Box 3 pensioen opbouwen is super simpel

Box 3 pensioen

Pensioen is vervelend

Wanneer het over pensioen gaat dan schieten we direct in de stress. Lastige regelgeving vanuit de overheid en moeilijk te begrijpen producten, maar daarbij snappen we wel dat pensioen belangrijk is. Werkgeverspensioen, dekkingsgraden, pensioenfondsen, lijfrentes, veel papier, woekerpolissen, UPO’s wat dat ook mag wezen en noem maar op. Het nodigt in ieder geval niet uit om ons er in te verdiepen. Maar je kan ook op een andere manier naar je pensioen kijken. Het is gewoon een geldpotje waar we nu geld in stoppen, zodat we er hopelijk later meer en ook voldoende uit kunnen halen. Niets meer en niets minder.

Opbouw in box 1

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen aan pensioenopbouw doet. Dit zorgt er dan ook voor dat ze het aantrekkelijk proberen te maken. Je kan in box 1 vermogen opbouwen waarover je nu nog geen belasting betaal, maar pas later als het geld uitgekeerd wordt. Als het goed is betaal je dan minder belasting, omdat je over je inkomen geen AOW-premie meer hoeft af te dragen. Zowel voordeel nu als ook later.

Belastingvoordeel

Door deze oplossing mist de overheid dus belastinginkomsten. Om ervoor te zorgen dat het niet de spuigaten uitloopt en het voor de overheid wel betaalbaar blijft, zijn er allemaal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Je mag niet onbeperkt belastingvrij pensioen opbouwen en je moet het wel daadwerkelijk voor je pensioen gebruiken. Dus niet in 1x volledig uitkeren, maar de hoogte van de uitkering is gemaximaliseerd. Deze wordt bepaald doordat de uitkering een minimale duur heeft.

Je eigen geldpotje

Een manier om geen last te hebben van deze regelgeving is door gewoon zelf een geldpotje op te bouwen in box 3. Je bent hierdoor niet afhankelijk van pensioenfondsen en de bijbehorende dekkingsgraden en/of verschillende soorten lijfrente producten. Je kan makkelijk zien hoeveel geld je reeds opgebouwd hebt en ook hoeveel belasting je hierover moet betalen. Geen moeilijke overzichten en documenten om te lezen. Maar het mooiste voordeel is toch wel dat je zelf kan bepalen hoeveel, wanneer en waaraan je je geld uitgeeft.

Opbouw in box 3

Bij het opbouwen van je eigen geldpotje heb je geen belastingvoordeel zoals in box 1, maar ga je zelfs vermogensrendementsheffing betalen. Dat is de prijs die je betaalt voor flexibiliteit en transparantie. Het mislopen van het belastingvoordeel is natuurlijk jammer. De vraag is wel hoeveel geld je kwijtraakt bij de verschillende maatschappijen aan administratie- en beheerkosten. Dat deze organisaties niet gratis werken lijkt mij duidelijk. Helaas is dat nog niet zo transparant.

Grootste nadeel

Het opbouwen van pensioen in box 1 kennen we wel. De meeste mensen, zeker die in loondienst zijn, doen dat allemaal ook. Maar pensioen opbouwen door zelf geld weg te zetten voor later is nog geen gemeengoed. Zelf pensioen opbouwen in box 3 is iets waar ik heel bewust mee bezig ben en dat zouden er meer moeten doen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de overheid en pensioenmaatschappijen. Als je op deze manier pensioen opbouwt dan is, naast het investeren van het geld, de grootste uitdaging om van je pensioenpot af te blijven. Want het grootste voordeel is tevens ook het grootste nadeel, je kan altijd zelf aan je potje komen.

5 antwoorden
  1. Maaike van Kempen
    Maaike van Kempen zegt:

    Jaaa, zo doe ik het ook. Dankzij jouw tip natuurlijk. Ik spaar op een spaarrekening die alleen voor pensioen is bedoeld. Elke maand stort ik er iets op. Ik heb daarvoor n reminder in mn agenda gezet. De ene keer ‘maar’ 100€, de andere x veel meer. Ondertussen ben ik n jaar verder en geeft t potje me een heel veilig gevoel.
    Super om t zo in eigen hand te houden.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wanneer het over pensioen gaat dan schieten we direct in de stress. Lastige regelgeving vanuit de overheid en moeilijk te begrijpen producten, maar daarbij snappen we wel dat pensioen belangrijk is. Werkgeverspensioen, dekkingsgraden, pensioenfondsen, lijfrentes, veel papier, woekerpolissen, UPO’s wat dat ook mag wezen en noem maar op. Het nodigt in ieder geval niet uit om ons er in te verdiepen. Maar je kan ook op een andere manier naar je pensioen kijken. Het is gewoon een geldpotje waar we nu geld in stoppen, zodat we er hopelijk later meer en ook voldoende uit kunnen halen. Niets meer en niets minder. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *