Bijbaantje

Bijbaantje

Afgelopen week hebben we twee pubers aan boord gehad, een vriendje van mijn zoon heeft een weekje met ons meegevaren. Het was erg gezellig en we hebben ook de nodige gesprekken over geld gehad. Het idee dat geld gewoon uit de muur komt zonder dat je er wat voor hoeft te doen hebben ze wel achter zich gelaten. De koppeling hoeveel je nu precies moet werken om een Ben & Jerry’s Cookie Dough ijsje te kunnen kopen daar denken ze nog niet over na. De ijsjes krijgen ze gewoon van ons en dat vinden ze niet meer dan normaal.

Het vriendje van mijn zoon is pas begonnen met een bijbaantje en zijn uurtarief is €3,28. Het is leuk om zijn werkervaringen te horen. Los van het feit dat hij vindt dat hij niet veel per uur verdient, duren de uren ook nog eens extra lang. In de ruimte waar hij aan het werk is hangt een klok en hij ziet iedere minuut verspringen. Het werk is geestdodend en je moet ook nog doorwerken. Lummelen is er niet bij, want het is goed te controleren hoeveel werk er verzet is. Al met al niet echt uitdagend.

Los van wat hij verdient is de ervaring natuurlijk onbetaalbaar. School is niet leuk, maar als dat ervoor kan zorgen dat je een leukere en beter betalende baan kan vinden dan is het misschien toch wel slim om even het papiertje te halen. Laten we maar zeggen er vallen wat kwartjes en niets werkt zo goed als zelf ondervinden. Hij weet nog niet wat hij later wil gaan doen, maar dit in ieder geval niet. Dus toch maar even leren.

Het zou voor mijn zoon daarom ook geen kwaad kunnen om wat te gaan werken. Hij is over naar de volgende klas en ik hoopte dat hij wat geleerd zou hebben van de spannende laatste schoolweken. Gezien zijn uitspraak daarover ben ik bang van niet: “ Ik hoef heel het jaar niets te doen, alleen de laatste maand is het even bikkelen”. School en leren is niet leuk en dus probeert hij met minimale inzet het toch te redden. Het risico dat hij neemt om net wel of net niet over te gaan dringt niet tot hem door en is allesbehalve belangrijk.

Bewustwording creëren door ook te gaan werken zou goed voor hem zijn, maar we hebben een andere probleem gecreëerd. Hij heeft voldoende geld om te besteden, want hij ontvangt kleedgeld maar heeft nagenoeg niets nodig. Waarom zou hij dus gaan werken, voor nog meer geld op zijn bankrekening? Nergens voor nodig en werken kost veel te veel vrije tijd dus dat is zonde. Twee jaar geleden zijn wij met kleedgeld begonnen en ik dacht dat we veel discussie zouden krijgen over de hoogte van het bedrag. Mijn inschatting was dat het te weinig zou zijn maar niets is minder waar. Eigenlijk is het te hoog.

Echte wensen heeft hij wel, maar daarbij is het voor hem niet meer dan logisch dat deze wel gefinancierd worden door zijn ouders. Een scooter, zijn rijbewijs, een auto en heel graag een Williams, waar heb je anders je ouders voor? Als hij voor zijn achttiende niet rookt en drinkt dan betalen we zijn rijbewijs. En als hij aardig is dan mag hij misschien mijn auto wel eens lenen, maar voor de rest moet hij voor zichzelf gaan zorgen.

Zijn vriendje deed in de vakantie op basis van onze gesprekken een voor mij wel schokkende uitspraak, mijn zoon is lui en verwend en hij vergeleek hem met iemand waar ik niet echt blij van werd. Ik hoop dat het de puberteit is en dat het over gaat, want anders krijgt hij het nog erg moeilijk in zijn leven. Gedurende de vakantie hebben we veel wensen teruggerekend naar het aantal uren dat ervoor gewerkt moet worden met een uurloon van € 5,00. Dit rekende makkelijker en voor een scooter van € 1500,- moet je dan toch ook nog 300 uur werken.

Wil je dus volgend jaar niet meer fietsend naar school, dan wordt het nu hoog tijd om te gaan werken. De mogelijkheid voor een baantje met een beter uurtarief werd hem afgelopen weekend in zijn schoot geworpen, maar daar ging hij niet op in. De scooter is dus toch niet zo’n hele grote wens of hij denkt dat hij ons nog wel kan overhalen. Onze poot stijf houden is het mooiste cadeau dat we hem kunnen geven, helaas realiseert hij zich dat in ieder geval nu nog niet. Eigenlijk zijn we de fase dat geld gewoon uit de muur komt nog niet gepasseerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *