Alles of niets

Alles of niets

Voor ondernemers valt het niet mee om geld weg te zetten voor later. Ze investeren graag in hun bedrijf, zodat ze kunnen blijven groeien. Geld investeren in je pensioen is niet nodig. Ondernemer ben je met hart en ziel en blijkbaar ook heel je leven. Wie wil er nu stoppen met werken? En als het moment daar is, dan verkopen ze het bedrijf wel.

Het is natuurlijk een mogelijkheid, maar erg veel zekerheid biedt het niet. De vraag is maar of je bedrijf op dat moment verkoopbaar is en ook tegen een goede prijs. Het blijft een beetje koffiedik kijken. Kom je er op je pensioenleeftijd achter dat het niet goed verkoopbaar is, dan valt er niet veel meer te redden. Je bent aan het gokken op één paard en dat ligt niet mijn aard. Heb je heel je leven hard gewerkt en komt het moment van genieten dan is er geen geld.

Het opbouwen van je pensioen hoort er als ondernemer gewoon bij. Geen geld wegzetten voor je pensioen klopt bedrijfseconomisch niet. Het opbouwen van pensioen is een kostenpost die je mee moet nemen bij je kostprijsberekening. Houd je hier geen rekening mee, dan doe je jezelf tekort.

Belastingtechnisch wordt er vaak wel pensioen opgebouwd. Om nu minder inkomstenbelasting te betalen reserveren we boekhoudkundig een bedrag voor ons pensioen (fiscale oudedagsreserve). Het is boekhoudkundig en het geld hoeft niet echt gereserveerd te worden. Het kan gewoon gebruikt worden om te investeren of om uit te geven. Eigenlijk ben je in plaats van pensioen juist een schuld aan het opbouwen. Over het ‘gereserveerde’ geld moet namelijk nog belasting betaald worden.

Als je het administratief goed geregeld hebt als ondernemer, dan keer je jezelf iedere maand een salaris uit. Dit salaris gebruik je om van te leven, maar ook om geld voor later weg te zetten. Het geld voor later wegzetten doe je niet van het geld dat aan het eind van de maand toevallig nog overblijft. Nee, het is het eerste geld dat je ieder maand veiligstelt. Je pensioen is gewoon een vaste last.

Toch blijft het een beetje knagen. Geld dat je wegzet voor je pensioen kan je niet investeren in je bedrijf. Misschien gaat juist deze investering wel heel goed renderen. Je hebt er in iedere geval veel invloed op. Het lastige hiervan is dat je al je geld alleen op jezelf inzet. Anita Elberse, hoogleraar aan de Harvard Business School, gaf tijdens het congres Inspiration360 aan dat als je wilt slagen in de entertainmentbranche dit de enige manier is. Je kansen spreiden is niet slim. Je gaat voor de volle 100% voor je bedrijf, het is een alles of niets markt.

Als dit voor jouw bedrijf geldt, dan snap ik dat je niet met je pensioen bezig bent. Volledige focus op het welslagen van je bedrijf en daar al je geld in investeren. Geen risicospreiding, want dit leidt af van het te bereiken doel. De kans op succes zo groot mogelijk maken, maar mocht het mislukken dan ook niet treuren en weer opnieuw beginnen.

Ik ben niet zo’n ondernemer, ik houd meer van zekerheid. Langzaam en gedegen mijn bedrijf opbouwen en dus ook mijn pensioen. Wel investeren, niet in een auto of een mooi kantoor, maar in mijn kennis en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast vind ik het ook leuk om te investeren in andere ondernemers. Op deze manier spreid ik mijn kansen. Niet op het winnen van de jackpot, maar op een financieel onbezorgde toekomst. Ieder zijn eigen keuze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *