FOR

FOR

Als zzp’er bouw je geen pensioen op, maar het is wel raadzaam om voor je pensioen te gaan sparen. Vanuit de overheid is er een regeling gemaakt waarmee het mogelijk is om geld apart te zetten, zodat er uitstel van belastingbetaling plaatsvindt. Dit is natuurlijk alleen maar relevant voor zzp’ers die daadwerkelijk winst maken en hierover belasting betalen. In het geval dat de winst nog binnen de eventuele startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling valt dan hoef je er nog niet over na te denken.

Een klant van mij maakt al een tijdje voldoende winst met haar bedrijf en heeft een FOR opgebouwd. De FOR staat voor fiscale oudedagsreserve en is de bovengenoemde regeling. Het is een boekhoudkundige reservering waarmee eventueel een pensioen opgebouwd kan worden. Doordat het een boekhoudkundige reserve is hoeft het geld niet aanwezig te zijn. Het geld kan gewoon gebruikt worden voor investeringen of misschien is het zelfs al gebruikt voor privé-uitgaven. Dit is gelijk dan ook het risico van de FOR. Je moet het geld niet alleen boekhoudkundig wegzetten, maar in ieder geval de helft ook daadwerkelijk. Zodat je in ieder geval de belasting kan betalen als dat nodig is. Bij het stoppen of verkopen van je bedrijf gaat de belastingdienst alsnog belastingheffen over de FOR. Deze wordt op dat moment betrokken bij je winst en daarover betaal je belasting.

Mijn klant had haar FOR nog niet apart gezet, maar was zich wel bewust van het feit dat er iets moest gebeuren. Een mogelijkheid is om van het geld een lijfrente aan te schaffen. Op dat moment neemt de FOR af en door het geld op een geblokkeerde bankrekening te zetten, bouw je in privé een lijfrente op. Je betaalt op dat moment belasting over de afname van de FOR, maar je kan het gestorte geld voor je lijfrente aftrekken van je inkomen. Hierdoor wordt het afbouwen van de FOR en het storten van het geld op een geblokkeerde rekening een fiscaal neutrale handeling.

Het aankopen van de lijfrente kan alleen als je het geld ook beschikbaar hebt. Na het storten hiervan op een geblokkeerde bankrekening kan je er ook niet meer bij. Dit is ook de bedoeling want het is voor je pensioen. Zodra de pensioengerechtigde leeftijd in aankomst is kan je voor de lijfrente een uitkering kopen en over de uitkeringen betaal je inkomstenbelasting. Het betreft een lijfrente waarover je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Er zijn drie mogelijkheden voor het aanschaffen van de lijfrente. Je kan er een lijfrenteverzekering van kopen, deze is door de woekerpolisaffaire in een slecht daglicht komen te staan. Daarnaast kan je het op een rekening zetten waarop je rente ontvangt of een rekening waarop je geld belegd wordt. De keuze hierin is persoonlijk en heeft te maken met hoeveel zekerheid je wilt hebben en hoeveel risico je met je geld wilt lopen. Belangrijk is om te gaan shoppen bij de verschillende aanbieders.

Het opbouwen van pensioen voor later is altijd goed, maar of je dit moet doen met behulp van een lijfrente is de vraag. Je kan ervoor kiezen om nu belasting te betalen en zelf te gaan sparen voor je pensioen. Hierdoor houd je keuzevrijheid wat je met je geld wilt doen en hoef je hier later ook geen inkomstenbelasting over te betalen. Realiseer je wel dat je over dit geld vermogensrendementsheffing betaalt.

De grote vraag is of het belastingtarief waarmee je nu moet afrekenen hoger of lager is dan het tarief in de toekomst en dat weet niemand. Er is in ieder geval het voordeel dat je vanaf je AOW-leeftijd geen premie meer hoeft te betalen voor de volksverzekeringen AOW en ANW. Over hoeveel voordeel we dan daadwerkelijk praten is koffiedik kijken.

Mijn klant heeft de financiële middelen en wil graag wat doen voor later. Wat is dan wijsheid? Zolang ik met mijn inkomen nog niet in de hoogste schaal zit en omdat ik ook al pensioen heb opgebouwd, kies ik ervoor om gewoon belasting te betalen. Op deze manier kan ik zelf bepalen wat ik met mijn geld wil doen. Het blijft toch gokken, ga ik later meer of minder belasting betalen. Het mooie is dat je ieder jaar hierin weer een keuzemogelijkheid hebt en dus per jaar een andere beslissing kan nemen. Maak in ieder geval bewust een keuze met de kennis die je nu hebt. Of het de juiste keus was kom je waarschijnlijk niet te weten, want wie gaat dit achteraf nog berekenen?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in je bedrijf via de FOR reserveren, voor inkomstenbelasting en geen vermogensrendementsheffing over de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *