Exponentiële groei, net als onkruid

exponentiële groei

Passief inkomen

Het is uiteindelijk de bedoeling dat we voor altijd gaan leven van ons passieve inkomen uit huur en dividend en over een jaar of 10 ons pensioen. Door het verkopen van ons huis, het kopen van ons nieuwe huis met een hypotheek, mijn werkzaamheden en een erfenis hebben we voldoende geld tot onze beschikking om nu van te leven. We hebben 3 jaar geleefd van een inkomen vanuit dividend, maar de overboeking van het dividend naar onze huishoudrekening hebben we anderhalf jaar geleden stopgezet. Naast de huurinkomsten hebben we nu voldoende geld om van te leven. De volledige dividendinkomsten op onze beleggingsrekening herinvesteren we weer zoals we dat altijd hebben gedaan.

Nieuwe investering

Van het leefgeld dat we nu tot onze beschikking hebben kunnen we ook een nieuwe grotere investering doen. Ons huis is op de zonnepanelen en de tuin na klaar. De kosten hiervoor zijn bekend. Het is duidelijk hoeveel geld er over is om te investeren. We spreken er niet over, maar ik denk dat we beiden weten dat er mogelijkheden zijn. Op dit moment wordt spaargeld minder belast en dat geeft ruimte om het te laten staan. Neemt niet weg dat de inflatie hoog is en het geld dus rap minder waard wordt.

Komt vanzelf weer iets

De komende 2 jaar gaan we in ieder geval onze cash-carrousel verhogen met €1.000 per maand. Deze extra inleg zetten we voor 2 jaar vast. Eens kijken en ervaren hoe dit uitpakt. Voor de rest van ons spaargeld laten we de tijd zijn werk doen. Het wordt vanzelf duidelijk waarin we ons geld verder zullen investeren. We kunnen er altijd dividendaandelen van kopen.

10-jarige portefeuille

Ik ben in 2013 voorzichtig begonnen met het overzetten van onze beleggingen naar een dividendportefeuille. Deze portefeuille bestaat dit jaar dus 10 jaar. Het opbouwen heeft even geduurd, maar we kunnen er iedere maand een goed inkomen uit ontvangen. Het uitgekeerde dividend wordt jaarlijks steeds meer. De pandemie veroorzaakte een dipje in 2020 en 2021, maar dat is afgelopen jaar meer dan goed gemaakt. We hebben de afgelopen 3 jaren een stijging van ons dividendinkomen van 24% gerealiseerd. Anderhalf jaar hiervan hebben we van het dividend geleefd en de andere anderhalf jaar zijn we ons dividend weer gaan herinvesteren. Ook in de eerste 2 maanden van dit jaar zie ik groei in ons dividendinkomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De groei van onkruid

Het effect van de exponentiële groei gaan we nu pas echt ervaren. Blijkbaar heeft een portefeuille body nodig om het werkelijk tot je door te laten dringen. Net zoals het onkruid in mijn nog niet aangelegde tuin. De ene dag kijk je nog naar de bruine modder en de volgende dag staat het vol met groene plantjes. Het lijkt erop alsof het ineens echt gaat groeien. Net zoals met onkruid gaat de groei van ons dividendinkomen vanzelf. Door de herinvestering financiert het zichzelf. We krijgen hierdoor ieder jaar een behoorlijke salarisverhoging. Voorlopig blijven we ons dividend herinvesteren, gewoon om te ervaren hoe exponentiële groei werkt.

Goed zoals het gaat

Ik denk dat het mogelijk is om meer rendement te maken met ons geld. Als ik grofweg het totale rendement bereken van onze huidige dividendportefeuille komt dat neer op 6% per jaar. Dit had ongetwijfeld meer kunnen zijn. We zijn tevreden met hoe het nu gaat. Het blijft fijn om iedere maand geld op de beleggingsrekening gestort te krijgen. Onze groei voelt organisch aan en we hoeven geen lastige beslissingen te nemen. Het zijn iedere keer kleine logische stapjes die ons steeds verder brengen. Zelfs een pandemie, een oorlog en een dip van de beurs veroorzaakt door banken en rentestijgingen houdt de groei van ons onkruid niet tegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *