s koopt. Verder heb je er geen omkijken meer naar en profiteer je, op een vrij risicoloze manier, van een eventuele stijgende aandelenmarkt. Geloof me het lijkt lastig, maar het is echt laagdrempelig.

Wil je het een keer proberen, volg dan mijn Instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *