Heb jij al een financieel planner?

Financieel planner

Een financieel planner is geen beroep zoals bakker of kapper. Bij deze ambachten weet iedereen gelijk wat je doet en wanneer je het nodig hebt. Financieel planners hebben nog steeds veel uit te leggen. We hebben wel gehoord van de financiële planners van private banking afdelingen, maar deze zijn voor de rijken onder ons. Om van hun diensten gebruik te kunnen maken heb je veel vermogen nodig. In hun aanpak wordt een gelddoelstelling vastgelegd en hiervoor wordt een plan gemaakt. Als blijkt dat dit binnen de gestelde grenzen qua risico’s haalbaar is, wordt het plan door een vermogensbeheerder uitgevoerd. Regelmatig wordt er gecontroleerd of de groei van het vermogen nog verloopt volgens planning en anders wordt het plan bijgesteld.

Het vak financieel planner heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. De doelstelling is niet meer gebaseerd op, binnen de gestelde risicogrenzen, zoveel mogelijk geld zien te creëren. Er wordt nu steeds meer gekeken naar wat de klant belangrijk vind. Een sabbatical, minder werken, genoeg geld voor een studie voor de kinderen. De financieel planner helpt steeds vaker met het boven water halen wat voor de klant belangrijk is. Er is al een aparte groep planners die zich onderscheiden door niet alleen op de financiën te richten, de ‘financial life planners. Een life planner helpt je met het realiseren van een goede balans tussen je geld en kwaliteit van leven.

Maak je gebruik van een financieel planner van een bank of een hypotheekadviseur dan moet je je realiseren dat zij een extra belang hebben bij het advies. Zij willen graag ook dat hun producten gekocht worden. Wil jij echt een onafhankelijk advies dan zijn er onafhankelijke financiële planners die zich verenigd hebben, de vereniging onafhankelijke financiële planners. Zoals ze op hun site aangeven verkopen ze alleen hun kennis en ervaring en geen producten. Afhankelijk van de complexiteit van het vraagstuk wordt er een prijs afgesproken.

De manier van betalen voor de dienstverlening heeft veel invloed op het vak van de financiële planner. Voorheen werd het plan betaald op basis van een percentage van het belegd vermogen. Ook ontving de planner geld vanuit de provisie bij het verkopen van producten, zoals verzekeringen, lijfrentes en hypotheken. Tegenwoordig mag dit niet meer en moet de betaling transparant zijn, een positief gevolg van de bankencrisis. Duidelijk moet zijn wat de klant betaalt voor het advies.

Deze ontwikkelingen in het vakgebied zorgen ervoor dat financiële planning al veel toegankelijker is geworden. Daarnaast is het hebben van vermogen geen vereiste meer en door de transparantie weet je wat je koopt en is er concurrentie mogelijk. Het probleem op dit moment is dat nog veel mensen zich niet realiseren dat, ook al ben je niet vermogend, een financieel planner van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Het plannen van je financiële toekomst geeft rust. Financiën ervaren de meeste mensen als lastig en vervelend. Hulp hierbij is fijn en de verbeteringen in de financiële huishouding zijn niet eenmalig, maar blijven in lengte van jaren doorlopen en leveren hierdoor ongekende resultaten op.

De financieel planner is niet meer de calculerende productverkoper van jaren geleden. Hij denkt met je mee over je leven, hij adviseert en help je met het nemen van lastige beslissingen door de consequenties duidelijk en inzichtelijk te maken. Veel planners richten zich nog met dure plannen op de vermogende klant. Maar bij minder vermogende klanten zijn de vraagstukken vaak minder complex en kan de prijs dus aangepast worden. De automatisering neemt werk uit handen van de planner en maakt tegen lagere kosten meer mogelijk.

Door de ontwikkelingen in het vakgebied is er voor iedereen een passende planner. Als je haar voor je ogen hangt dan ga je naar de kapper. Heb je vraagstukken met betrekking tot je geld, in wat voor vorm dan ook, dan ga je naar je financieel planner. Zo eenvoudig is het.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *