Beleggen, net als de aanhangers van de fire-movement

Minder dividendrendement

Ik ben mijn voorbeeldportefeuille begonnen met het aankopen van 2 Europese dividend ETF’s: iShares IDVY en ISPA. In beide ETF’s heb ik nu voor ongeveer €1.500 geïnvesteerd. Aangezien het Europese ETF’s zijn en de ECB vanwege de coronacrisis bedrijven heeft geadviseerd om minder of geen dividend uit te keren, is het dividendrendement dit jaar minder dan de gewoonlijke 4%. Om dit te compenseren heb ik mijn portefeuille verder uitgebreid met Gladstone Commercial Corporation (GOOD). Een Real Estate Investment Trust (REIT) met een dividendrendement van 9%. Het is een vastgoedfonds dat maandelijks dividend uitkeert. Deze REIT heeft een relatief hoog dividendpercentage. Als ze meer dan 90% van hun winst als dividend uitkeren hoeven ze geen vennootschapsbelasting te betalen over de inkomsten.

Mijn voorbeeldportefeuille

Afgelopen week heb ik van mijn volle spaarzegelboekjes van AH en het reeds uitgekeerd dividend 5 extra Ahold/Delhaize aandelen gekocht. Aangezien ik in IDVY en ISPA best al een behoorlijke investering heb gedaan, dacht ik dat het voor de spreiding goed zou zijn om een nieuwe ETF aan mijn voorbeeldportefeuille toe te voegen. Vanuit de FIRE-movement investeren ze vaak in de ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF), misschien een goede ETF om aan mijn portefeuille toe te voegen?

Toevoegen VWRL ETF

De VWRL ETF is een ETF met een grote spreiding in het aantal bedrijven, soorten bedrijven en ook wereldwijde dekking. Daarbij kost de ETF wel aardig wat geld, maar is met zijn aankoopkoers van nu rond de €85 nog wel betaalbaar. Van de €300 die ik iedere maand stort voor mijn voorbeeldportefeuille kan ik er naast mijn GOOD aandelen iedere maand 2 à 3 kopen. Ik weet van een fire-movement aanhanger dat hij er iedere maand 1 koopt. Het schiet niet echt op, maar aangezien de ETF onderdeel is van de kernselectie van DEGIRO betaal je voor de ETF geen transactiekosten.** De hoeveelheid maakt voor de aankoop dus niet uit.

Meer vermogensgroei

De VWRL ETF levert jaarlijks ongeveer 2% dividend op. Echt een goede voor het genereren van passief inkomen is het dus niet. In de VWRL zitten een aantal grote bedrijven, zoals Microsoft, Apple en Amazon. Dit zijn meer groeiaandelen. Deze bedrijven keren weinig of geen dividend uit, maar herinvesteren de winst in het bedrijf. Voordat ik begon met mijn dividendstrategie had ik al veel vermogen opgebouwd. Alleen wist ik nog niet precies wat ik er verder mee moest doen. Het inzicht dat het passief inkomen kon genereren en de mogelijkheid hierdoor financieel onafhankelijk te worden, heeft voor mijn dividendstrategie gezorgd.

Startende investeerder

Ben je pas begonnen met het opbouwen van vermogen, dan kan het geen kwaad om niet alleen te richten op dividendaandelen. Ook investeren in een ETF waar bedrijven inzitten met een groeipotentieel is dan best slim. Je wedt op deze manier op 2 paarden. Zowel op vermogensgroei als ook op groei van passief inkomen. Tegen de tijd dat je van je passieve inkomen wil gaan leven kan je deze ETF natuurlijk altijd verkopen en omzetten naar een ETF met meer dividend. Of je kan iedere maand een gedeelte van je ETF’s verkopen. Het principe van de 4% safe withdrawal rate.

Wijziging bij DEGIRO

Naast de wijziging in de aankoop van je ETF’s wordt er op dit moment bij DEGIRO nog een andere wijziging doorgevoerd. DEGIRO is opgericht als een beleggingsonderneming en heeft geen banklicentie. Het mag hierdoor van de Nederlandse autoriteiten geen geld bewaren dat niet belegd is. Het geld dat gestort werd, beschikbaar kwam bij verkoop van effecten of bij het uitkeren van dividend werd voor rekeninghouders omgezet in een geldmarktfonds.

DEGIRO nu ook een bank

Nu DEGIRO is overgenomen door de flatex groep uit Duitsland, is het onderdeel van een organisatie die beschikt over een banklicentie. DEGIRO kan nu aan iedere klant een bankrekening (met IBAN-nummer) aanbieden, zodat omzettingen naar de geldmarktfondsen niet meer nodig zijn. Het voordeel van een eigen bankrekening is onder andere dat deze onder het zogenaamde deposito garantiestelsel valt.

Garantiestelsel Duitsland

In dit geval onder het garantiestelsel van Duitsland, maar dat heeft op dit moment dezelfde regels als in Nederland. De rekening bij flatex Bank wordt automatisch gekoppeld aan je rekening bij DEGIRO en kan alleen gebruikt worden in combinatie met je rekening bij DEGIRO. Heb je meerdere rekeningen bij DEGIRO dan krijg je ook meerdere flatex bankrekeningen.

Automatische overboeking

Als je gewend was om geld in te boeken via iDeal dan kan dat nog steeds, maar je kan nu ook geld direct naar je eigen flatex bankrekening overboeken. Die overboeking kan nog steeds alleen via je vaste tegenrekening plaatsvinden. Als je een automatische overboeking vanuit je tegenrekening naar je rekening bij DEGIRO hebt gemaakt dan liep dat tot nu toe via Stichting DEGIRO. Deze moet je veranderen in een overboeking naar je flatex bankrekening.

Vreemde valuta

Vooralsnog geldt dit alleen nog maar voor Euro’s. Mocht je handelen in andere valuta. dan wordt hiervoor nog wel gebruik gemaakt van de geldmarktfondsen. Het is de verwachting dat op termijn ook andere valutarekeningen beschikbaar komen. DEGIRO hanteert voor de geldmarktfondsen een compensatieregeling voor negatieve rente. Een vergelijkbare regeling is van toepassing op je flatex bankrekening, omdat bij veel Euro bankrekeningen ook sprake is van een negatieve rente.

Mijn portefeuille groeit al aardig, hoe staat het er bij jou voor?

* Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

** Lees op de site van DEGIRO de voorwaarden en de tarieven

13 antwoorden
 1. Geld Coach
  Geld Coach zegt:

  Leuk om te lezen dat je van je AH koopzegels aandelen hebt gekocht. AH keert enkel in cash geld uit? Ik heb namelijk ook nog 2 digitale boekjes vol en het makkelijkst is het als ze digitaal uit kunnen keren.

  Ik denk ook dat je een goede zet hebt gedaan door VWRL aan je portefeuille toe te voegen. Volgt de index van de hele wereld en je rendement gaat dan ook met de wereldeconomie mee.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ja, dat zou makkelijk zijn. Nu zijn het een aantal overboekingen voor mij. Vroeger had je het AH Vaste Klanten Fonds daar deed ik ook aan mee. Dat was zegels plakken en zelfs nog versturen met de fysieke post. Het is al een stuk beter geworden.

   Ik hoor veel over VWRL en het beste volg je een ETF toch als hij in je portefeuille zit :-)

   Beantwoorden
 2. Rob
  Rob zegt:

  Wat is de reden dat je Gladstone Commercial hebt aangeschaft als je al in Realty Income belegd, Petra? Persoonlijk heb ik ook posities in REITS, waaronder O, MAIN en AGNC.

  Beantwoorden
 3. Suzan
  Suzan zegt:

  Hoi Petra,
  Zoals je wellicht weet heeft de AFM in het verleden geconstateerd dat Degiro haar vermogensscheiding niet goed op orde heeft waardoor, mocht Degiro failliet gaan, je je beleggingen kwijt kunt raken. Ik beleg zelf ook via Degiro en vind het lastig om in te schatten welk risico ik loop. Tot 20.000 euro is je geld veilig onder het beleggingscompensatiestelsel maar daarboven niet. Ik weet niet of je al je beleggingen bij Degiro hebt ondergebracht, maar hoe kijk jij hier tegenaan? Is dit voor jou een reden om over te stappen van broker of acht je de kans dat Degiro failliet gaat te klein? Ik vind Degiro erg fijn vanwege de lage kosten, maar wil niet het risico lopen mijn geld kwijt te raken bij een faillissement. Ben benieuwd wat andere beleggers hierin voor keuze maken.
  Groet,
  Suzan

  Beantwoorden
 4. Dominic
  Dominic zegt:

  Beste Petra,

  In je voorbeeldportefeuille beleg je in ETF’s en REID’s die dividend uitkeren. Beleg je alleen in dit type of beleg je ook wel niet dividend uitkerende ETF’s omdat deze bijvoorbeeld een beter rendement behalen of minder kosten berekenen?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Dominic,
   Ik leef van het dividendinkomen en investeer in deze portefeuille alleen in dividendaandelen en ETF’s. Voor de lol heb ik nog een speculatie-rekening om te gokken op korte termijn winsten.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *