Dividendbeleggen, een kind kan de was doen

ETF

Duidelijke opdracht

Investeren in dividend ETF’s (Exchange Traded Fund) is makkelijk. Iedere maand gewoon voor een vastgesteld bedrag een ETF kopen. De ene maand staat de index hoger dan de andere maand. Hierdoor koop je gespreid qua prijs in. Geen emotie, gewoon een hele makkelijke en duidelijke richtlijn. Je kan wel eens denken dat de prijs wel heel hoog is en twijfelen of je wel moet kopen, maar daar moet je niet aan toegeven. Iedere maand verstand op nul en gewoon doen.

Maak niet de fout om te laat te starten

Het is belangrijk om de emotie eruit te halen, omdat je niet weet wat de toekomst gaat brengen. En als je erover na ga denken dan is de kans groot dat je nu niet meedoet, omdat je denkt dat de prijs te hoog is. Mocht dit daadwerkelijk zo zijn en de beurzen storten in, dan is het zaak om vast te houden aan je strategie. Gewoon blijven kopen, dus ook bij een dalende koers. Op deze manier zorg je ervoor dat je dure aandelen van voorheen, compenseert met meer goedkopere aandelen van nu. Als je hoort wat de meest gemaakte fout is bij beleggen, dan is het dat ze te laat begonnen zijn. Ze hadden veel eerder moeten starten.

De aandelen zijn nu te duur

Er zijn ook mensen die nooit beginnen, omdat ze vinden dat de aandelenbeurs zo hoog staat. Zelfs als deze in elkaar zakt dan nog vinden ze dat de beurs te hoog staat, want het kan altijd nog verder in storten. Op deze manier is het lastig om ooit te beginnen en dan doe je dus niet mee. En dat is jammer, want dan ontvang je ook de dividendinkomsten niet en ga je deze ook niet herinvesteren. Waarschijnlijk had je op een bepaald moment gelijk om niet te starten, maar het moment komt ongetwijfeld ook dat je het wel had moeten doen. Dus laat het bepalen van het juiste moment los, het juiste moment is nu en iedere komende maand.

Kan niet fout gaan als je gelooft in een opgaande markt

Ik geloof in stijgende en dalende beurskoersen. Waarbij ik ervan uit ga dat het op de lange termijn een stijgend geheel is. Dat is wel de basis van mijn strategie. Als je niet gelooft dat de beurzen op lange termijn blijven stijgen, dan is op deze manier meedoen geen goede keuze. Het aan- en verkoopmoment is anders van belang voor het opbouwen van vermogen en hiervoor heb je een glazen bol nodig. Ik investeer mijn geld in dividend ETF’s, met het uitgangspunt om het er niet meer uit te halen. M’n vermogen en mijn passief inkomen groeien met een stijgende markt vanzelf mee.

Waar let je op bij de keuze van een ETF

Het kiezen van een ETF is natuurlijk het lastigst. Er is veel keuze en waar moet je op letten. Ik let op de beheerkosten. Deze kosten zijn lager dan een beheerd fonds, omdat het beheer van een ETF geautomatiseerd is. Maar ook bij ETF’s zitten daar verschillen in. Om hetgeen waarin ik investeer zo simpel mogelijk te houden, kies ik altijd indexfondsen die daadwerkelijk de aandelen kopen, fysieke replicatie en geen synthetische replicatie. Met synthetisch replicatie heeft het fonds de aandelen niet echt in bezit en is het niet altijd duidelijk hoe ze met het dividend omgaan. En natuurlijk let ik op het uitkerende dividendpercentage.

Variatie in verschillende indexen

Door meerdere indexen te kopen, spreid je meer. Daarbij geeft het je de mogelijkheid om maandelijks te kiezen voor de goedkoopste index. Bij een ETF koop je al een mandje aandelen, en dit zorgt voor spreiding. Als je verschillende ETF’s koopt dan zorg je makkelijk voor nog meer spreiding. Denk aan andere valuta, landen en sectoren.

Zet de volgende stappen

 1. Open een broker account: Lynx, DeGiro*, Binck*
 2. Plan een maandelijks automatische overboeking naar je beleggersrekening in
 3. Selecteer een of een aantal dividend ETF’s
 4. Koop voor je maandelijks investering dividend ETF’s
 5. Herinvesteer je ontvangen dividend in dividend ETF’s

Tijd en geld investeren

Dit is alles, niet meer en niet minder. Niet mee doen en je geld op je spaarrekening laten staan of uitgeven zorgt voor een groter risico bij het opbouwen van vermogen dan zelf aan de slag gaan met dividend ETF’s. Ik val misschien in herhaling, maar ik ga ervan uit dat dit ervoor zorgt dat eens het kwartje valt. In het begin voelt dividendbeleggen nog aan als een handwasje, maar met de tijd wordt het vanzelf een wasmachine.

Ga nu aan de slag met behulp van mijn instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen.

 

*Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

9 antwoorden
 1. Geenbaanmeer.nl
  Geenbaanmeer.nl zegt:

  Het grote nadeel van die trackers is wel dat ze heel veel bedrijven meenemen die dividend betalen, maar niet allemaal laten die bedrijven groei zien in hun dividend. Hierdoor loop je ook een groot risico op een lager rendement dan als je zelf een portfolio samenstelt van groeiende dividend aandelen (dividend kings, aristocrats, champions, etc.). Meer risico, maar ook grote kans op meer rendement. Blijft een persoonlijke afweging 🙂

  Beantwoorden
 2. Sela
  Sela zegt:

  Als je belegt voor de lange termijn, waarom dan niet gekozen voor ETF’s die het dividend herbeleggen (accumuleren)? Dat levert uiteindelijk een hoger eindkapitaal op.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Wij willen zelf graag bepalen wat we met ons dividend doen. We zijn niet bezig om meer vermogen op te bouwen, maar willen juist ons passief inkomen verhogen. Van het passieve inkomen kunnen we brood kopen. Zolang we het dividend niet nodig hebben om van te leven herinvesteren we het wel, zodat het ook voor ons kan gaan werken (samengestelde interest, het 8e wereldwonder).

   Beantwoorden
 3. Financieel Vrij Blog
  Financieel Vrij Blog zegt:

  Trackers zijn een fijne basis voor je portfolio, weinig omkijken naar en iedere maand bijkopen waardoor je uiteindelijk op een gemiddelde prijs uitkomt. Persoonlijk vind ik het leuk om naar individuele aandelen te kijken en koopkansen te analyseren, mede ook om passief inkomen op te bouwen!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Investeren in dividend ETF is makkelijk. Iedere maand gewoon voor een vastgesteld bedrag ETF’s kopen. De ene maand staat de index hoger dan de andere maand. Hierdoor koop je gespreid qua prijs in. Geen emotie, gewoon een hele makkelijke en duidelijke richtlijn. Je kan wel eens denken dat de prijs wel heel hoog is en twijfelen of je wel moet kopen, maar daar moet je niet aan toegeven. Iedere maand verstand op nul en gewoon doen. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *