kernselectie

Hoe selecteer je een dividend ETF uit de kernselectie?

De eerste ETF’s zijn aangekocht

Om te starten met dividendbeleggen heb ik de Instructie om eenvoudig te starten met dividendbeleggen geschreven. In deze instructie heb ik gekozen om te beleggen bij DEGIRO* in een ETF uit de ETF kernselectie, omdat je die 1x per maand zonder transactiekosten kan aanschaffen. Ik heb gekozen voor de ETF IDVY van iShares, een Europese ETF zodat je geen last hebt van valutaverschillen. Als je iedere keer met mij hebt meegedaan, dan heb je nu al 6 maanden hierin geïnvesteerd en ook je eerste dividend ontvangen en geherinvesteerd. Je snapt het principe en dan is het tijd om je portefeuille uit te breiden. Naast de maandelijkse aankoop van IDVY iedere maand een andere ETF erbij kopen.

Broker met weinig informatie over ETF’s

Maar hoe kies je nu vanuit de kernselectie bij DEGIRO* een ander dividend ETF met een behoorlijk rendement? Via het broker platform en ook in hun app is het niet mogelijk om ETF’s op dividendrendement te selecteren. Deze informatie is niet direct beschikbaar en je zal dit via een omweg boven tafel moeten zien te krijgen. Algemene informatie van de ETF is te vinden bij de uitgevende partij, zoals onder andere bij iShares en Vanguard. Maar om de ETF’s makkelijk te kunnen vergelijken is het handiger om via andere sites, zoals justETF.com, morningstar.nl en etf.com te werken. Je kan daar de huidige koers en het uitgekeerde dividend vandaan halen. Met deze informatie kan je het dividendpercentage berekenen. Om zo voor alle 200 ETF’s uit de kernselectielijst de juiste dividendinformatie te bepalen is tijdrovend, maar de enige manier.

Handig worden met excel 

Deze tijdrovende klus heb ik voor jullie uitgevoerd (als ik eerlijk ben, mijn partner). Al de ETF’s van de kernselectie heeft hij in een Excel overzicht geplaatst. Via de site justETF.com heeft hij met behulp van de ISIN code de huidige koers en het uitgekeerde dividend van het laatste jaar opgehaald. Hiermee is het dividendrendement berekend. Ga je zelf aan de slag met justETF, let dan op dat je als basisinstelling de Euro kiest. Ongeveer de helft van de kernselectie ETF’s keert dividend uit en op de site zal je bij deze ETF’s als distribution policy dan ook distributing zien.

Kiezen uit kernselectie

Het dividendrendement van deze 100 ETF’s varieert tussen 0,07% en 6,29%. Op basis van de 10 punten voor het selecteren van ETF’s, kies ik voor ETF’s met minimaal 4% rendement en fysieke replicatie. Er blijven er dan nog maar 8 over. Doordat we het rendement hebben berekend op basis van het uitgekeerde dividend zijn het sowieso al ETF’s die het dividend uitkeren (distributing). Om zelf verder te kunnen bepalen welke ETF je wilt kopen heb ik de overgebleven 8 in een Watchlist gezet. Je kan dan op basis van je eigen criteria een ETF selecteren. Naast hoeveel rendement ze uitkeren, hoe groot het fonds is, wat de kosten (expense fee) zijn, kan je natuurlijk ook kijken welke bedrijven er in deze index zitten.

Gemaakte keuze

Mijn uiteindelijke keuze is gevallen op iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ticker: ISPA) met een dividendrendement van ongeveer 4,3%. Deze index investeert in 100 bedrijven wereldwijd die een bovengemiddeld dividend uitkeren. Mijn portefeuille is in opbouw en dan vind ik deze spreiding wel prettig. De andere ETF’s vallen voor mij nu af vanwege:

 • minder spreiding (alleen Real Estate, alleen regio Asia-Pacific)
 • het hebben van een hoger valutarisico i.v.m. Brexit
 • het volgen van dezelfde index (STOXX 30) als de IDVY ETF

De koers van de ISPA ETF is op dit moment rond de €26. Ook voor de aankoop van deze ETF stort ik iedere maand €110 op mijn beleggingsrekening. Ik heb er dus 4 gekocht.

*Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

8 antwoorden
 1. Victor
  Victor zegt:

  Goede tip en argumenten om tot deze (2e) ETF te komen.

  Aansluitkosten bij Degiro:
  Houd er rekening mee dat ISPA aan de (Duitse) ‘Xetra’ beurs staat genoteerd (waar kosten aan zijn verbonden) en niet aan de Nederlandse ‘Euronext Amsterdam’ (gratis). Indien je dit jaar nog niet actief hebt gehandeld op Xetra, zal Degiro eenmalig 2,50 in rekening brengen. Dit is op jaarbasis natuurlijk een klein bedrag, maar volgens mij rekent Degiro de aansluitkosten per (buitenlandse) beurs per kalenderjaar, dus zou het zonde zijn om hier in de laatste maand(en) van het jaar mee te starten: je levert dan immers direct je dividend van het laatste kwartaal weer in!
  Voor de beginnende belegger (zoals ikzelf) is het wellicht slimmer om nog even te wachten tot januari, met het maandelijks kopen van ETFs op ‘Xetra’ en/of ‘Euronext Parijs’…

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Victor,

   het klopt inderdaad dat de DEGIRO de kosten per kalenderjaar berekend.
   De maximale kosten zijn per beurs (Amsterdam en Brussel zijn gratis) inderdaad €2,50 per kalenderjaar. Als de maximale waarde van al je aandelen/ETF’s (ongeacht welke beurs) in het jaar onder de €1000 is dan betaal je per beurs maximaal 0,25%.
   Als je met beginnend belegger bedoel dat het nog niet om veel geld gaat dan kan de 0,25% misschien de kosten beperken en kan je toch nu al verder. Maar ik zou zeker goed kijken of een ETF op 1 van de beurzen verhandeld wordt waar je al voor betaal anders krijg je nog een keer €2,50 aan kosten voor je rekening.

   Groet,
   Petra

   Beantwoorden
 2. Margot
  Margot zegt:

  helder verhaal, dank! weet jij of degiro ondersteuning biedt bij het terugvragen van teveel ingehouden dividendbelasting in duitsland? dat doet men in frankrijk namelijk niet. het kan behoorlijk oplopen (zo’n 11% in duitsland en 15% in frankrijk).

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Margot,

   bij mijn weten ondersteunt geen enkele broker in dit proces omdat dit op persoonlijke titel met de belastingdienst in desbetreffend land geregeld moet worden. Wij hebben het nog nooit gedaan dus ik kan je verder ook geen tips geven hierover.

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 3. Margot
  Margot zegt:

  dank voor je antwoord. uiteraard verzorgt een broker niet een zelfstandig lokaal verzoek voor een klant, maar je moet als klant wel de benodigde gegevens hebben om het verzoek aan de lokale belastingdienst te doen. daar helpt degiro niet bij in frankrijk. ga er dus maar vanuit dat ze dat ook niet doen voor duitsland. reden is het gebruik van Interactive Brokers. andere brokers als Binck etc werken overigens wel mee.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik had je niet goed begrepen Margot. Bij DEGIRO in Nederland krijg je per jaar een overzicht van het dividend dat per land is uitgekeerd.
   Ik weet niet of dat voldoende gedetailleerd is voor de lokale belastingdienst.

   Groet,

   Petra

   Beantwoorden
 4. LL
  LL zegt:

  Beste Petra,
  Ik heb zelf ook recent onderzoek gedaan naar ISPA en IDVY. ISPA kwam er in eerste instantie beter uit, tot ik inderdaad bij het Xetra en Duitsland dividendbelasting aankwam en toch maar voor IDVY ben gegaan, want ik vond die belastingverdragen maar ingewikkeld. Bij VWRL en IDVY is het vestigingsland beiden Ierland en geldt 0% buitenlandse dividendbelasting dus wordt er niets ingehouden. Op mijn jaaropgaaf van Degiro staat bij Bronbelasting dus EUR0,00. Ik zie dat dit stuk inmiddels alweer ruim een jaar oud is en je inmiddels al een aangifte over 2019 hebt moeten doen met deze aankopen. Wat kun je nu zeggen over de dividendbelastingen met Duitsland, wat zie je hiervan terug op je laatste jaaropgaaf van je broker? Alvast bedankt!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *