Sober leven

Sober leven

Feedback gevraagd

Ik heb aan mijn oudste neef gevraagd om mee te denken over de inspiratiemails voor zijn leeftijdgenoten. Ik stuur hem de mails en hij levert commentaar. Erg handig en tevens leerzaam om feedback te krijgen vanuit mijn doelgroep. Hij had ook een aantal vragen waar ik dan weer mails voor kan bedenken waarin ik antwoord geef op die vragen.

Financiële vrijheid voor iedereen

Eén van de punten waar hij mee terug kwam is dat hij niet gelooft dat financiële vrijheid voor iedereen bereikbaar is. Hij kan het zich niet voorstellen dat je inkomen zo groot is dat je daarmee voldoende passief inkomen kan genereren. En als dat wel lukt dan heb je waarschijnlijk of een hele sobere levensstandaard of een hele goede passieve inkomstenbron afkomstig van een uitvinding, geschreven boek of een goedlopende website met advertentiegelden. Volgens hem is voor een gewoon hardwerkende burger in loondienst financiële vrijheid niet weggelegd. De hoeveelheid geld dat nodig is om voldoende passief inkomen te genereren is volgens hem enorm en niet voor iedereen mogelijk om bij elkaar te krijgen.

Wij zijn al een eind op pad

Wel verrassend om dat van hem te horen.  Terwijl er in zijn naaste omgeving voorbeelden zijn van mensen die misschien nog niet volledig financieel vrij zijn, maar wel al een behoorlijk eind op weg. Al kijkt hij maar naar ons dan zou het tegendeel al bewezen moeten zijn. Mijn partner en ik zijn beide begonnen in loondienst en hebben netjes iedere maand geld apart gezet. Door het apart zetten van het geld hebben wij kansen gekregen om investeringen te doen die anders niet mogelijk waren. Ik geloof dat er altijd kansen op je pad komen.

Excuus om niet te hoeven

Het feit dat hij al niet gelooft in dat financiële vrijheid bereikbaar is voor iedereen, geeft aan dat er ongetwijfeld velen met hem zullen zijn. Uit zijn mail kan ik niet opmaken of hij het voor hemzelf wel haalbaar vindt maar dat denk ik eigenlijk niet. En als het al haalbaar is dan moet hij heel sober leven en daar heeft hij geen zin in. Ik lees het tussen de regels door.

Gewoon beginnen

Het rekensommetje heb ik nog nooit gemaakt want wij zijn niet begonnen met sparen om financieel vrij te worden. Ik had het boek gelezen “Bereik uw eerste miljoen” van Bodo Schäfer en dat zijn we gaan toepassen. Gewoon tips en trucs voor het opbouwen van vermogen, financieel vrij was de ver van ons bed show. Veel hebben we er niets voor gelaten en ik vind ook niet dat wij er een sobere levensstandaard op na hebben gehouden. Ook al zijn we nog niet financieel vrij, toch ervaren wij veel voordelen van het ontvangen van passief inkomen.

Levensstandaard aangepast

We hadden wel allang financieel vrij kunnen zijn, maar op een bepaald moment zijn wij meer gaan leven naar het geld dat op onze bankrekening staat. Hierdoor is ons uitgavenpatroon hoger geworden. Een stap terugdoen in onze levensstandaard vinden we lastig en willen we eigenlijk ook niet. We kiezen ervoor om nog maar een tijdje hard door te werken om deze levensstandaard te kunnen financieren met passief inkomen. Maar als het moet dan kunnen we snel financieel vrij zijn door het verkopen van onze auto’s, huis, boot en door wat minder vaak op vakantie te gaan.

Meer werken is ook een optie

Of je een sober leven moet leiden of niet wordt meer bepaald door hoe hard je wilt werken om geld te verdienen. Indien je minder hard wilt werken heeft dat consequenties voor je inkomen en heb je minder geld om te besteden. Als je echt financieel vrij wilt worden dan kan je er natuurlijk wel voor kiezen om heel sober te gaan leven, op deze manier is het einddoel eerder in zicht.

Bewust omgaan met je geld

Uitrekenen hoeveel geld er nodig is om financieel vrij te worden is in ieder geval niet motiverend. Financieel vrij worden is een langdurend proces en het moet onderdeel worden van je levensstijl. Ik vind dat iedereen in ieder geval moet proberen om financieel vrijer te worden. Dit zorgt ervoor dat je bewust met je geld omgaat en dat je vermogen opbouwt dat kan dienen als een buffer bij een eventuele tegenvaller. Het heeft een preventieve werking en daarnaast bouw je passief inkomen op. Ook al is het dan niet genoeg om financieel vrij te zijn, het geeft wel een stuk vrijheid om keuzes te kunnen maken.

Een levensstijl

Niet teveel nadenken en gewoon beginnen met sparen is de enige manier. Consequent volhouden en je laten verrassen door wat de tijd met je geld kan doen maar misschien ook wel de rentepercentages. Onduidelijk zal blijven wat er in de toekomst op je pad komt, maar het hebben van geld wordt steeds meer een noodzaak en het geeft ongetwijfeld mogelijkheden. Hopelijk gaat mijn neef dat ook ervaren en anders wordt het voor mij misschien tijd voor een andere roeping.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *