Niets is te weinig

pensioen

Net gestart als ondernemer

Afgelopen week heb ik een jonge onderneemster gesproken. Niet alleen jong in de zin van ondernemen, maar ze is ook nog jong in leeftijd. Ze is samen met een compagnon een bedrijf gestart en de eerste opdrachten aan het uitvoeren. Ze keren zichzelf nog geen vast salaris uit, maar kijken wat er iedere maand mogelijk is. Op dit moment zet ze nog geen geld apart voor haar pensioen, maar het heeft wel haar aandacht. Ze heeft alleen geen idee hoeveel geld ze hiervoor moet gaan reserveren. Ze is benieuwd naar mijn mening.

Gewoon klein beginnen

Een goede vraag die, gezien haar leeftijd en situatie, naar mijn idee niet heel relevant is. Ik stel meestal voor om te gaan sparen, het maakt niet uit hoeveel. Gewoon beginnen en vandaar uit het spaarbedrag laten groeien. En zodra het bedrijf beter gaat lopen en er meer inkomsten zijn, kan je jezelf ook meer salaris uitkeren. Van dit extra salaris ga je ook de helft sparen. Op deze manier groeit je geld voor later mee met het salaris wat je verdient. Redelijk pragmatisch dus, gewoon starten door te kijken wat mogelijk is. Het beginnen is meestal al lastig genoeg.

Pensioen in loondienst

Door de meeste werkgevers wordt er voor mensen in loondienst een percentage van het loon ingehouden voor het opbouwen van pensioen. Ook de werkgever draagt hier een gedeelte aan bij. Over de opbouw betaal je geen belasting, het wordt dus ingehouden van je bruto salaris. Dit betekent wel dat er later over de pensioenuitkering nog inkomstenbelasting geheven wordt. Aangezien je dan de AOW-leeftijd hebt bereikt, hoef je geen AOW-premie meer te betalen en word de uitkering dus minder belast. Ook hoef je over het pensioenpotje geen vermogensrendementsheffing te betalen. Zo helpt de belastingdienst een beetje mee.

Bijdrage aan pensioen

Als ik erover nadenk, heb ik eigenlijk geen idee van hoeveel geld ik tijdens mijn loondienst per maand kwijt was aan mijn pensioen. Ook weet ik niet hoeveel mijn werkgever hier aan heeft bijgedragen. Kijkend op mijn oude loonstroken was mijn bijdrage nog geen 10% van mijn netto loon. Ik heb 25 jaar pensioen opgebouwd in verschillende potjes. Als ik nu naar mijnpensioenoverzicht.nl kijk, dan zie ik wel dat het honger lijden wordt als ik het daar van moet hebben.

Leeftijd is wel belangrijk

Ben je al ouder en hoger op de carrièreladder, dan is je beginbedrag belangrijker. Er is minder tijd beschikbaar voor pensioenopbouw en het effect van salarisverhogingen neemt af. Als je jong bent en nog niet veel verdient, maakt het niet uit met hoeveel je begint. Als je maar begint en daarna heel consequent de helft van je salarisverhoging extra gaat sparen. Dit zorgt ervoor dat het percentage van je inkomen dat je spaart met sprongen omhoog gaat.

Beneden je stand leven

Maar de mooiste bijwerking hiervan is dat je uitgaven minder hard groeien. Door maar een gedeelte van je salarisverhoging te gebruiken voor een beter en leuker leven, heb je in het dagelijks leven wel gelijk profijt van je salarisverhoging. Door niet alles te gaan consumeren en dus een beetje onder je stand te blijven leven schept mogelijkheden voor later. Je kon al leven van je salaris, want dat deed je al die tijd daarvoor ook al. De salarisverhoging zorgt dan toch voor extra geld om uit te geven en je levensstandaard wat te verhogen. Maar het extra sparen doet op deze manier geen pijn.

Niets doen is geen optie

Je uitgaven zijn een belangrijke graadmeter om te bepalen hoeveel pensioen we later nodig hebben. We hebben in ieder geval voldoende inkomen nodig om deze te blijven betalen. Als je in staat bent om je uitgaven goed onder controle te houden dan komt later ook steeds dichterbij. Of je nu ondernemer bent of in loondienst, zelf sparen voor later geeft mogelijkheden om je leeftijd waarop je kan stoppen of minder kan gaan werken zelf te bepalen. Geen regels vanuit de overheid, maar wel jammer dat je over de opbouw vermogensrendementsheffing moet betalen. Daar tegenover staat dan wel dat het opnemen van het geld vrij van inkomstenbelasting is. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Eén ding is zeker: Niets is te weinig!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *