De cash carrousel van Selmar

cash carrousel

Leuke tip

Van Selmar, een lezer van mijn blog en hard op weg naar FIRE, ontving ik pas geleden een mooi systeem om met je zekerheidsbuffer om te gaan. Ik weet niet of hij zelf de bedenker ervan is of dat iemand anders er zijn stempel op heeft gedrukt, maar het idee is leuk. Hij heeft het de naam cash carrousel gegeven en deze neem ik graag over.

Ineens geld nodig

Je kan niet al je geld investeren, want voor je het weet krijg je te maken met onvoorziene omstandigheden en heb je geld nodig. Je inkomen kan wegvallen of minder worden of je kan een tegenvaller krijgen en extra geld nodig hebben. Dit is de reden waarom we een buffer aanhouden. Vorig voorjaar waren er bedrijven die vanwege de corona minder dividend uitkeerde. Ook waren de huuropbrengsten van mijn recreatiewoning wat minder. Het is dan fijn om dat geld op je spaarrekening te hebben waar je makkelijk bij kan komen.

Aandelen moeten verkopen

Als ik deze buffer niet gehad had, dan had ik op dat moment ook aandelen moeten verkopen. Mijn aandelen waren enorm in waarde gedaald en dan verkopen is echt het slechtste moment. Zeker als je bedenkt dat de koersen daarna weer behoorlijk gestegen zijn. Je moet relatief veel aandelen verkopen en er blijven minder aandelen over die het koersverlies weer goed kunnen maken. Laten we maar zeggen dat het duidelijk is dat het heel duur geld was geweest. Mijn buffer heeft zijn werk gedaan.

Buffer levert niets op

Geld op je spaarrekening levert nagenoeg niets meer op. Mijn zekerheidsbuffer heb ik gewoon op mijn beleggingsaccount voor dividendinkomen staan. Iedere maand wordt van mijn dividendinkomsten huishoudgeld overgemaakt naar mijn betaalrekening. Als ik een jaar geen dividend zou ontvangen dan loopt dit proces, door mijn buffer, probleemloos een jaar door. Mijn totale buffer bestaat dus uit 12x mijn huishouduitgaven.

Carrousel opbouwen

Iedere maand heb ik dus mogelijk 1/12 van mijn totale buffer nodig. En hier komt de carrousel van Selmar om de hoek kijken. Al het geld vast zetten in een deposito voor een heel jaar kan niet, want je weet niet wanneer je je geld nodig hebt. Maar als je nu iedere maand een bedrag ter grootte van je huishoudgeld naar een deposito stort en voor een jaar vast zet, dat werkt wel. Na een jaar komt er iedere maand huishoudgeld vrij. Heb je het niet nodig, dan zet je het weer vast voor een jaar.

Flexibel

Stel je voor dat je huishoudgeld €2.000 per maand is en je wilt een zekerheidsbuffer aanhouden van een jaar, dan gaat het om €24.000. Als je het geld via de cash carrousel een jaar in deposito zet dan levert het op dit moment bij Bigbank* 0,55% is €132 op. Je geld vast zetten voor lange termijn voelt met deze rente als zinloos. Voor een jaar vind ik het nog wel te overzien. Je kan je carrousel natuurlijk zo groot maken als je maar wilt. Een groot of klein bedrag, afhankelijk van je maandelijkse kosten. En in plaats van 12 maanden kan je je geld ook vastzetten voor 24 maanden of langer.

Extra risico

Bigbank is een bank uit Estland en valt onder het depositogarantiestelsel van dit land. Bij het om de één of andere reden omvallen van deze bank moet je je geld dus terughalen bij de Estse overheid. Marieke Henselmans en Erica Verdegaal hebben in de crisisvitaminen voor 2021 in Fiscalert aangegeven dat zij het slimmer vinden om ’thuis’ in Nederland te sparen. Waarom meer risico lopen voor een klein beetje meer geld? Selmar heeft misschien naar hun geluisterd, zijn geld staat in iedere geval bij NIBC direct een jaar lang voor 0,4%.

Veel gedoe voor weinig

Misschien denk je, voor die €132 op jaarbasis ga ik al die moeite niet doen. Ik zelf heb de aanvraag voor een depositorekening bij Bigbank* in gang gezet en ga ervaren of de cash carrousel en Bigbank voor mij werkt. Hopelijk heb ik mijn buffer niet vaak nodig en gaat de rente nog een keer stijgen. Als dat zo is heb ik een mooi systeem in werking voor mijn zekerheidsbuffer en profiteer ik gelijk van de nieuwe gestegen depositorente. De rente kan natuurlijk ook nog verder dalen, maar aangezien de rente op een jaardeposito meestal net wat meer is dan de spaarrente, ga je door de carrousel ook later in de min. Wordt vervolgd.

* Dit is een affiliate link. Open je een depositoaccount via deze link dan ontvang ik hiervoor een aanbrengbonus.

14 antwoorden
 1. Selmar
  Selmar zegt:

  Leuk dat je er wat mee kon Petra. Ik redeneer altijd dat elk bedrag waarvoor ik wil bukken om het van de straat te rapen, groot genoeg is om een minuutje per maand aan te besteden, maar stiekem is het gewoon leuk de 12 bedragen te zien groeien elke maand. Het is overigens lezer/hij en zijn ;).
  Groet Selmar

  Beantwoorden
 2. Sabine
  Sabine zegt:

  Ik ken het als deposito ladder, maar het idee om het maandelijks te “trappen” ipv jaarlijks is vernuftig. Hoewel een deposito ladder meer is dat je er bijvoorbeeld 5 vastzet, van 1,2,3,4 en 5 jaar duur. Na het jaar heb je dus 1 vrij, en 4 vast van 1,2,3 en 4 jaar. Vrijgekomen geld niet nodig? Dan plak je er nog een 5 jarige achter. Ad infinitum.

  Beantwoorden
 3. Jan Joosen
  Jan Joosen zegt:

  Is inderdaad een leuk systeem.
  Bij de huidige rente is geld op de bank natuurlijk doodzonde en tegelijkertijd onderschrijf ik het belang van een buffer. Ik heb dat anders opgelost. Ik heb een een “keuzeplus hypotheek” bij de rabobank. Daarmee kun je tot een bedrag X opnemen en je betaalt alleen (variabele) rente als je dat doet. Mocht ik er gebruik van moeten maken dan is de rente ook nog eens erg laag. Terug aflossen kan op elk moment boetevrij. Mijn buffer heb ik vervolgens (redelijk defensief) belegd in ETF’s, die op zeker meer opleveren als 0,5%.

  Zoals je ziet een heel andere, maar ook veilige oplossing. Misschien kun je er wat mee.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Ja,
   Dankjewel voor het delen. Ik ben toch iemand voor de degelijke buffer in spaargeld :-) Het dadelijk (als mijn huis verkocht is) geen schuld hebben voelt op het moment zo licht, dat ik er nog even van blijf genieten.
   Deden de defensieve ETF’s het ook in coronatijd goed? Ze moeten verkopen terwijl de koers laagt staat is een dure hobby.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Marie-Loes,
   Zeker weten dat we ons geld terugkrijgen als een bank omvalt weten we nooit. Niet in Nederland en ook niet in Estland. De informatie bij Bigbank op hun site is een beetje van wij van wc-eend adviseren wc-een.

   Naast vertrouwen in de bank moet je dus ook vertrouwen hebben in het land dat ze het geld kunnen terugbetalen. We weten meer van Nederland dan van andere landen en hebben er dus meer vertrouwen in. Maar zekerheid is er niet.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 4. Marsman
  Marsman zegt:

  Hi Petra,
  Als je toch in Estland spaart kun je ook voor de solide Go and Grow van Bondora kiezen ook uit hetzelfde land, daar krijg je 6,53 rendement op jaarbasis,elke dag uitgekeerd.Of voor Lender & Spender uit ons eigen land tegen 4 procent rente op jaarbasis, maandelijks uitgekeerd.Waarom zou je met een flutrendement van 0,5 procent per jaar genoegen nemen?Zeg het maar……

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Go and Grow en Lender & Spender is investeren. Je geld staat niet op een bankrekening en investeren doe ik al voldoende met mijn geld. Mijn zekerheidsbuffer wil ik zo min mogelijk risico mee lopen. Het is appels met peren vergelijken.

   Beantwoorden
 5. Marsman
  Marsman zegt:

  Bij Bondora krijg ik elke dag steevast nu 3,10 euro op mijn account en kan er wanneer ik maar wil voor 1 euro cashen,bij Lender en Spender krijg ik maandelijks 50 euro bijgeschreven en kan ik op elk moment voor 1 procent van het opnamebedrag cashen.Op een schaal van 0 tot 10 met 0 als geen risico en 10 als zeer hoog risico met de kans een gedeelte of je hele inleg te verliezen is een spaarrekening tot een ton een 0, Lender en Spender een 1, Bondora een 3, cryptomunten tussen de 8 en 10.Gokken doe je in het casino na de coronaperiode,dat geef ik onze zoon ook zodanig mee,jij ook?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *