Investeringsvraag

Investeringsvraag

Een paar weken terug kreeg ik de vraag van mijn nichtje of het slim was om met de volgende investering mee te doen. Een bekende van haar was van plan om goedkoop een appartement in Rotterdam te kopen om te gaan verhuren. Het plan lag klaar alleen moest de financiering nog geregeld worden. De bekende heeft € 60.000,- nodig en de bedoeling is dat mijn nichtje voor € 10.000,- kan meedoen. Ieder jaar zou ze over haar geïnvesteerd bedrag 5% rente ontvangen en de looptijd van de lening varieerde van 4 t/m 17 jaar. Dit is afhankelijk van de andere investeerders en de door hun gekozen looptijden. Aan mij werd de vraag gesteld of dit een goede investering is, zal ik meedoen?

Een rente van 5% is best een mooi percentage zeker als je dit vergelijkt met de rente op een deposito spaarrekening. Hier kan je het namelijk het beste mee vergelijken, want ook op een deposito zet je je geld voor een aantal jaren vast en ontvang je daar rente over. Als je je geld voor 4 jaar vast zet via een deposito ontvang je daar nu ongeveer 1,8% rente over en ga je naar langer dan 10 jaar vast dan wordt de rente 2,4%. Geen percentages waar je echt blij van wordt.

Wat je wel hebt bij een bank is dat je er in ieder geval redelijk zeker van  bent dat je rente betaald wordt en dat je aan het eind van de looptijd je geld weer vrij beschikbaar komt. Mocht er onverwachts iets gebeuren dan is er altijd nog een mogelijkheid om je geld eerder vrij te krijgen, hiervoor betaal je dan wel een boete rente. Zolang er geen crisissen in de wereld uitbreken staat je geld redelijk zeker bij een bank die valt onder het depositogarantiestelsel. Mochten er problemen met de betreffende bank zijn dan wordt er door de overheid spaargeld tot een bedrag van € 100.000,- vergoed.

Je geld aan iemand uitlenen die er een appartement van gaat kopen en waar je afhankelijk bent van de terugbetaling of het appartement wel verhuurd wordt is een ander verhaal. Dit is dan ook de reden dat je 5% rente ontvangt. Rente en risico gaan hand in hand. Meer rente, meer risico. De vraag is eigenlijk heel simpel: wil je voor € 300,- op jaarbasis risico lopen dat je € 10.000,- kwijtraakt?

Hoe goed ken je de persoon aan wie je je geld uitleent? Wordt er daadwerkelijk wel een appartement van gekocht of word je gewoon in de maling genomen? Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. En als er daadwerkelijk een woning van gekocht wordt moet deze misschien nog wel verbouwd worden. Wat als de verbouwing uit de hand loopt en ze meer geld nodig hebben? Indien je daar niet aan mee doet loop je het risico dat je al geld kwijtraakt, omdat het huis niet af komt. Wat als er pas later dan gepland of helemaal geen huurders voor het appartement komen?

Je merkt het al, een goede vraag voor mij om te beantwoorden. Ik ben goed in het zoeken van beren op de weg. Ik denk dat dat voor een investeerder een goede eigenschap is. Je kan beter maar goed nadenken over wat er allemaal fout kan gaan, dan er te makkelijk over denken. Het gaat toch om geld waarvoor je hard gewerkt hebt en waar je zelf ook hele leuke dingen mee kan doen. Ik heb het advies aan mijn nichtje gegeven dat ze het niet moet doen. Ze kent de bekende niet goed en daarbij zijn er ook weinig juridische documenten waarop teruggevallen kan worden.

De vraag die ik daar zelf nog eens bij stelde is of ze überhaupt wel zoveel geld nu moet investeren voor iets wat meerdere jaren vaststaat. Eén dezer dagen wil ze zelf een huis kopen en dan heeft ze het geld misschien hard nodig. Om financieel vrij te worden is het kopen van een huis geen goede stap en zou ze eigenlijk zelf een appartement voor de verhuur moeten kopen maar dat heb ik haar vorig jaar al geadviseerd (zie blog huis kopen).

Als de ware voor haar nog een tijdje op zich laat wachten zie ik het er nog van komen dat ze een investering gaat doen. Misschien toch zelf een leuk appartementje kopen voor de verhuur. Vorig jaar was dit nog geen optie, maar gezien haar vraag nu denkt ze wel na over investeren in vastgoed. Het zou dan leuk zijn, als ze zelf niet voldoende middelen heeft voor de investering, ze aan mij vraagt of ik mee wil doen. We kennen elkaar goed en dan gaan we samen in zaken. Dat zou nog eens een leuke investeringsvraag zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *