Temperaturen

Temperaturen

Hoe staan we ervoor?

Vorig jaar heb ik een doelstelling gezet wanneer wij financieel vrij willen zijn. In het blog momentje herbezinning heb ik aangegeven dat het jaartal 2019 ons streven is. Om dit te bereiken hadden we nog 5 jaar de tijd en we zaten op 15% financieel vrij. Nog 5 jaar en 85% te gaan, betekent dat we ieder jaar ongeveer 15% moeten groeien. Voor eind 2014 moest de teller dus op 30% staan. Dit zou betekenen dat we voor 30% van onze vaste lasten passief inkomen hebben gegenereerd.

Niet voldoende gegroeid

Onze inkomsten en uitgaven houd ik bij in een apart overzicht en ik weet dus al dat we de 30% niet gered hebben. We hebben wel groei doorgemaakt van 15% naar 20% maar we zijn blijven hangen op 20%. Dus we hebben nu nog 4 jaar waar we nog 80% moeten realiseren. Dat betekent dat de doelstelling voor het eind van dit jaar 40% is. De vraag is dan gelijk waarom we dit jaar wel denken 20% groei te realiseren als het afgelopen jaar maar 5% is gelukt?

Nog geen rendement op investering

Eén van de belangrijkste reden waarom we onze doelstelling afgelopen jaar niet gered hebben komt doordat we dit jaar geïnvesteerd hebben in een vakantiewoning. Deze vakantiewoning moest nog gebouwd worden. Dit betekent dat je je geld wel al kwijt bent, maar dat er nog geen passief inkomen tegenover staat. Als we uit waren gegaan van 3% rendement, wat heel reëel is voor de vakantiewoning, dan hadden we in ieder geval de 25% gered. Dus stiekem tel ik deze inkomsten voor dit jaar alvast wel mee, maar dan nog moeten we een groei van 15% voor elkaar zien te krijgen. Dit is op zich een behoorlijke uitdaging.

Letten op de uitgaven

Afgelopen jaar zijn we niet naar een ver land op vakantie geweest en dit zorgt ervoor dat onze uitgaven lager waren dan het voorgaande jaar. Het verder omlaag brengen van onze kosten blijf ik een heel lastig punt vinden. Wil je echt financieel vrij worden dan is het terugbrengen van de uitgaven een sterk bepalende factor. Hij werkt twee kanten op want je hoeft minder passief inkomen te genereren omdat je uitgaven minder zijn. En doordat je minder uitgeeft houd je meer geld over waar je passief inkomen mee kan genereren.

Keuzes maken

Onze levensstijl is met de jaren duurder geworden en hier kunnen zeker veel bezuinigingen in doorgevoerd worden. En als het echt zou moeten, dan zou ik het zeker doen maar op dit moment wil ik hier niet op inleveren. Ik wil graag de financiële vrijheid bereiken, maar niet ten kosten van mijn levensvreugde nu. Indien je niet je uitgaven wilt aanpakken dan zal je naar de passieve inkomsten moeten kijken. Op zich veel leuker om te doen.

Passief inkomen verhogen

De drie mogelijkheden om je passief inkomen te verhogen zijn:

  • meer rendement op je vermogen
  • meer vermogen verkrijgen dat ook kan gaan renderen
  • ander passief inkomen genereren

Meer rendement

Het verhogen van het rendement heb ik geregeld door een gedeelte van ons spaargeld vast te zetten in een deposito, het goed herinvesteren van ontvangen dividend in aandelen met een hoog dividendpercentage en de recreatiewoning goed promoten zodat er een goede bezetting is. Dit zijn reguliere werkzaamheden en hier gaan we maximaal 5% mee halen.

Meer vermogen

Ook doen we dit jaar weer mee met het aandelenspaarplan van mijn partner. Dit heeft afgelopen jaar geen windeieren gelegd en hopelijk geldt dat ook voor komend jaar. Daarnaast ben ik een beetje aan het gokken met geld op de aandelenmarkt, maar dat voelt nog steeds niet goed. Het is wel een manier om je vermogen te laten toenemen, maar het kan natuurlijk ook net zo makkelijk afnemen. Om hierover meer kennis op te doen blijf ik er wel mee bezig, maar ik verwacht hier geen serieus vermogen mee te verdienen. Een goede manier om inkomen te vermeerderen is voor mij natuurlijk om veel meer klanten te gaan helpen. Serieus mijn diensten gaan verkopen staat hoog op mijn prioriteitenlijst. De inkomsten die ik hiermee verdien zorgen ervoor dat er meer vermogen is om te laten renderen.

Ander passief inkomen

Daarnaast blijft er nog een andere mogelijkheid over en dat is passief inkomen gaan verdienen vanuit royalties (percentage dat een schrijver, componist, filmregisseur enz. krijgt van de verkoopprijs van zijn werk). Vanuit mijn bedrijf is het mogelijk om passief inkomen te genereren door het verkopen van boeken of op een andere manier vastgelegde kennis. Al met al kan de groei van onze financiële vrijheid voor een groot deel dus uit mij en mijn bedrijf komen. Hier ga ik voor 2015 ook mijn energie op richten en mocht dat dit jaar toch niet helemaal lukken dan heb ik nog een jaartje achter de hand. Financieel vrij in 2019 is natuurlijk een vrij breed begrip. Je kan uitgaan van begin 2019 zoals ik in mijn berekening nu doe maar, het is natuurlijk het hele jaar 2019.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *