Automatiseren

Automatiseren

We zijn weer thuis aan het werk. Vorige week lekker vanaf de boot gewerkt en dat ging eigenlijk best goed. Ik heb de administratie van een klant opgehaald en deze ben ik gaan ordenen. Het enige wat ik echt miste was een perforator, maar deze kon ik lenen van John, onze supermarktman annex barista in de jachthaven van Bruinisse. Arbotechnisch voldoet de werkplek aan boord niet helemaal, maar dat nemen we voor lief. Voor het werken voor klanten is mijn werkplek op de boot geslaagd. De vraag is of dat ook zo is voor onze eigen administratie?

Deze administratie staat nog niet in de cloud, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te digitaliseren. Dat dat zijn vruchten afwerpt was na de vakantie wel duidelijk. De hoeveelheid post was, op wat plaatselijke krantjes en reclamefolders na, op één hand te tellen. Alles komt digitaal binnen en wordt automatisch afgeschreven. Als ik ervoor zorg dat onze administratie ook in de cloud komt kan ik het ook op afstand allemaal wegwerken. Nu heb ik nog een aantal mailtjes die ik moet archiveren en het bijwerken van onze huishoudingssheet kan ook alleen maar vanaf huis.

Het wordt nu hoog tijd dat ik mijn werkzaamheden voor klanten meer ga automatiseren. Ik heb het gewoon druk en dat is iets waar ik heel onrustig van word. Bij mijn werkzaamheden voor klanten zit een groot stuk dat ik kan automatiseren, maar daar moet ik dan wel tijd voor vrijmaken. Ik, als voormalig it-er, zou dit toch eigenlijk makkelijk moeten kunnen doen. Op momenten dat ik er tijd voor heb, ben ik met andere dingen bezig. En als ik voor klanten met de hand alles aan het verwerken ben dan neem ik er geen tijd voor. Dit omdat er druk op zit en ik niet weet hoelang het duurt voordat ik het uitgezocht hebt. Eigenlijk hoop ik er stiekem op dat mijn partner het voor mij oppakt.

Ik weet dat ik niet zo goed ben in iets op te starten. Zodra het eenmaal een beetje vorm begint te krijgen dan ben ik er wel heel goed in om dit verder door te pakken en uit te werken. Pas geleden zat ik er over na te denken dat als ik begin met automatiseren, ik steeds meer van mijn kennis in de software kan vastleggen. Niet alleen maar een huishoudboekje, maar een groot deel van het eGG-systeem automatiseren. Misschien komt het wel zover dat ik geen persoonlijk financieel advies meer geef, maar dit doe via een software product. Nog even en mijn corebusiness wordt softwarelicenties verkopen.

Leuk om op deze manier over mijn bedrijf na te denken. Om dit daadwerkelijk te kunnen realiseren heb ik meer ervaring nodig en dus ook meer klanten. Weten wat er bij ze speelt en waar ze tegenaan lopen. Wil ik meer klanten kunnen helpen dan moet ik wel zorgen dat ik per klant minder tijd hoeft te besteden. Op dit moment ben ik zelf de beperkende factor en moet ik efficiënter met mijn tijd om gaan. Dit kan alleen maar door wel alvast te beginnen met stappen te standaardiseren en daarna te automatiseren. Hoe je het ook wendt of keert, wil ik verder komen dan ontkom ik er niet aan om te gaan automatiseren.

Een bijkomend voordeel is dat direct mijn uurtarief omhoog gaat. Ik werk op dit moment voor een vaste prijs. Als ik ervoor kan zorgen dat ik mijn werk sneller kan doen dan heeft dit dus direct consequenties voor mijn uurtarief. Ik vind werken voor een vaste prijs fijn. Het is duidelijk wat iemand koopt en wat het kost en daarna geen discussie meer over werkelijk bestede uren. Het risico zit bij mij, doe ik er langer over dan gepland dan heb ik pech. Kan het sneller dan heb ik mazzel. Ik heb in mijn leven al te veel mijn uren moeten verantwoorden, daar heb ik geen zin meer in.

In plaats van organisch naar een softwarebedrijf toe te groeien kan ik ook besluiten om mijn visie direct te gaan verwezenlijken. Een start-up beginnen met investeringskapitaal vanuit een crowdfunding campagne. Geen zzp’er meer zijn, maar een organisatie opzetten en echt risico lopen. Het klinkt wel spannend, maar uit het niets iets opstarten daar liggen niet mijn kwaliteiten. Ook het overal kunnen werken waar en wanneer ik maar wil wordt lastiger te realiseren. Toch maar gewoon stap voor stap beginnen met automatiseren en wie weet waar ik uit kom. Het doel is wel om mijn kennis vast te leggen en het voor een breed publiek toegankelijk en toepasbaar te maken. Ik zet mijn joker in op mijn partner.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *