De verkoper vermomd als financieel adviseur

financieel adviseur

Wat doet de financieel adviseur?

Mijn partner vroeg mij van de week, waarom ik mij op Facebook niet heb gekoppeld aan de categorie financieel adviseur. Ben ik een financieel adviseur, wil ik eigenlijk wel bij die groep horen? Een financieel adviseur werkt volgens mij bij een bank of een verzekeringsmaatschappij en verkoopt producten. Ik wil mensen begeleiden bij het nemen van financiële beslissingen, maar zeker geen producten verkopen. Ik denk dat iedereen tijd en energie in zijn financiën moet stoppen. Goed snappen waar je je geld aan uitgeeft en waarom je dat doet en dat vooral niet laten afhangen van een adviseur.

Sommige financiële producten zijn nodig

Ik ben geen voorstander van financiële producten, maar voor bepaalde zaken kan je er niet omheen. Bij het kopen van een huis hebben de meeste van ons toch een hypotheek nodig. En op het moment dat je een hypotheek afsluit dan is het ook wel slim om zeker het risico van overlijden af te dekken. Er zijn verzekeringen waar je niet aan ontkomt. Heb je je huis met een hypotheek gekocht, dan eist de hypotheekverstrekker een opstalzekering om de waarde van zijn onderpand veilig te stellen. En ook van de zorg-, de auto- en de WA-verzekeringen is het fijn dat ze er zijn.

Productverkoper met financiële kennis

De meeste financiële adviseurs zijn geen echte adviseurs. Als je het goed beschouwt dan zijn het eigenlijk goed opgeleide productverkopers. Een verkoper van een product heeft een heel ander belang dan een financieel adviseur. Ook al betaal je tegenwoordig apart voor het advies toch willen ze nog steeds graag jou het product verkopen. Hopelijk ook omdat je het nodig hebt. Dat het van toegevoegde waarde voor je is en niet alleen omdat ze zelf of het bedrijf waarvoor ze werken er beter van worden.

Een slechte reputatie

Bij mij zorgt de financiële adviseur nog steeds voor een bijsmaak. Ik denk direct aan iemand in een net pak, die er voor zorgt dat ik geld ga besteden aan producten die ik wel nodig heb maar waar ik de ins en outs niet helemaal van begrijp. Vragen hierover stellen durf ik een paar keer, maar daarna krijg ik toch het gevoel dat ik dom ben. Een adviseur hoort primair het belang van de klant te behartigen, maar de financiële dienstverlening heeft door het verkopen van complexe financiële producten het belang van de klant uit het oog verloren.

Money coach

Ik heb er voor gekozen om als money coach door het leven te gaan. Financieel planner zou ook mogelijk zijn, maar in mijn achterhoofd plaats ik deze ook onder de categorie financieel adviseurs en krijgen dus ook de stempel mee. Ik ben een coach die mensen helpt bij het nemen van financiële besluiten en ze helpt bij het formuleren wat ze moeten doen om bepaalde risico’s af te dichten of om dromen waar te maken. Hiervoor zijn soms ook verschillende producten mogelijk en als je weet wat je nodig hebt kan je zelf gaan shoppen voor het juiste product.

Transparantie zorgt voor duidelijkheid

De term financieel adviseur is misbruikt. Iedereen die zichzelf financieel adviseur noemt weet eigenlijk wel of hij dit echt is of niet. Word je afgerekend op de productverkoop of kan je onbelemmerd en onafhankelijk adviseren. De bankwereld is bezig om transparanter te worden. Naast het loskoppelen van het advies uit de productverkoop zou het mooi zijn als de titel financieel adviseur niet meer misbruikt wordt voor verkoper. Noem jezelf gewoon verkoper dat is lekker duidelijk en dan kan ik mij gewoon financieel adviseur voelen.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Mijn partner vroeg mij van de week, waarom ik mij op Facebook niet heb gekoppeld aan de categorie financieel adviseur. Ben ik een financieel adviseur, wil ik eigenlijk wel bij die groep horen? Een financieel adviseur werkt volgens mij bij een bank of een verzekeringsmaatschappij en verkoopt producten. Ik wil mensen begeleiden bij het nemen van financiële beslissingen, maar zeker geen producten verkopen. Ik denk dat iedereen tijd en energie in zijn financiën moet stoppen. Goed snappen waar je je geld aan uitgeeft en waarom je dat doet en dat vooral niet laten afhangen van een adviseur. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *