Cocoonen

Cocoonen

Onze recreatiewoning is vorig weekend opgeleverd en we waren uitgenodigd door Roompot om te komen testen. Dat laten we ons natuurlijk geen 2 keer zeggen en hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt. Van te voren goed boodschappen gedaan want als we moeten testen dat moeten we ook wel echt testen. Koken, badderen, televisie kijken alles gaan we gebruiken. Nergens uit eten, niet op stap maar volledig gebruik maken van alle tijd in het huisje. En wat hadden we een mazzel, het weer werkte goed mee. Het heeft heel het weekend geregend. We zijn alleen op zaterdagochtend naar mijn zoon zijn voetbalwedstrijd geweest (ook wasmachine en droger hierna kunnen testen) en voor de rest hebben we binnen gecocoond.

Naast televisiekijken en uitzoeken wat je nu eigenlijk met een smart tv kan, hebben we ook de nodige spelletjes gedaan. In de vakantie zijn Monopolie en Cashflow wel één van onze favorieten maar hoe kan dat ook anders. Nooit geweten dat spelletjes ook zo leerzaam kunnen zijn.

Sinds de geboorte van mijn zoon hebben wij altijd gespaard voor hem en met de aankoop van de recreatiewoning hebben we aan hem gevraagd of hij mee wil investeren in de woning met het door ons voor hem gespaarde bedrag. Daar heeft hij in toegestemd en hij heeft van het weekend voor het eerst gebruik gemaakt van iets waarin hij ook financieel heeft bijgedragen. Best grappig.

Door het verhuren van de woning gaat mijn zoon dus ook al passief inkomen ontvangen en dit is meer dan zijn zakgeld dat hij nu krijgt. Volgens mij erg leerzaam maar het geeft ook nieuwe zorgen. Hij verdient nu geld zonder te werken, gaat hij hierdoor ooit wel met werken beginnen? In de pubertijd accepteren we dat ze nog niet werken maar veel van hun vrije tijd besteden aan gamen. Maar doordat ze toch steeds meer eisen krijgen komt er vaak een moment dat ze meer geld nodig hebben en dan toch gaan werken. Een goed werkend systeem waar je eigenlijk niets aan moet veranderen. Is er een betere manier om de waarde van geld te ervaren dan je eigen zakgeld te gaan verdienen door een bijbaantje?

Maak ik mijn zoon financieel al te wijs, verdient hij al teveel met passief inkomen? Doordat hij op deze manier ziet dat hij geld kan verdienen gaat hij dan ooit aan een bijbaantje beginnen? Hij heeft nu nog niet veel geld nodig. Op dit moment beheren wij nog zijn geld, op zijn eigen betaal- en spaarrekening na. Het geld dat hij ontvangt als passief inkomen wordt op een aparte rekening gezet en sparen we weer op zodat we er een andere investering mee kunnen doen. Tot zijn 18e is het geld van ons en kunnen we het op ieder moment terughalen. Misschien wacht hij wel gewoon op het moment dat hij 18 jaar wordt en gaat dan de big spender uithangen.

We hebben in ieder geval nog goed 3 jaar de tijd om hem verder op te voeden. Zorgen dat hij geen gekke dingen gaat doen en dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid gaat pakken. De kennis die hij nu opbouwt over financiën zijn mooi meegenomen en het is aan hem wat hij daar verder mee gaat doen. Het grote loslaten is begonnen en als hij de waarde niet ziet van wat we hem meegeven dan is dat jammer maar zijn keus. Het zal niet meevallen en we zullen er alles aan doen om hem verder bij te sturen. Hoe je het ook wendt of keert, alles wat wij opbouwen komt een keer bij hem terecht en dan zijn we er niet meer bij om te corrigeren.

Vooralsnog zit het grootste gedeelte van zijn geld vast in een huis en is dit er niet zomaar uit te krijgen. En voor de inkomsten afkomstig uit de verhuur denk ik dat we een beleggingsrekening of een depositorekening openen. Om er voor te zorgen dat het geld niet vrij opneembaar is vanaf een spaarrekening. Waarschijnlijk als we doorgaan met hem financieel wijzer te maken is dit niet echt drempelverhogend. Maar als het geld goed rendeert hoop ik dat hij het toch zonde vindt om het er vanaf te halen.

Komende jaren toch alvast nog maar wat weekendjes vastleggen om te gaan cocoonen. Op deze manier is er geen afleiding van vrienden en hebben we alle aandacht. Boeken lezen is niet aan hem besteed maar spelletjes spelen des te meer. Mochten jullie ook wat aan je financiële kennis willen doen. Het huisje is te huur en ik zal ervoor zorgen dat de spelletjes in het huisje aanwezig zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *