Vakantieblues

Vakantieblues

Vakantie is voorbij

Na de vakantie weer aan het werk gaan valt niet mee en zeker niet als je niet echt blij meer bent met je baan. Al een tijd ben je erover aan het nadenken dat je wel eens iets anders wilt maar de stap zetten om ontslag te nemen is heel lastig. De vakantieblues zijn bij deze mensen volgens mij echt het ergst. Je moet er weer vol tegen aan in een baan die meer energie kost dan oplevert. De uitzichtloosheid is verschrikkelijk en de volgende vakantie laat nog een tijdje op zich wachten.

Geen uitdaging meer

Een vriendin van mij heeft hier mee te maken en het is erger dan voorgaande jaren. De zinloosheid van haar werk en weten dat het niet verandert tot aan haar pensioen. Nog maar niet erover nadenken dat het pensioen ook nog steeds verder weg komt te liggen. Ze is geen kostwinnaar, maar stelt haar onafhankelijkheid wel heel erg op prijs. Mocht de nood aan de man komen dan kan ze zichzelf goed redden. Haar baan is niet interessant meer en ze zou heel graag wat anders gaan doen, maar ja wat dan? En wie zit er nog op haar te wachten? Al met al is ontslag nemen voor haar geen optie. Was ze maar overbodig en gaven ze haar maar een schop onder haar kont. Ze hoopt er op.

Een buffer hebben

Als ze 5 maanden salaris mee zou krijgen dan zou ze morgen nog stoppen. Dat is een leuke uitspraak want blijkbaar zou ze de sprong wel willen wagen als ze wat geld achter de hand had. Ik weet niet hoeveel ze verdient maar stel dat dat € 2.000,- netto per maand is dan heeft ze € 10.000,- op haar bankrekening nodig om ontslag te nemen. Als ze iedere maand € 200,- spaart dan kan ze over ongeveer 4 jaar de sprong wagen. Op deze manier wordt het concreet en heeft ze een doel waar ze naar toe kan werken. Was ze maar eerder begonnen met sparen dan hoefde ze niet nog 4 jaar te wachten, maar kon ze het besluit nu al nemen.

Stoppen is lastig

Ik weet niet of ze de stap ook daadwerkelijk zou zetten als het geld er nu wel was. Een paar jaar geleden zat ik ook in een baan die veel te veel energie kostte. Uit mezelf ermee stoppen had ik nooit gedaan, dat zat niet in mijn systeem. Onafhankelijk van hoeveel geld ik achter de hand had. Stoppen met werken is niet iets wat je doet, want iedereen moet toch werken. De enige mogelijkheid was om ontslag te nemen, alleen in het geval dat ik al een andere baan gevonden had. Grote kans dat dit dan een soortgelijke baan zou zijn geweest.

Wat ga je dan doen?

Om daadwerkelijk een andere richting op te gaan heb je namelijk tijd nodig om te kunnen bepalen wat je wel wilt. Je baan opzeggen en vertrouwen dat het goed komt is een grote stap. Je gaat een onzekere toekomst tegemoet en misschien krijg je wel spijt. Je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt. Vanuit mijn ervaring zou ik iedereen, die niet meer gelukkig is in zijn baan, aanraden om de stap te maken. Er moeten deuren dicht voordat je zelf nieuwe deuren kan openen. Het is voor mij de beste stap ooit geweest en dat heb ik haar verteld, maar dat maakt haar stap er niet minder moeilijk door.

Geld zorgt voor mogelijkheden

Het is in ieder geval wel belangrijk om geld achter de hand te hebben voordat je de keuze maakt om te stoppen met je baan. Geldzorgen leveren zoveel problemen en druk op dat je iedere baan weer aanneemt of het nu is wat je wilt of niet. Het bedrag wat je achter de hand wilt hebben is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van je uitgaven en de hoeveelheid maanden dat je nodig denkt te hebben voor het uitzoeken en vinden wat je dan wel wilt. Het niet hebben van zo’n buffer belemmert je mogelijkheden, maar geeft misschien wel meer rust. Er is geen keuze of je het nu wil of niet je moet gewoon blijven werken.

Het leven gaat gewoon door

De vakantieblues nemen vanzelf af en voor je het weet zit je in het ritme van alle dag. De plannen vanuit de vakantie schuiven weer naar de achtergrond en het werk valt eigenlijk best mee. Ik denk dat het wel slim is om toch alvast een bedrag per maand weg te gaan zetten, want één ding is zeker de vakantieblues komen er ongetwijfeld weer aan en wie weet hoelang het duurt voordat ze dan weer vertrokken zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *