Wat kunnen we leren van de Amerikanen?

beleggen

FPA-congres en kennismaken

Afgelopen week ben ik net als vorig jaar met een groep Nederlandse financiële planners naar het FPA-congres in Amerika geweest. Het congres was dit jaar in Nashville, de hoofdstad van de countrymuziek. Voorafgaand hebben we de Great Smoky Mountains bezocht en elkaar beter leren kennen. Ook zijn we bij twee bedrijven op bezoek geweest in Knoxville, Asset Planning Corporation en The Nalls Sherbakoff Group. Het is leuk en leerzaam om in de keuken te mogen kijken bij Amerikaanse branchegenoten.

Financieel planner in Amerika

Iedereen in Amerika is zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. De overheid faciliteert het wel met wetgeving. Het is net als bij ons mogelijk om belastingvrij geld te sparen, pas bij het uitkeren ga je er inkomstenbelasting over betalen. Vergelijkbaar met onze lijfrentes, bankspaar- en bankbeleggingsproducten in box 1. Pensioenfondsen zoals wij die hebben, kennen ze niet. De Amerikanen moeten zelf aan de slag om te zorgen dat hun geld rendeert, zodat er later voldoende is om van te leven. De financiële planner helpt ze hierbij en daarom is het vak in Amerika veel bekender dan bij ons.

Betaling vindt plaats vanuit het vermogen

De financieel planner wordt vaak ingeschakeld bij het beleggen van het pensioengeld en het zijn dus meer vermogensbeheerders. Ze maken een financieel plan en ze beleggen het beschikbare geld in fondsen. De betaling aan planners is gebaseerd op een percentage van het beheerde vermogen. Het financiële plan wordt niet apart in rekening gebracht. En de betaling wordt ingehouden vanuit het belegd vermogen en komt dus niet rechtstreeks uit de klant zijn portemonnee. Op deze manier doet het minder zeer.

Duidelijke toegevoegde waarde financieel plan

In Nederland is er door de bankencrisis besloten om te zorgen voor meer transparantie in de bankwereld. We betalen apart voor advies en het product. Dit maakt het verkopen van een financieel plan lastiger. De toegevoegde waarde van het plan moet duidelijk zijn voor de klant. Deze aanpassing zit er in Amerika ook aan te komen. Steeds meer bedrijven spelen hier al op in en verkopen financiële planning apart en breiden het uit met life planning. Ze bieden de planning aan in de vorm van een abonnement. Want zoals één van de eigenaren van het bezochte bedrijf vertelde, financiële planning is een film, geen foto.

Ook hier steeds meer voor jezelf zorgen

Door de versobering van de Nederlandse verzorgingsstaat, gaan we steeds meer op Amerika lijken. De AOW wordt onbetaalbaar en ook klinken er van alle kanten al geluiden voor een individuele pensioenpot. De zorgkosten rijzen de pan uit. Wil je op je oude dag niet wegkwijnen in je eigen huis zonder zorg, dan is het handig om hier ook zelf geld voor achter de hand te hebben. De financiële planner wordt in Nederland steeds belangrijker.

Wel of niet beleggen is geen keuze

Wat mij toch het meeste opvalt is dat beleggen in Amerika veel meer gemeengoed is. Hier zien we beleggen als risicovol en is het een keuze. Dit komt natuurlijk omdat een groot deel van ons pensioenvermogen wel belegd wordt, maar daar houden we ons niet mee bezig. Dit wordt voor ons geregeld. Als we zelf meer moeten gaan regelen voor later, dan ontkom je er niet aan om ook te gaan beleggen. Want op dit moment spaar je je echt arm. Beleggen is dus de toekomst en als het verder aan Nashville ligt dan maken we meer muziek, dragen we cowboylaarzen en eten we bij iedere maaltijd kip.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Afgelopen week ben ik net als vorig jaar met een groep Nederlandse financiële planners naar het FPA-congres in Amerika geweest. Het congres was dit jaar in Nashville, de hoofdstad van de countrymuziek. Voorafgaand hebben we de Great Smoky Mountains bezocht en elkaar beter leren kennen. Ook zijn we bij twee bedrijven op bezoek geweest in Knoxville, Asset Planning Corporation en The Nalls Sherbakoff Group. Het is leuk en leerzaam om in de keuken te mogen kijken bij Amerikaanse branchegenoten. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *