Financieel motje

trouwen

Voldoende kennis voor budgetcoach

Om mijn werkzaamheden als budgetcoach uit te kunnen voeren is de kennis, die ik opgedaan heb tijdens verschillende HEAO-opleidingen, voldoende. Daarnaast had ik vanuit mijn vorige baan de verantwoordelijkheid over het budget van mijn afdeling  en ook houd ik al heel lang voor ons gezin de administratie bij. Voldoende bagage dus om andere mensen te begeleiden met hun budget. Daarnaast beschik ik over een dosis gezond verstand en ben ik mondig genoeg om de telefoon te pakken om te vragen hoe iets in elkaar steekt en om uit te vinden hoe bepaalde problemen opgelost kunnen worden.

Belastingwetgeving is lastig

Belastingtechnisch liep ik wel tegen lastige vraagstukken aan. Hoe reken je nu precies het inkomen van een ZZP’er uit? Zij hebben geen loonstrookje waar je het netto salaris zo van over kan nemen. Een inschatting maken van wat ze denken te kunnen factureren lukt meestal wel, maar aangeven hoeveel ze daarvan overhouden, nadat ze met de belastingdienst hebben afgerekend, is meestal een brug te ver. Dat moet je toch wel weten als je een budget moet maken en afspraken wilt maken met schuldeisers over betalingsregelingen.

Hoe ga je met je geld om

Ook onze financiële situatie is er door de jaren heen niet eenvoudiger op geworden. Ik ben zelf ZZP’er geworden en bouw dus niet automatische pensioen meer op. Mijn partner heeft de afgelopen jaren verschillende werkgevers gehad met de bijbehorende pensioenbreuken. Ook hebben we meer geld gekregen en hoe ga je daar goed mee om. Is het verstandig om de hypotheek af te gaan lossen gezien de huidige rentestand op de spaarrekening? En is sparen wel zo veilig, ook banken vallen wel eens om.

Financieel planner is een generalist

Al met al voldoende zaken en vragen waar ik tegenaan liep waarover ik meer kennis wilde hebben. Na wat navragen hier en daar werd ik al snel gewezen op de opleiding voor financieel planner (FFP). In deze opleiding komt de belasting voor de particulier, ondernemer en de directeur/grootaandeelhouder aan bod, maar ook de eigen woning, huwelijksvermogensrecht, erfrecht, successiewet, toekomstvoorzieningen en beleggingen. Een zeer breed kennisgebied komt aan de orde dat er voor zorgt dat je een generalist wordt en geen specialist. De financieel planner kan op een bierviltje grofweg de belastingaangifte maken, maar voor het daadwerkelijk invullen van de aangifte is een fiscalist de juiste persoon. Een financieel planner kijkt naar het gehele financiële plaatje en kan van specifieke keuzes de consequenties voor de verschillende deelgebieden overzien.

Een moeilijke opleiding

Een mooie opleiding maar wel een pittige. Eén op de vijf cursisten slaagt waarbij het goed is om te weten dat de meeste cursisten vanuit hun bankverleden al op verschillende deelgebieden de nodige cursussen gehad hebben. Voor mij was alles nieuw en dan is het best veel. De eerste keer examen na acht maanden cursus was dan ook te snel. Het examen een half jaar later ging beter, ik heb de helft nu gehaald. Het examen bestaat uit multiple choice vragen en een casus. De casus is binnen en voor de multiple choice vragen heb ik dit jaar nog 2 kansen. Moet lukken.

Niet alles goed geregeld

Tijdens mijn lessen over het huwelijksvermogensrecht werd mij duidelijk dat wij onze privé-zaken toch niet zo goed geregeld hadden als wij dachten. Toen wij 25-jaar geleden zijn gaan samenwonen hebben we een samenlevingscontract laten opstellen waarbij wij dachten, dat het zo geregeld was, dat alles wat wij opbouwden van ons samen was. Door mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat de belastingdienst hier anders naar kijkt. En hadden wij onverhoopt onze relatie willen beëindigen, en zou dit niet op goede voet zijn gegaan, dan had een advocaat daar ook anders naar gekeken. Zoals de notaris tegen mij zei: ‘Als je plannen hebt om te gaan scheiden ga dan maar alvast op zoek naar een hele goede advocaat want die zal je nodig hebben’.

Samenwoners delen niet alles samen

Samenwonen met een samenlevingscontract is niet hetzelfde als trouwen in gemeenschap van goederen. Bij trouwen in gemeenschap van goederen komt, op een paar uitzonderingen na, alles in de gemeenschap. Bij samenwonen houdt ieder zijn eigen vermogen en moet er duidelijk aangegeven worden wat gezamenlijk is. Indien dit niet aangegeven is, wordt er naar de herkomst van het geld gekeken. Spullen die gekocht zijn, zijn van degene van wie het geld afkomstig was. Dit geldt ook voor geld op een en/of rekening. Degene die het geld gestort heeft, blijft de eigenaar ervan.

Soms is trouwen beter

Vorig jaar rond deze tijd zijn we dus getrouwd. Niet in gemeenschap van goederen, maar op huwelijkse voorwaarden met een finaal verrekenbeding. Mocht het met mijn bedrijf niet goed gaan dan kunnen de schuldeisers alleen aan mijn bezittingen komen en zoals jullie waarschijnlijk al begrepen hebben, ik ben de arme tak. Maar mochten we om wat voor reden toch uit elkaar gaan, dan zorgt het finaal verrekenbeding er voor dat we toch eerlijk gaan delen. Voor mij is de opleiding zijn geld al dubbel en dwars waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *