DIY ZZP pensioen

ZZP pensioen

Lastig beslissingen nemen

Je kan wel heel moeilijk blijven doen over je pensioen en het voor je uit blijven schuiven, maar de tijd loopt door en dat werkt enorm in je nadeel. Het blijven lastige beslissingen, maar gelukkig kan je ieder jaar weer andere keuzes maken. Je kan kiezen uit:

  • Geld in je bedrijf via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) reserveren, voor heffing van de inkomstenbelasting en geen vermogensrendementsheffing over de opbouw, (deze mogelijkheid is komen te vervallen)
  • In privé gebruik maken van de jaarruimte of reserveringsruimte (box 1), voor heffing van de inkomstenbelasting en geen vermogensrendementsheffing over de opbouw,
  • In privé sparen (box 3), na heffing van de inkomstenbelasting en wel vermogensrendementsheffing betalen.

Realiseer je wel dat bij de eerste twee opties bij het uitkeren van je pensioen je hierover alsnog inkomstenbelasting moet betalen, en dit doe je dus ook over de vermogensgroei van je opgebouwde pensioen.

Wat je niet moet doen

Er zijn nog veel ZZP’ers die niets aan pensioenopbouw doen. Ze zetten geen geld apart voor hun pensioen, maar ze maken wel gebruik van de FOR. Dit is nog erger dan niets doen. Je bouwt geen pensioen op, maar je creëert wel een schuld bij de belastingdienst. Tegen de tijd dat je van je pensioen wilt gaan genieten of stopt als zelfstandige ondernemer, dan word je verzocht om inkomstenbelasting te betalen over opgebouwd pensioen wat er niet is. Volgens je boekhouding bouw je pensioen op, maar dit is alleen maar schone schijn. Het enige wat je doet is het uitstellen van belastingbetaling. Op z’n minst moet je dus geld apart zetten voor de nog te betalen inkomstenbelasting. Wel de lusten, maar niet de lasten is dan ook de reden dat de FOR is afgeschaft.

Geld wegzetten is het belangrijkste

Zelf je pensioen opbouwen begint bij het iedere maand automatisch geld apart zetten. Voor dit geld maak je jaarlijks een keuze in welke pensioenpot je het stopt. Kies je voor box 1 dan moet je op zoek naar een lijfrenteproduct of een geblokkeerde spaar- en/of beleggingsrekening. Kies je er voor om het geld in je bedrijf te laten of het in box 3 te plaatsen, dan kan je ook kiezen tussen sparen en beleggen, maar is de keuze minder definitief. Het belangrijkste is dat je het niet consumeert, maar op zoek gaat naar goede investeringen. En dat kan natuurlijk ook altijd nog je eigen bedrijf zijn.

Niemand heeft een glazen bol

We hebben te maken met wijzigende belastingwetgeving en hierdoor is het onduidelijk wat de toekomst ons gaat brengen. Een belangrijke reden om de belastingbetaling uit te stellen is dat je met de kennis van nu er vanuit gaat dat je in de toekomst minder belasting hoeft te betalen. In het kader dat er veel ZZP’ers zijn die te weinig aan pensioenopbouw doen, kan het zomaar zijn dat de overheid regelgeving maakt voor box 1 om de ZZP’er over te halen meer pensioen op te bouwen. Maar voor je het weet is het te populair en dus te duur en wordt het weer aangepast. Het is nooit zeker waar je goed aan doet.

Spreiding is altijd goed

Voor het opbouwen van je pensioen kan je dus kiezen uit verschillende mogelijkheden. Ik denk dat het slim is om gebruik te maken van alle opties. Spreiding vermindert de risico’s sowieso. Helaas weet ik uit eigen ervaring dat als er veel keuze is, we toch vaak kiezen voor het vertrouwde. Denk dan maar dat het in ieder geval beter is iets te kiezen dan niets te doen. DIY, vandaag nog.

FOR op de balans

Heb jij een FOR op de balans dan is het slim om nu in actie te komen. Voor het afboeken van je FOR heb je daadwerkelijk geld beschikbaar nodig om te storten op een geblokkeerde bank- of beleggingsrekening. Belangrijk om te weten is dat je geen belastingaftrek meer hebt voor het bedrag dat je inlegt, omdat je die fiscale voordelen al hebt genoten tijdens de opbouw van de FOR. Gelukkig heb je wel recht op de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing, wat je helpt om een solide pensioenopbouw te realiseren zonder directe belastinglasten. Zo maak je van je FOR in ieder geval een echt pensioen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *