Iedere herfst zorgen voor de winter van je leven

Per maand sparen

Voor mijn zoon heb ik pensioenopbouw bij Brand New Day geregeld. Iedere maand spaart hij een bedrag voor zijn pensioen. Dit is beleggen met geld waar je nog geen belasting over hoeft te betalen. Een storting voor het eind van het jaar wordt gecorrigeerd in je aangifte van volgend jaar. Vanwege het belastingvoordeel is er vanuit de overheid een maximum aan gebonden. Dit maximum wordt bepaald door je jaarruimte. Deze jaarruimte is door de Wet toekomst pensioenen hoger geworden. Pas als je met pensioen gaat, ga je over dit geld belasting betalen. Dit is waarschijnlijk minder belasting dan dat je nu moet betalen. Tegelijk heb je ook meer geld beschikbaar om te beleggen en tijdens de opbouw is dit geld niet belast. Dit zijn belangrijke voordelen, maar het grootste voordeel is dat je daadwerkelijk geld spaart voor je pensioen waar je niet meer straffeloos aan kunt zitten.

Pensioenbeleggen

In mijn blog de schop onder je kont om te starten met pensioenbeleggen heb ik uitgelegd wat wij voor ons zelf deden. De afgelopen jaren hebben we dit niet verder opgebouwd. Het gaat met ons geringe werkinkomen nog maar om een kleine investering. Daarbij willen wij ons geld gebruiken om te kunnen investeren in vastgoed als dit op ons pad komt. We kiezen ervoor om investeringen te doen waar ik nu inkomen van krijg en niet pas als we ons pensioeninkomen gaan ontvangen. Wij hebben al voldoende pensioenpotjes opgebouwd. Daarbij komt onze pensioenuitkering bovenop het inkomen dat we nu al hebben. Het is voor ons meer waard om ons inkomen nu te verhogen.

Voor het eind van het jaar

Het is nu een goed moment om te kijken wat voor mogelijkheden je nog hebt voor sparen en beleggen. Om volgend jaar belastingprofijt te hebben van pensioenbeleggen dan moet dit voor het eind van het jaar geregeld zijn. Zo meteen komt de vergelijking van de ziektekostenverzekeringen eraan, dan is het fijn als dit alvast geregeld is.

Starten met beleggen bij BND in box 3

Op het moment dat je geen jaarruimte beschikbaar heb kan je toch beleggen bij BND. Je kan het direct op hun site in gang zetten. Net als bij pensioenbeleggen kan je kiezen uit hun fondsen die gebaseerd zijn op ETF’s. Je hoeft dan niet zelf uit te zoeken waarin je wilt beleggen, maar kies je op basis van een risicoprofiel voor een bepaald fonds. De beheerkosten zijn aanmerkelijk lager dan bij een bank, maar hoger dan als je het zelf doet. Realiseer je wel dat je over deze beleggingen wel vermogensrendementsheffing betaal.

Dividendbeleggen in box 1

Je kan tegenwoordig zelf gaan beleggen op een geblokkeerde pensioenrekening bij DEGIRO. Het principe van dividendbeleggen werkt alleen niet. Wij beleggen voor het dividend om daarvan te leven, maar in box 1 staat het geld vast. Je kan het ontvangen dividend wel herbeleggen, maar je kan het niet uitgeven. Ook niet als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dan zal je van het opgebouwde vermogen een lijfrente moeten kopen, die voor een maandelijkse uitkering gaat zorgen. Het principe kopen om niet meer te verkopen gaat hierbij niet op. Je kan dus wel zelf beleggen en pensioen opbouwen in box 1, maar het is dan slimmer om je te richten op groeiaandelen voor vermogen in plaats van op dividendaandelen voor inkomen.

Zorg voor spreiding

Het nadeel van het pensioenbeleggen op een geblokkeerde rekening in box 1 blijft het feit dat je op een bepaald moment een uitkering ervan moet kopen en je dan afhankelijk bent van de stand van de aandelenmarkt op dat moment. Deze bepaalt de hoogte van je vermogen voor de uitkering. Daarbij ben je ook nog afhankelijk van de rente voor het bepalen van hoe hoog de uitkering per maand zal zijn. Belangrijk is dus om aan spreiding te doen. Spaar of beleg in box 1, doe eventueel mee met pensioen van je werkgever en ga daarbij ook dividendbeleggen in privé (box 3). Zorg nu voor een goede oude dag later.

*Op deze pagina staan een aantal affiliate links. Dit zorgt ervoor dat ik een vergoeding krijg voor het aanbrengen van een klant. Hier zijn voor jullie geen extra kosten aan verbonden.

**Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

4 antwoorden
  1. Marie-Loes
    Marie-Loes zegt:

    Het overstappen naar een andere bank is niet bepaald uitnodigend. Na de klantlogin kun je veel eigen data beheren, behalve meestal (het wijzigen van) je tegenrekening. Voor instellingen is het heel vanzelfsprekend dat klanten hen hiervoor privacygevoelige data per mail versturen met bankgegevens of ID kopieën t.g.v. (thuiswerkende) medewerkers of doorgestuurd per afdeling. Alsof hun veiligheid wordt geborgd ten koste van hun klanten? Via de kopie ID app zou je codes kunnen wegstrepen, maar instellingen informeren niet welke codes etc. wel/niet relevant zijn. Niemand lijkt zich bezig te houden met preventie aan de voorkant in tijden van internetoplichting en banken geven er i.h.a. de voorkeur aan om de verantwoording bij hun klanten te leggen. Niet opsturen is niet wijzigen en verder geen gehoor of boodschap aan de feedback. Via de AMP groep word je thuis geïdentificeerd, maar wie controleert wie? In afwachting van mijn bankgegevens per post, ontving ik een valse e-mail ‘van mijn nieuwe bank’ met een button voor ‘digitale ondertekening’. Er is dus een lek. Hoe minder bestanden en tussenpersonen, hoe beter. De overmacht van grote bedrijven is niet ok. Hoe gaan anderen hiermee om?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *