Sneeuwbaleffect

Sneeuwbaleffect

Beleggen voor iedereen

Voor het opbouwen van ons passief inkomen investeren wij een gedeelte van ons geld in dividendaandelen. Dit doen we al een aantal jaren en sinds een jaar ben ik ook begonnen voor mijn zoon. Het beleggen in aandelen klinkt lastiger dan het is. Vroeger was het een ondoorzichtig proces met beurshandelaren en was het voor mij in ieder geval de ver-van-mijn-bed-show. Tegenwoordig zijn er meerdere internetbrokers en hierdoor is het laagdrempeliger geworden om in aandelen te handelen.

Kies een internetbroker

Voor onszelf hebben wij een een account bij Lynx aangevraagd, maar mijn zoon is actief bij de BinckBank (nu Saxo Bank)*. Een Lynx account was voor hem niet mogelijk, omdat je daar meerderjarig voor moet zijn en dat is hij nog niet. Bij Binck was het wel mogelijk om een effectenrekening op zijn naam te openen. Zodra de rekening geopend is kan je er geld op storten en is het mogelijk om aan de slag te gaan. De meeste internetbrokers organiseren webinars, zodat je instructies kan krijgen hoe je via hun programma’s aandelen kan kopen en verkopen. Vanuit je luie stoel kan je dus kennis op doen en starten met beleggen.

Kiezen voor dividendaandelen

De volgende stap is om te bepalen welke aandelen je wilt kopen en wat een goede prijs is. Ook hier kan je op internet een heleboel informatie over vinden. Ik maakte zelf gebruik van Bartho Egberink zijn mijngeldwerkt.com website, maar helaas is hij ermee gestopt. Er zijn gelukkig meer sites die informatie over dividendaandelen verschaffen. Zoek maar eens op dividend aristocraten op internet. Bij het opbouwen van je portefeuille is het belangrijk om aan risicospreiding te doen. Aandelen kopen van bedrijven in verschillende sectoren en landen om het risico op het verliezen van veel geld kleiner te maken.

Dividend herinvesteren

Afhankelijk van de aandelen ontvang je eens in de maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar dividend. Dit wordt soms in aandelen uitgekeerd en dan hoef je er verder niets aan te doen. Er zijn ook aandelen waar het dividend uitgekeerd wordt in geld. Belangrijk is dan om het geld weer te herinvesteren in aandelen. Eens in de zoveel tijd staat er voldoende geld op je effectenrekening en kan je weer kiezen welke aandelen je wilt kopen. Dit bijkopen vind ik makkelijker, want je kan zien voor welke prijs je aandelen gekocht hebt. Je koopt dus alleen aandelen bij waarvan de huidige prijs lager is dan jouw koopprijs. Op deze manier gaat de gemiddelde koopprijs van de gekochte aandelen naar beneden. Koersdalingen zijn dus handig en hierdoor kan je goedkoop bijkopen en neemt als het goed is het rendement op je geïnvesteerde geld toe.

Dividendaandelen in de uitverkoop

Het opbouwen van een portefeuille kost tijd en je moet keuzes maken, maar het bijhouden is makkelijker. Eens in de zoveel tijd ga ik er even voor zitten en bekijk welke aandelen ik wil bijkopen. Er zijn soms aandelen waarvan de prijs behoorlijk is gedaald. Op zo’n moment vind ik het toch altijd nog lastig om bij te kopen. Komt het überhaupt nog wel goed met dat aandeel? Zolang er nog voldoende vertrouwen in het bedrijf is, dan is dit juist het moment om bij te kopen. Het gaat een beetje tegen m’n gevoel in maar eigenlijk zijn het de koopjes op de markt.

Ervaar het sneeuwbaleffect

Je kan het dividend ook gewoon overboeken naar je betaalrekening en gebruiken voor je dagelijkse uitgaven. Zolang dit niet nodig is, is het beter om je dividend te herbeleggen. Het mooie hiervan is dat het gaat zorgen voor een sneeuwbaleffect. Je geld gaat steeds harder groeien en je krijgt dus steeds meer aandelen die er voor zorgen dat er ook weer meer dividend uitgekeerd wordt. Hier koop je weer aandelen van en de sneeuwbal gaat rollen. Door Albert Einstein werd dit het 8e wereldwonder genoemd. Geld maakt geen geld, maar geld maakt steeds meer geld. De groei is exponentieel.

Kopen om niet meer te verkopen

Ik heb het niet gehad over de eventuele koerswinst op de aandelen. Maar als je belegt in dividendaandelen dan gaat het daar niet om. Koerswinst wordt pas werkelijkheid bij verkoop van de aandelen en dat is bij dividendaandelen niet de bedoeling. We maken gebruik van koersdalingen voor het aankopen of bijkopen, maar koersstijgingen, hoe verleidelijk het soms ook is, daar doen we niets mee. Het gaat om geld voor de lange termijn en niet voor winsten op korte termijn.

Begin met beleggen

Nog eventjes en dan komen de ‘binnen-zit-maanden’ er weer aan. In plaats van ’s avonds voor de buis te gaan hangen kan je ook tijd investeren in het opdoen van kennis over dividendaandelen. Een stap onderweg naar financiële vrijheid of anders een aanvulling op je inkomen. Zelfs als je niet van sneeuw houdt is het leuk om het sneeuwbaleffect te ervaren.

Ga nu aan de slag met behulp van mijn instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen.

* Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s, je kan je inleg (deels) verliezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *