APK, een financiële check

APK

Regelmatig een controle

Eens in de zoveel tijd is het slim om te controleren of alles nog goed werkt of dat er nodig onderhoud gepleegd moet worden. Een Algemene Periodieke Keuring (APK) voor materiële zaken zoals de auto of brandblusapparatuur. Maar ook steeds vaker voor je lichaam. Een totale bodyscan voor je lichaam. Een hele dag word je onderzocht door specialisten en aan het eind van de dag krijg je een rapport mee. Je bent gezond, maar ik zou wat meer gaan bewegen en wat minder roken. Ook kan het geen kwaad om een paar kilo af te vallen. Daarnaast kunnen ze vroegtijdig problemen signaleren, zodat je er op tijd bij bent om er preventief wat aan te doen.

Controle op je financien

Ik denk dat een financiële APK ook geen overbodige luxe is. Eens in de zoveel jaar kritisch je testament, hypotheek, overlijdensrisicoverzekering, eventuele kapitaalverzekering en pensioen tegen het licht houden. Het zorgt in ieder geval weer voor een stuk bewustwording. Daarnaast wordt er ook duidelijk wat er de afgelopen tijd veranderd is en wat daarvan de consequenties zijn. Heb je een kind gekregen en is deze ook aangemeld bij de verzekering, je pensioenuitvoerder en opgenomen in je testament. En als je geen testament hebt, is het wettelijk erfrecht nog de manier zoals je je erfenis verdeeld wilt hebben? Misschien is het toch handiger om te trouwen in plaats van samen te blijven wonen?

Tijd voor maken

Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding dan moet je ieder jaar de rekening opmaken. Naar rato van het inkomen de uitgaven betalen en het eventueel overgebleven vermogen verdelen conform deze afspraak. Dit gebeurt vaak niet en dat is jammer. Hierdoor creëer je niet de situatie zoals je die van te voren had bedacht. Een van de reden om de jaarlijkse verrekening over te slaan, is eigenlijk dat we het makkelijk voor ons uitschuiven en een jaar is zo voorbij.

Wensen en dromen

Je geldzaken zijn belangrijk om goed voor elkaar te hebben. Zeker als het leven anders loopt dan verwacht. Maar geld helpt je ook bij het realiseren van doelen en wensen. Weet jij waarvoor je werkt? Je huis, kinderen, auto, vakanties, pensioen. Hiervoor zit je in de ratrace en leef je je huidige leven. Heb je dromen over een jaar sabbatical, eerder stoppen met werken, een tweede huis in het buitenland, een camper? Dit zijn wensen die over het algemeen niet zomaar gerealiseerd zijn. Ze hebben concrete aandacht nodig, anders verdwijnen ze in de waan van de dag en blijven het dromen. Ook nu is een jaar zo voorbij.

Plannen maken

Het begint met het bepalen van wat je precies wilt, wat je hiervoor nodig hebt en wanneer je dit wilt bereiken. Als je weet wanneer je welke hoeveelheid geld nodig hebt, kan je ermee aan de slag. Door een planning te maken waarin je vastlegt wat je inkomen en je uitgaven zijn door de tijd heen, zie je heel snel wat er overblijft. Door je doel te plannen krijg je duidelijkheid of het realiseerbaar is. Kan je het benodigde geld sparen of is er meer rendement nodig? Spelen met variabelen zoals minder uitgeven, meer sparen, meer beleggen of op een latere leeftijd je wens bereiken. Blijf het bij dromen en hoop je dat het vanzelf gaat lukken of ga je aan de slag? Vind je het net als ik lastig om te bepalen wat je echt wilt. Heb je (nog) geen wensen, zorg dan voor keuzevrijheid. Plan je datum van je financiële vrijheid en maak een geldmachine met ongekende mogelijkheden.

De APK van de planning

Met het maken van het plan ben je er niet. Het plan moet gerealiseerd worden. Aparte spaarrekening openen, beleggingsrekening openen, automatische incasso’s regelen, deposito’s openen, geld beleggen, minder gaan uitgeven, enz. Zorgen dat het geld veiliggesteld wordt en dat het voor je droom aan het werk gaat. Daarbij is een plan een momentopname, zoals het gepland is gaat het niet gebeuren. Bijsturen is nodig, banen veranderen, auto’s gaan kapot, mooie huizen komen voorbij. Een APK of je nog op schema ligt of berekenen wat de consequenties zijn van het kopen van je nieuwe huis. Een planning heeft onderhoud nodig.

Gezonde financiën

Net als je gezondheid zijn je financiën ook een belangrijk onderdeel van je leven. Het heeft regelmatig aandacht nodig en als je dit doet kan het je leven beter maken. Zowel doordat je het goed geregeld hebt bij bijvoorbeeld scheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Maar ook door vermogen op te bouwen en je geld aan het werk zetten, zodat je je dromen kan waarmaken. Geld alleen gaat je niet gelukkig maken, maar waar je het voor gebruikt wel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *