Financiële planning, at your service.
Financieel plan alleen voor private banking klanten
Financiële planning blijft voor veel mensen toch een product voor de happy few. Toch is dit aan het wijzigen, maar de bewustwording gaat langzaam. Voorheen had je behoorlijk vermogen nodig om in aanmerking te komen voor een financieel plan. Op basis van de hoogte van je vrij te besteden vermogen kwam je wel of niet in aanmerking voor advies. Het financieel plan werd gemaakt om door te rekenen of je vermogen voldoende kon aangroeien om je levensstijl te kunnen handhaven, nu en in de toekomst. De betaling van het advies werd meegenomen in het beheerpercentage over het belegd vermogen. Geen vermogen, dan kon je geen klant worden en dus ook geen financieel plan krijgen.
Meer transparantie in de bankwereld
Vanuit de overheid zijn er regels opgelegd voor meer transparantie in de financiële dienstverlening. Dit zorgt ervoor dat een bank voor het maken van een financieel plan apart geld moet vragen. De betaling lift niet meer mee in de verkoop van een product of het beheren van beleggingen. Het maken van een financieel plan is een dienst waar de klant apart voor betaald. Dit biedt mogelijkheden voor de onafhankelijk financieel planner, maar ook voor de klant met een inkomen maar nog niet zoveel vermogen.
Het maken van een financieel plan kost tijd
Op deze manier is financieel advies voor veel meer mensen bereikbaar, en dat is met de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het verdwijnen van de verzorgingsstaat belangrijk. Het maken van een financieel plan is door het verzamelen van benodigde data, het zorgen voor overzicht en het uitzoeken van de verschillende aangeschafte producten een tijdsintensieve klus. Hierdoor hangt er ook een prijskaartje aan. Daarbij is het echte resultaat niet direct meetbaar en wordt dat pas met de jaren steeds duidelijker. Mits de adviezen worden opgevolgd.
Iedere maand betalen voor dienstverlening
Met deze argumenten in je achterhoofd is het een logische stap om financiële planning niet als een product te benaderen, maar als een proces. In eerste instantie dient de adviseur extra tijd te investeren om alles overzichtelijk te krijgen, maar daarna wordt het bijhouden en blijven meedenken. Het betreft het opbouwen van een langdurige relatie waarbij het elkaar beter leren kennen ook niet onbelangrijk is. Net zoals we bijvoorbeeld omgaan met onze huisarts en tandarts. Ze weten wie je bent en hoe je in elkaar steekt en 1x in de zoveel tijd heb je een checkup. Maar mocht je in de tussentijd je ergens zorgen over maken dan kan je ze altijd raadplegen. De kosten hiervoor is je maandelijkse premie voor de ziektekostenverzekering.
Eigenlijk vinden we het heel gewoon
Door de financiële planning in abonnementsvorm te gieten hoef je niet in 1x een groot bedrag neer te leggen, maar kan je het opdelen in kleine bedragen. We gaan een relatie aan voor langere tijd en vanuit je inkomen kan je voor deze dienstverlening betalen. Net zoals we ook gebruik maken van de abonnementen van onze mobiele telefoon, internet, televisie, Spotify, Netflix en nog vele anderen. Het overgaan naar een andere provider is alleen wat lastiger, want deze moet jou eerst weer leren kennen. Maar door je financiële gegevens onder te brengen bij een onafhankelijk platform, is dat ook weer makkelijker.
Iedereen kan vermogen opbouwen
Financiële planning alleen voor de rijken is veranderd in een product dat iedereen apart kan kopen. En nu gaan we zelfs nog een stapje verder door financiële planning als een service aan te bieden. Hierdoor wordt het laagdrempelig, voor iedereen betaalbaar en gaat de kwaliteit van de geleverde dienstverlening omhoog. Door de langdurige relatie weten planners beter wie hun klanten zijn, wat ze bezighouden en de controle op vooruitgang zorgt voor een beter resultaat. Geen excuses meer, we gaan met z’n allen vermogen opbouwen. Het aantal miljonairs in Nederland kan makkelijk omhoog.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!