Geld, lekker belangrijk

geld

Geld blijft een heikel onderwerp. Er vooruit durven komen dat je veel geld wilt verdienen, maakt je een patser. Vaak met je uitgaven bezig zijn om te zorgen dat je het bewust uitgeeft, maakt dat je gezien wordt als een gierigaard. Wat je ook doet met je geld, zowel in de inkomsten als in de uitgavensfeer, het draagt niet bij aan een beter imago. En dat is jammer, want zoals een klant pasgeleden tegen mij zei: ‘Geld is zo onbelangrijk dat je het goed moet regelen’.

De financiën in het dagelijkse leven zijn meestal niet zo’n probleem. De korte termijn hebben we meestal wel op orde. De situatie voor later vergt meer aandacht. Wat als je nu meer verdient dan €100.000 dan ben je op dit moment een gat aan het creëren in je pensioenopbouw. Ben je een starter op de arbeidsmarkt dan kan het zomaar zo zijn dat er dadelijk onvoldoende pensioen voor je over is. Heb je een aantal jaren in het buitenland gewoond, dan is er dadelijk minder AOW voor je beschikbaar, als het überhaupt nog bestaat.

Als zzp’er bouw je niet alleen geen pensioen op, maar ook ben je niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En mocht het eigen bedrijf mislukken, dan heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering. Misschien heb je wel een aflossingsvrije hypotheek zonder dat daar een gedegen plan onder ligt om af te lossen. De studie van je kinderen die komt steeds dichterbij. En wil je dat je nabestaanden goed verzorgd achterblijven, dan moet je daar nu zaken voor regelen. Gewoon gaan samenwonen zonder samenlevingscontract kan bij uit elkaar gaan of overlijden vervelende financiële consequenties hebben.

De bouwvakker waarvan verwacht wordt dat hij tot zijn 68e jaar blijft werken. Ben je herintreder dan is er een periode geweest van geen pensioenopbouw en dit kan zorgen voor te weinig pensioeninkomen. Ben je gescheiden dan kan het zomaar zijn dat je de helft van je reeds opgebouwde pensioen moet delen met je ex-partner. De kans is aanwezig dat dit dan niet meer voldoende voor jezelf is. Er zijn zoveel mogelijkheden die er in de toekomst voor kunnen zorgen dat geld heel belangrijk gaat worden.

Het mooie is dat je door er juist nu aandacht aan te besteden, het heel makkelijk is om de problemen die eventueel op lange termijn kunnen ontstaan tegen te gaan. Het is ook niet zo dat het allemaal heel veel tijd kost. De beste oplossingen zitten vaak in de eenvoud en in het aanleren van een gewoonte. Eenmaal over nagedacht en geregeld dan hoef je er voorlopig niet naar om te kijken. Ieder jaar even controleren of alles nog volgens plan verloopt en of er nog wijzigingen zijn die aandacht nodig hebben. Lekker simpel, niet veel werk en daar houden we van.

Jammer dat er toch veel mensen zijn die geld onbelangrijk vinden en er daarom geen of te weinig aandacht aan besteden. Het moment komt vanzelf dat er geen keuze meer is. En wat is er nu vervelender, met geld bezig zijn omdat het kan of gedwongen worden omdat het niet anders kan? Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat geldproblemen van invloed zijn op je IQ! Logisch nadenken wordt lastiger als er druk op komt te staan. Hierdoor worden de problemen vaak nog groter dan dat ze al waren. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Regelmatig een beetje aandacht voorkomt verrassingen in de toekomst. Goed overzicht, voldoende inkomen, niet alles uitgeven, wat resteert wegzetten voor later en eens in de zoveel tijd een apk. Allemaal zaken die je nu moet regelen, zodat geld lekker onbelangrijk kan blijven. Het is net als met zuurstof, je merkt pas echt het belang als er te weinig is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *