Eindbestemming bereikt

Financieel onafhankelijk

Stoppen met werken in loondienst

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het bloggen over mijn reis naar financiële vrijheid. We hadden wel al passief inkomen, maar waren er nog niet bewust op aan het sturen. Ongemerkt hebben we altijd wel goede stappen gemaakt. Het realiseren dat het draait om beheersing van je uitgaven en het genereren van passief inkomen heeft het proces wel versneld. Het feit dat september dichterbij komt en er een einde lijkt te komen aan het loondiensttijdperk van mijn partner zorgt voor een extra impuls.

Bepalen van je financiële vrijheid is lastig

Je passieve inkomsten zijn niet altijd evenredig verdeeld over de maanden in het jaar. De ene maand krijg je meer dividendinkomsten dan de andere maand. De huuropbrengsten vanuit vastgoed zijn ook verschillend. Daarbij worden kosten vaak aan het begin van het jaar doorgerekend. Obligatieleningen keren de rente vaak maar 1x per jaar uit. Bepalen hoe financieel vrij je bent is dus het makkelijkst om op jaarbasis uit te rekenen.

Alles duidelijk in een financieel plan en het huishoudboekje

Naast het financieel plan houd ik ook een overzicht bij waar ik alles in registreer. Maandelijks maak ik altijd even tijd om het bij te werken. Hierdoor weet ik hoe we er financieel voor staan. Helaas kan ik pas achteraf bepalen of we afgelopen jaar financieel vrij waren. Het probleem natuurlijk is dat zowel de uitgaven als het passief inkomen fluctureert. Het is daarom het handigst om hiervoor ook wat marges in te bouwen. Financieel vrij tot op de komma nauwkeurig zorgt waarschijnlijk nog wel voor stress. Een beetje vet op de botten geeft lucht.

Blijvend sturen op de uitgaven

De uitgaven blijven voor mogelijkheden zorgen waar veel winst te behalen is. Afgelopen maand druk bezig geweest met onze hypotheek. Aflossen, rentemiddeling en minder verzekeren zorgt ervoor dat de kosten flink omlaag gaan. Met ons huidige uitgaven patroon en gerealiseerd passief inkomen zijn we ongeveer halverwege. Deze besparingen gaan ongetwijfeld het percentage behoorlijk opkrikken.

Waarom zijn we niet al financieel vrijer?

Ons percentage financieel vrij zou al veel hoger kunnen zijn, maar we zijn geen echte lefgozers. We hebben graag spaargeld achter de hand. maar met de huidige rente is dit niet goed voor ons passief inkomen. Het spaargeld is wel voldoende om de andere helft aan kosten de komende 15 jaar te financieren. Dit is niet de bedoeling, maar het zorgt er wel voor dat we ons realiseren dat we voor het doorzetten van onze huidige levensstijl voldoende inkomen en geld beschikbaar hebben.

En dan hebben we ook nog recht op pensioen

Over 15 jaar gaat er namelijk nog een andere inkomstenbron uitkeren en dat is ons pensioen. Ook als we dus niet meer passief inkomen opbouwen en onze spaarpot opeten hebben we daar ook nog passief inkomen gegenereerd. Ik reken hier zelf nog niet mee, maar het neemt niet weg dat het geld er wel is en ooit tot uitkering gaat komen. Ons huis is dan volledig afgelost en ons kind woont op zichzelf. Waarschijnlijk vanwege de hoeveelheid vrije tijd zullen we ons wel andere dure hobby’s eigen gemaakt hebben.

Inkomen uit bedrijf nog niet meenemen

Voor het gemak en om ook niet teveel druk op mijn schouders neer te leggen, houd ik de inkomsten vanuit mijn onderneming altijd nog buiten beschouwing. Ik moet al heel veel van mezelf en ik wil van daaruit niet nog eens extra druk ervaren. Alle inkomsten zijn meegenomen en kan ik investeren in mijn bedrijf, zonder dat ik rekening moet houden met het wel of niet kunnen betalen van de hypotheek.

Financieel onafhankelijk

Financieel vrij in de betekenis die ik aan financieel vrij hebt gegeven zijn we nog niet. Maar financieel onafhankelijk dat zijn we wel. Komende jaren gaan we zeker ons best doen om nog meer passief inkomen te genereren. Een appartement in Rotterdam kopen valt met de huidige huizengekte niet mee. Het makkelijkst zou zijn, als de rente weer gaat stijgen. In dat geval halen wij de eindstreep met twee vingers in de neus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *