Daag jezelf uit, verhoog je spaarpercentage
Spaarpercentage is belangrijk
Toen wij nog aan het werken waren heb ik mij niet echt bewust beziggehouden met het spaarpercentage van ons inkomen. Achteraf bezien spaarden wij ongeveer 30% van ons inkomen. Het is belangrijk om het percentage in de gaten te houden. Dit wordt duidelijk als je naar de grenzen van het spaarpercentage kijkt. Maak jij je volledig inkomen iedere maand op en spaar je dus 0%, dan bouw je geen buffers op, laat staan vermogen. Je werkinkomen is volledig nodig om iedere maand rond te komen. Neem je het andere uiterste dan heb je je inkomen niet nodig om van te leven, dan spaar je 100% en ben je financieel vrij. Het spaarpercentage bepaalt het moment van financieel vrij worden: nooit of ooit.
Starten met sparen
Of je nu financieel vrij wilt worden of niet is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je niet volledig afhankelijk bent of blijft van je werkinkomen. Of erger nog, dat je inkomen niet voldoende is om van rond te komen. Het is heel simpel om dit te veranderen en dat is te starten met een percentage van je inkomen te gaan sparen. En dan niet het sparen om uitgesteld te kunnen consumeren. Dus niet het geld gebruiken voor een kapotte wasmachine, een nieuwe auto of de komende vakantie, maar echt spaargeld wegzetten waar je vanaf blijft. Dat spaargeld moet als een van de eerste na het storten van je salaris van je rekening gehaald worden. Want wie leeft er nou niet naar de hoeveelheid geld die op de lopende betaalrekening staat?
Spaarpercentage in stand houden
In de loop van de jaren verandert je inkomen, maar ook je uitgaven. Het is belangrijk om dan je spaarpercentage in stand te houden. Als je niet meer gaat sparen bij een hoger inkomen, neemt je spaarpercentage af. Ik heb hier ongemerkt altijd voor gezorgd dat dat niet gebeurde. Bij een salarisverhoging ben ik altijd minimaal de helft van mijn verhoging ook weer gaan sparen. Hierdoor nam het spaarpercentage niet af, maar nam het soms zelf toe.
Spaargeld investeren
De rente op het spaargeld is wel aan het toenemen, maar is nog steeds niet erg hoog. Wil je niet afhankelijk blijven van je werkinkomen, dan is het nodig om je geld voor je aan het werk te zetten. Ik investeer het in dividendaandelen en herbeleg het dividend, zodat ook dit geld weer aan het werk voor mij gaat. Je kan ook je geld in een ETF beleggen, zoals ze in de fire-movement doen en gebruik maken van de groei van de economie. Het gaat erom dat je je geld investeert en dat je er verder voorlopig niet meer naar omkijkt. De tijd moet zijn werk gaan doen.
Vroeg beginnen
Iedereen kan starten met sparen, maar ben je een starter op de arbeidsmarkt dan is het het makkelijkst om dit gelijk vanaf het begin te gaan doen. Ga een bepaald percentage van je inkomen sparen. Het is zoveel makkelijker om daar vroeg mee te beginnen en je het spaargedrag aan te leren zodat een gewoonte wordt. Begin met een iets hoger, uitdagend percentage van je startinkomen. Gelijk vanaf het begin al doen alsof je het geld niet hebt. Mocht het eerste percentage te ambitieus zijn, pas het dan een klein beetje aan. Ontvang je een salarisverhoging ga dan de helft van de verhoging extra sparen. Ook dit geld had je niet en ga je dus ook niet missen.
Extra doel
Door te sparen en je geld voor je aan het werk te zetten bouw je je buffers en vermogen op. Dit geeft een extra betekenis aan je werk. Je bent niet alleen meer aan het werk om in leven te blijven, maar je bouwt ook aan je eigen Gijs Gans, je wordt meer waard. Ik kan je vertellen dat dit een fijn gevoel is om te ervaren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om inkomen vanuit je eigen vermogen te krijgen en maakt het je minder afhankelijk van je baan.
Groeiend spaarpercentage
De uitdaging zit hem om je spaarpercentage zo hoog mogelijk te maken. Op deze manier word je sneller minder afhankelijk van je inkomen. Dit werkt aan twee kanten. Je hebt meer spaargeld dat je aan het werk kan zetten, maar daarbij leer je ook van minder geld rond te komen. Voor je het weet bestaat de mogelijkheid om minder te gaan werken of om je pensioen wat eerder te laten ingaan. Zorg voor een toenemend spaarpercentage.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!