De ongekende werking van tijd

rendement

Looptijd en rendement zijn belangrijk

Om veel vermogen op te bouwen is je startkapitaal de minst belangrijke variabele. Ook met weinig startvermogen is het mogelijk om een behoorlijk kapitaal op te bouwen. Naast rendement is het namelijk belangrijk dat je voldoende tijd hebt om het vermogen aan te laten groeien. Dus ook al lijkt je maandelijkse inleg nu nog heel klein en bijna niet de moeite waard om het weg te zetten, toch kan het opgebouwde bedrag je over een aantal jaren behoorlijk doen verbazen.

De inleg verdubbelaar

Afhankelijk van het rendement dat je op je geld krijgt, verdubbelt je inleg over een aantal jaren. Er bestaat een simpele rekenregel om het aantal jaren uit te rekenen waarin je geld verdubbelt. Dit doe je door 72 te delen op het rendementspercentage wat je geld opbrengt. Met een rendement van 6% is je inleg dus over 12 jaar verdubbeld. Naast tijd is een goed rendement op je geld een bepalende factor voor het opbouwen van vermogen. Ben je namelijk in staat om 12% rendement te krijgen, dan is je geld al in 6 jaar verdubbeld.

De rendementen van nu zijn niet de rendementen van de toekomst

Om dit rendement op dit moment te realiseren is best lastig. Laat dit geen reden zijn om niet te beginnen. Het rendement op je spaarrekening is nu laag, maar tijden veranderen. Het verleden heeft ons geleerd dat het ook anders kan. Hoe lekker zou het zijn, gewoon weer 4% rente op je spaarrekening? Als het dan zover is dan ben je in ieder geval klaar voor om er optimaal van te profiteren. Een opmerking die ik mensen die nu een aardig vermogen hebben vaak hoor maken, is dat ze spijt hebben dat ze niet veel eerder zijn begonnen met het opbouwen hiervan.

Je inleg is maar een klein deel van je totale vermogen

Als je over een langere periode, bijvoorbeeld 30 jaar, naar je vermogen gaat kijken, dan zie je dat het rendement op je geld een veel groter deel van je totaal vermogen is dan je inleg. En hier gaat het natuurlijk om. Dit is geld dat voor jou aan het werk is. Vroeg beginnen met maandelijks een klein bedrag is slimmer, dan later met een groter bedrag. Gebruik de tijd, het geld groeit door zonder dat je hier inspanningen voor hoeft te leveren. De enige echte inspanning die je moet doen, is sterk genoeg zijn om het niet uit te geven.

Motivatie om te starten

Een beloning op lange termijn werkt natuurlijk minder motiverend dan het plezier wat je nu kan hebben van een directe aankoop. Hier zit dan ook de angel. Misschien helpt het als je weet dat als je iedere maand €100 inleg met een gemiddeld rendement van 3% over 30 jaar dit €60.000 is, waarvan je er zelf maar €36.000 hebt gespaard. Je inleg groeit namelijk ieder jaar met het ontvangen rendement. En over dit bedrag ontvang je het opvolgende jaar ook weer rendement. Het achtste wereldwonder, samengestelde rente.

Laat jouw tijd niet verloren gaan

Als je gelijk met een mooie inleg begint en dan ook maandelijks blijft bijsparen, dan bouwt je vermogen natuurlijk nog veel sneller op. Maar de meesten van ons hebben die luxe niet. We hebben niet ergens nog een sok onder het matras liggen. Als je nu maar met een klein bedrag kan starten, denk dan niet dat het geen zin heeft, dat is een gemiste kans. De invloed van tijd, en ja ik weet het ook rendement, is van veel groter belang dan de hoeveelheid geld waar je mee begint. De signalen vanuit de media dat we gaan betalen voor ons spaargeld zijn verstomd en hier en daar hoor ik zelfs geluiden van een stijgende rente. Staat jouw geld al klaar?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Om veel vermogen op te bouwen is je startkapitaal de minst belangrijke variabele. Ook met weinig startvermogen is het mogelijk om een behoorlijk kapitaal op te bouwen. Naast rendement is het namelijk belangrijk dat je voldoende tijd hebt om het vermogen aan te laten groeien. Dus ook al lijkt je maandelijkse inleg nu nog heel klein en bijna niet de moeite waard om het weg te zetten, toch kan het opgebouwde bedrag je over een aantal jaren behoorlijk doen verbazen. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *