Huis kopen?

Huis kopen

Ik zat pas geleden op een verjaardag met mijn nichtje te praten. Zij werkt al een aantal jaren en woont sinds 1,5 jaar op zichzelf. Op dit moment huurt zij een woning in Rotterdam maar zij vraagt zich af of ze geen huis moet kopen. In Rotterdam zijn er een aantal leuke appartementencomplexen waar ze zichzelf wel ziet wonen. Maar ja, is kopen in haar situatie wel slim. Haar toekomstige man is ze nog niet tegen het lijf gelopen, wat gaan de huizenprijzen de komende tijd doen en kan ze het wel betalen?

Mijn situatie toendertijd was anders. Ik had mijn toekomstige man al gevonden en de huizenprijzen stegen jaarlijks. Ieder jaar dat je wachtte met het kopen van een huis was niet slim en dat was duidelijk. Het enige probleem toen was dat je wel de mogelijkheid moest krijgen om te kopen. Nieuwbouwprojecten werden verkocht via loting. Wij “mochten” een huis kopen in Bergschenhoek en deden dat nog in guldens. We hebben dit huis voor hetzelfde bedrag in euro’s kunnen verkopen. Het geld dat we hiermee in korte tijd verdiend hebben was door werken en sparen niet gelukt maar de huizenmarkt nu is wel anders.

Het kopen van een huis hebben wij altijd als een goede investering beschouwd maar door de inzichten die ik heb gekregen vanuit Robert Kiyosaki ben ik er anders tegenaan gaan kijken. Een eigen huis kopen kost geld en het zorgt ervoor dat je uitgaven omhoog gaan en bij het opbouwen van vermogen moeten we dat juist zien te vermijden. Daarnaast zorgt het voor een jarenlange verplichting die het minder makkelijk maakt om uit de ratrace te ontsnappen. Door het instorten van de huizenmarkt vanwege de economische crisis is het ook geen zekerheid meer dat het een investering is die gaat renderen.

M’n vader heeft ook de nodige huizen gekocht en investeringen gedaan in zijn leven en deze hebben niet verkeerd uitgepakt. Het feit dat m’n nichtje een huis wil kopen wordt dan ook hard aangemoedigd. Je moet je nek durven uitsteken want anders gebeurt er niets en dat is natuurlijk waar. Ook huur betalen wordt gezien als weggegooid geld maar zolang je nog niet je huis contant kan kopen is het betalen van hypotheekrente ook weggegooid geld.

Het Zeeuwse bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en ook mijn nichtje leeft zuinig en heeft hierdoor al aardig vermogen opgebouwd. Is het nu slim om dit vermogen te investeren in een huis? Volgens Robert Kiyosaki moet ze haar geld eerst ergens anders in investeren dan in een huis waarin ze zelf gaat wonen. Zodra de cashflow (inkomsten – uitgaven) van de investering voldoende is om de hypotheek te betalen pas dan kan ze haar eigen woonhuis kopen. Je hebt bezittingen nodig die zorgen voor inkomsten die voldoende zijn om je lasten (hypotheek, lening) te betalen.

Als je alles eens op een rijtje gaat zetten dan kom je er achter dat het verhuizen best een dure grap is waarvan je nog maar moet afwachten of je de investering er uit gaat halen. De vaste lasten gaan bij een koophuis omhoog. Het onderhoud van de woning moet zelf betaald worden terwijl dat nu in de huurprijs is inbegrepen. Vaak heb je bij een appartement nog te maken met een vereniging van eigenaren (VVE), waarvoor ook een bepaald bedrag betaald moet worden. Het huis moet ingericht en aangekleed worden.

Allemaal kosten die betaald moeten worden van haar salaris en waar ze waarschijnlijk wel meer woonplezier aan beleeft maar dat wel meer kost. Hierdoor kan ze minder geld sparen. Ook zal het appartement wat ze met haar salaris nu kan kopen niet levensloop bestendig zijn. Mocht ze een relatie krijgen en kinderen willen dan zal ze moeten verhuizen. Maar als de huizenmarkt net als in onze tijd meewerkt dan zou ze er wel eens een behoorlijke zak geld aan over kunnen houden. Maar ja, het kan ook zijn dat je het aan de straatstenen niet kwijtraakt.

Mocht ze daadwerkelijk geloven dat de huizenmarkt aantrekt en ze denkt dat de appartementen waar haar oog op was gevallen in waarde zullen gaan stijgen, dan zou het slim zijn om zo’n appartement te kopen. Ze moet er alleen dan niet zelf in gaan wonen maar verhuren. Zowel haar inkomen als haar uitgaven zullen hierdoor stijgen maar als ze het goed doet zal ze per saldo hier meer inkomen aan overhouden. Ze doet mee met eventuele stijgingen van de woningmarkt en als die leuke vent langskomt dan kan ze zo bij hem intrekken. Wel zuur dat er iemand anders gaat wonen in het huis wat jij hebt uitgezocht en aangekocht.

5 antwoorden
 1. Isabel
  Isabel zegt:

  Het kopen van vastgoed is inderdaad een goede investering. Vergeet echter niet dat het kopen van een huis om te verhuren ook een huisbaas van je maakt. Dat brengt verplichtingen met zich mee.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ja, inderdaad. Bij de verhuur van de recreatiewoning is alles uitbesteed. Het appartement gaan we aan onze zoon verhuren. We worden dan wel huisbaas, maar nog wel in de vertrouwde omgeving. Stap je voor stapje groeien we door en ontwikkelen we ons verder. Als huisbaas zijn slecht bevalt, kunnen we het altijd weer verkopen. :-)

   Beantwoorden
 2. Maria ten Hoeve
  Maria ten Hoeve zegt:

  Interessant om je verhaal te lezen en inderdaad, de tijden zijn wel veranderd. Ik woon nu in een huurhuis, maar we zijn ook aan het kijken naar een koopwoning. De huizenmarkt is wel lastig momenteel en ik hoop dat we de financiering rond krijgen, het zou een mooie volgende stap zijn!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] De vraag die ik daar zelf nog eens bij stelde is of ze überhaupt wel zoveel geld nu moet investeren voor iets wat meerdere jaren vaststaat. Eén dezer dagen wil ze zelf een huis kopen en dan heeft ze het geld misschien hard nodig. Om financieel vrij te worden is het kopen van een huis geen goede stap en zou ze eigenlijk zelf een appartement voor de verhuur moeten kopen maar dat heb ik haar vorig jaar al geadviseerd (zie blog huis kopen). […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *