Verdere uitbreiding dividendportefeuille

Gladstone Commercial

Aandeel toegevoegd aan portefeuille

Eind juli heb ik aan mijn voorbeeldportefeuille het aandeel Ahold Delhaize toegevoegd. Zodra ik van hun spaarzegelprogramma 2 boekjes vol heb, koop ik hiervan weer nieuwe aandelen. Op deze manier bereid ik mijn portefeuille naast de 2 ETF’s verder uit. Zoals aangegeven in mijn blog over een gratis ETF wil ik aan mijn portefeuille een Amerikaans aandeel toevoegen. Meer spreiding door een andere valuta en vooralsnog keren de meeste Amerikaanse bedrijven het dividend gewoon uit.

Vastgoedinvesteringen

In eerste instantie dacht ik er aan om mijn favoriete aandeel Realty Income toe te voegen. Bij dit aandeel ervaar je gelijk het leuke van het ontvangen van maandelijks dividend. In mijn eigen portefeuille heb ik meerdere aandelen Realty Income, maar ik heb ook Gladstone Commercial Corporation (GOOD). Dit is net als Realty Income een REIT, een vastgoedbedrijf. Voor de REIT’s is er specifieke Amerikaanse wetgeving die ervoor zorgt dat REIT’s een groot deel van de winst in de vorm van dividend uitkeert aan haar aandeelhouders.  Gladstone keert net als Realty Income iedere maand dividend uit. Al jaren 12,5 dollarcent per aandeel per maand, ofwel $1,50 per jaar. Met de huidige koers van $17, is dit bijna 9% dividendrendement ($1,5/$17*100%). Dit is bijna 2x zoveel als Realty Income op het moment.

Kies voor hoog dividendrendement

Aangezien ik met mijn ETF’s op dit moment, maar 2% dividendrendement realiseert is het wel leuk om een aandeel toe te voegen met een hoger rendement. Volgens Beter Beleggen dan de Bank valt dit aandeel in de categorie hoogdividend aandelen. Zowel Realty Income als Gladstone Commercial hebben misschien last van huurders die de huur niet meer kunnen betalen door het coronavirus. De kans bestaat dat dit invloed gaat hebben op hun dividenduitkeringen. Tot op heden kan ik hierover geen negatieve informatie vinden.

Bedrijfsresultaten

Bij het investeren in bedrijven ben ik toch meer iemand die gewoon met de massa meegaat. In Gladstone Commercial wordt behoorlijk gehandeld. De koers bevindt zich al jaren tussen de $13 en $20 in. Ik ben niet iemand die de bedrijfseconomische cijfers volledig tegen het licht houdt. Maar ik steek wel mijn licht op bij bloggers op Seeking Alpha als het om Amerikaanse aandelen gaat.

Instellingen aanpassen

Al mijn aankopen waren voorheen in Euro’s, maar door Gladstone Commercial krijg je nu ook te maken met dollars. Bij je instellingen kan je zien dat de omzetting van Euro’s naar dollars en vice versa standaard automatisch gebeurt. Je kan ervoor kiezen om dit zelf handmatig te doen, maar hier heb ik geen ervaring mee. Ik vind het fijn als het voor mij geregeld wordt en ik er geen omkijken naar heb. Om de REIT aan te kunnen kopen moest ik eerst een test doen om aan te tonen dat ik snap waar ik in ga handelen. Ik zelf vond de vragen niet moeilijk, een goede test of jij ook weet waar je in gaat investeren. Door bij je instellingen de Real Estate Investment Trusts (REIT’s) aan te zetten, kom je vanzelf bij de test.

Maandelijkse aankoop

Gewoonlijk maakte ik iedere maand €220 over en kocht daarvan IDVY en ISPA ETF’s. Ik heb mijn belegbedrag verhoogd naar €300 per maand. Besloten om hiervan deze maand 3 IDVY ETF’s te kopen 4 ISPA ETF’s en 11 aandelen Gladstone Commercial. Op deze manier bouw ik mijn Gladstone Commercial aandelen wat sneller op, maar blijf ik wel gespreid bijkopen van mijn ETF’s. Zoals je hieronder kan zien is Gladstone Commercial genoteerd aan de NASDAQ en dit is in mijn portefeuille een nieuwe beurs waarvoor ik aansluitkosten ga betalen (tot maximaal €2,50 per jaar)**.

Gladstone Commercial

Bij het aankopen van de REIT’s wordt het bedrag zowel in dollar’s als in euro’s getoond, zodat je kan zien hoeveel je van je vrije ruimte gaat gebruiken om te investeren.

Ik doe consequent iedere maand mijn aankopen. Het wordt zo al een gevarieerd bosje aandelen. Zoals je ziet bij de Corporate Actions staat er dividend klaar om uitgekeerd te worden. Daarnaast zijn mijn twee AH spaarzegelboekjes bijna weer vol. Ik vind het leuk om mijn portefeuille zo te zien groeien. Je zou zomaar je best gaan doen om er een fleurig boeket van te maken. Kies wel je eigen bloemen!

* Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

** Lees op de site van DEGIRO de voorwaarden en de tarieven

4 antwoorden
 1. Onno van Brussel
  Onno van Brussel zegt:

  Nog een belangrijk verschil: Gladstone heeft vooral kantoren en bedrijfsruimten in haar vastgoedportefeuille. Realty Income heeft een groot aandeel winkels in de portefeuille. Daar heb ik voor de toekomst minder vertrouwen in. Alleen grote retailketens en hele goede “beleveniswinkels” zullen het waarschijnlijk overleven.

  Beantwoorden
 2. Marijn
  Marijn zegt:

  In het verleden heb ik aandelen Gladstond gekocht. Dat wilde ik weer doen, maar ik krijg nu een foutmelding: “Helaas kan dit product niet verhandeld worden. Dit kan het gevolg zijn van regelgeving, uw profiel of als gevolg van een intern besluit.” Volgens mij staat mijn account goed ingesteld. Wat doe ik fout of krijgen jullie deze melding ook?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Marijn,
   ervan uitgaande dat je een account bij DEGIRO hebt, moet je bij de productinstellingen onder “Standaard beleggingsproducten (geïnformeerd)” kijken of de optie “Real Estate Investment Trusts (REIT’s)” aan staat. Als je deze actief maakt moet je waarschijnlijk een kennis test afleggen voordat je daadwerkelijk mag handelen.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *